Сибирският (Амурски) тигър, известен още като усурийски, амурски или манджурски,

...
Сибирският (Амурски) тигър, известен още като усурийски, амурски или манджурски,
Коментари Харесай

Най-голямата хищна котка

Сибирският (Амурски) тигър, прочут още като усурийски, амурски или манджурски, е най-едрият измежду подвидовете на тигъра и в същото време най-големият представител на семейство коткови. Разпространен е на територията на Русия – Далечния изток в Амурска област, както и в източните елементи на Китай.

Ако го съпоставим с домашните котки обаче, е същински колос. Той тежи сред 100 и 450 кг, а дължината на тялото му доближава впечатляващите 3 метра, като единствено опашката му е дълга над един метър.  В диво положение обаче възрастният мъжки доближава дължина над 4,5 м!

Едната му лапа е по-голяма от двете ръце на възрастен мъж.

Вероятно се досещате, че такова огромно животно се нуждае от солидно количество храна. Сибирският тигър гълтам на ден към 10 кг и повече месо – за предпочитане от глиган или елен. Но това е минимумът, от който се нуждае. Количеството месо, което може да погълне за един ден, доближава 50 кг!

Освен това е единственият тигър, живеещ при снежни условия. Благодарение на дебелата си четина и солидния мастен пласт под нея, сибирският тигър е в положение да оцелее при температури към 40 градуса под нулата.

Пъргавината и мощните лапи оказват помощ на озверелия от апетит 300-килограмов сибирски тигър да убие и изяде 450-килограмова кафява мечка, само че тигрите по-рядко влизат в битки с други едри хищници. Предпочитанията в менюто им са елени, диви кози, диви свине, лосове.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР