Сигнал за бебета, вързани за леглата си в сливенската педиатрия.

...
Сигнал за бебета, вързани за леглата си в сливенската педиатрия.
Коментари Харесай

Сигнал: Бебета, връзвани денонощно в сливенската педиатрия

Сигнал за бебета, вързани за леглата си в сливенската педиатрия. Възмутени майки изпратиха на bTV любителски клипове с обяснението, че това е всеобща процедура в болничното поделение, като дребните деца са оставени без лекарски контрол по цяла нощ, вързани за ръцете и за краката. „ Децата се връзват, с цел да се предпазят от пострадвания на абоката, ясно е, че няма по какъв начин при тях да има някой по 24 часа “, споделя Мария Георгиева, една от майките, които подават сигнала.

По думите й обаче в тази ситуация става въпрос за отношение. „ Имаше едно бебенце на три месеца със тайни в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му направи усещане. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, само че нямаше по какъв начин, като беше вързано и също така се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към здравно лице. Намерихме една сестра, а реакцията й беше неодобрение. Влезе вътре и затвори вратата, с цел да не се чува ревът на бебето “, описа още майката.

„ Нито отпуши нослето на бебето с физиологичен разтвор, нито направи нещо да му облекчи дишането. Това се случи в неделя вечерта, бебето стартира да плаче в 21 ч. и спря към 2-3 ч. през нощта. Едва на идващия ден, когато застъпи другата промяна, се обърна внимание на бебето и му се почисти нослето “, описа още Мария, като акцентира, че не поставя всички работещи в болничното заведение под общ знаменател.

По думите й това, с което са вързани децата, наподобява на бинт, връзват се и ръцете, и краката на бебетата.

След сигнала на Мария следват и сигнали от други майки. Те описват, че всеобщо децата стоят по този начин вързани съвсем 24 часа.

Майка, която била с бебето си в детското поделение на болничното заведение в Сливен преди година и половина, споделя, че най-шокиращо било положението на бебетата, признати сами, без майките си. „ Бяха вързани, краченцата им, ръчичките – нямаха опция да помръдват въобще. Като попитах за какво са вързани, ми споделиха, че сякаш да не се наранят, да не се ударят. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, основно с цел да не се постанова да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето като ги огледа “, споделя дамата, поискала анонимност.

Тя е снимала клипове, които демонстрира. Често влизала в стаите, обезпокоена за положението на бебетата. Признава, че дълго време обмисляла дали да подаде сигнал, само че околните й я разубедили.

Директорът на болничното заведение доктор Васислав Петров съобщи, че ще изследва какви са сигналите и ще се запознае с всички гледни точки. „ Получих сигнал от майка, която е лежала с детето си в педиатрията, за това, че бебетата са връзвани в креватчетата си, и разпоредих инспекция “, уточни той. По думите му има сходна процедура, само че тя се назовава фиксиране и се употребява за стеснен интервал от време, когато бебетата са сами.

По-късно пред bTV основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев също удостовери, че има сходна процедура за обездвижване, когато бебетата са сами и трае вливането на медикаментите им. „ Трябва да бъдем доста деликатни във връзка с точното потребление на това фиксиране, тъй като без него няма по какъв начин да стане. Най-малките деца би трябвало да бъдат обездвижени, до момента в който тече системата “, сподели той.

Доц. Кунчев обаче сподели, че въпреки и да не оправдава никого, би трябвало да се обърне внимание какъв брой са медицинските сестри в България. „ Могат ли тези хора да се грижат както би трябвало, в случай че са незадоволителни като личен състав? За такова отношение не можеш да оправдаеш никого и в случай че това се удостовери, отговорните би трябвало да си получат заслуженото, само че би трябвало да отчитаме всички обстоятелства и дали са в положение да си извършват отговорностите, когато са на половина по-малко от нужното в страната “, сподели той.

Главният държавен здравен контрольор добави, че чака министър Сербезова да назначи инспекция по случая.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР