Сигнал за опасни метални капсули близо до две столични училища

...
Сигнал за опасни метални капсули близо до две столични училища
Коментари Харесай

Ученици вдишват райски газ от метални капсули в София

Сигнал за рискови железни капсули покрай две столични учебни заведения - до пл. " Йоан Павел II ", подаде Мария Касимова-Моасе. Въпросните капсули се употребяват в сладкарството в композиция със сифон се слага декорация от сметана. Децата обаче източват газа от капсулата - поставят го в балон и по-късно го дишат. Лесно налични са, костват към 1 лева

" Всяка заран, до момента в който разхождаме кучетата, патрончетата се усилват. Това е така наречен дрога на бедните. Протоксит азот (на бг май е двуазотен оксид N2O) газ в патрончета за пулверизатор. Навсякъде го има, в домашните използва, онлайн, като газ за балони вместо хелий, коства малко. Вдишваш и се хилиш. Последствията обаче са непоправими ", написа Мария Касимова-Моасе в пост във Facebook.

В медицината този газ се употребява за анестезия, прочут е като божествен газ. Специалистите предизвестяват, че вдишването му унищожава Б12 в организма, а това води до неврологични проблеми. Може да докара до загуба на схващане и задушаване.

" Пазете си децата! Никак не е смешка! И не е безобидно ", моли Мария Касимова-Моасе.

Райският газ не е в листата на психотропните субстанции.

" Във Франция се разисква възбрана за свободната продажба на тези капсули. Редно е да се контролира, тъй като това е рисково вещество ", разяснява Мария Касимова-Моасе.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР