Сигнал до Министерството на образованието по повод скандала с детската

...
Сигнал до Министерството на образованието по повод скандала с детската
Коментари Харесай

Още един политик с реакция за скандалната книжка Да пробудиш драконче

Сигнал до Министерството на образованието във връзка абсурда с детската брошура " Да пробудиш драконче “ внесе общинският консултант и ръководител на " Патриоти за София “ Карлос Контрера.

Родители от Хасково сигнализираха, че по самодейността " Разказвачът на приказки “, подкрепена от МОН и Държавна организация за българите в чужбина на 4-ти и 5-и клас, е четена въпросната книга.

Цитатът, който разбуни духовете, е " въобще не се ч**ахме онази вечер “ и " Ти се разсъни и ми го п**на “. Книгата е избрана от рецензията като етнофентъзи, само че въпросът е подобаваща ли е за подрастващи, изключително за 4-ти и 5-и клас?

Благодарение на този скандал разбираме, че МОН и Регионалните инспекторати по образованието не наблюдават и не са осведомени какво тъкмо се чете на децата в учебно заведение по програмата " Разказвачът на приказки “. Това е извънредно притеснително, тъй като явно страната не се интересува какво се случва в българските учебни заведения и по какъв начин се предлага на вниманието на учениците, написа Контрера в писмото си и прибавя:

" Според мен следва да има някакви правила и надзор какво, на кого и по какъв начин се чете и дава като литература в учебно заведение. Очевидно тематиката за ч**ането и п**ането (сексуалните отношения) не са подобаващи за 4-ти клас, а и едва ли е в интерес на половото обучение в учебно заведение нещата да се свеждат до това. Нека МОН да разпореди инспекция и да се откри за какво това е позволено. Нещо повече - да се вземат ограничения сходни изцепки да не се случват отсега нататък.

Случаят повдига редица въпроси какво тъкмо има в образователното наличие, какво се предлага като спомагателна литература за четене и какво тъкмо вършат НПО-тата в образованието. Както се оказва, без даже да е прегледан материалът, той се вкарва в образователния развой. Този диалог е много просрочен, само че би трябвало да бъде извършен. Нужна е една необятна социална полемика по тази тематика кой и по какъв начин може да влиза в образователните заведения и да става част от просветителния развой. Хилядите планове и проектчета, годишно осъществени в българските учебни заведения, евентуално крият и други сходни " изненади “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР