Сигнали за пациенти до Националната здравноосигурителна каса показват, че лични

...
Сигнали за пациенти до Националната здравноосигурителна каса показват, че лични
Коментари Харесай

Заплащането за издаване на електронна рецепта е незаконно, категоричен е Божанов

Сигнали за пациенти до Националната здравноосигурителна каса демонстрират, че персонални лекари желаят спомагателна такса за издаване на електронни предписания. От 1 април те станаха още веднъж наложителни за изписването на антибиотици и медикаменти за диабет, предава.

" Надявам се, че случаи, в които пациенти заплащат в допълнение за издаване на електронна рецепта, е по-скоро изключение. В нормативната уредба е уредено защо би трябвало да бъде заплащано. Затова приканвам пациентите да подават сигнали в НЗОК за подобен вид такси. За да е несъмнено, че това е напълно отвън закона, през днешния ден внесохме предложение сред първо и второ четене по Закона за здравето, че всевъзможни спомагателни такси във връзка със основаване на електронни здравни записи, в електронната здравна система, е незаконосъобразно ", разяснява депутатът от ПП-ДБ и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

Според него, когато лекарите вкарват в допълнение сходна такса, някои от тях го вършат за припечелване на спомагателен приход. И добави, че множеството медицински експерти правят оценка компликацията да издадат електронна рецепта, което изисква спомагателен разход.

" Удобството на потреблението на медицинския програмен продукт е проблем. Не единствено в България, само че и в целия свят. Има какво да се желае. Улеснение би било, вместо с дълги описи, лекарите да употребяват шаблони, по отношение на идентичните диагнози. Това може да се автоматизира ", уточни още Божанов.

Депутатът разяснява и последните рокади в Народното събрание, като уточни, че сходни рокади са странни и опонират на духа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР