Си Дзинпин призова убийците на деветимата китайци в Централноафриканската република

...
Си Дзинпин призова убийците на деветимата китайци в Централноафриканската република
Коментари Харесай

Си уличи ЧВК Вагнер в престъпления, призова убийците на китайците в ЦАР да бъдат строго наказани

Си Дзинпин прикани убийците на деветимата китайци в Централноафриканската република да бъдат „ строго ” осъдени, съобщи Агенция Франс Прес. Бунтовниците в страната упрекват група „ Вагнер ”, че стои зад нападението.

БГНЕС напомня, че нападението от " въоръжени мъже " е станало към 5:00 ч. сутринта покрай град Бамбари.

Кметът на централния град Абел Мачипата съобщи пред Агенция Франс Прес, че са преброени " девет тела и двама ранени ", като добави, че жертвите са китайски служащи на обект, ръководен от Gold Coast Group, на 25 км от неговия град.

Китайското външно министерство удостовери броя на жертвите, а Си прикани управляващите в Централноафриканската република да " санкционират строго " тези, които стоят зад убийствата.

Президентът е наредил " да се положат всички старания за лекуване на ранените, навреме справяне с следствията, строго наказване на причинителите в сходство със закона и гарантиране на сигурността на китайските жители ", се споделя в изказване на представител на китайското външно министерство.

Местните управляващи не оповестиха повече детайлности за нападението, нито пък бе потърсена отговорност за него.

Телата на жертвите бяха трансферирани в болница в столицата Банги, където участваха китайският дипломат Ли Цинфън и външният министър на ЦАР Силви Байпо Темун.

Гражданската война избухна в Централноафриканската република от 2013 година, когато доминирани от мюсюлмани въоръжени групировки смъкнаха президента Франсоа Бозизе.

В изказване от през вчерашния ден Коалицията на патриотите за смяна (КПЗ) - съюз на размирен групировки, основан през декември 2020 година за събаряне на президента Фаустин Арканж Туадера, отхвърли да е взела участие в нападението.

Групата осъди " подлия и безчовечен " акт и упрекна съветската група " Вагнер ", че стои зад убийствата.

През 2020 година президентът Туадера прикани Москва да се притече на помощ на отслабената му войска, откакто въоръжени групировки поеха контрола над две трети от страната и започнаха нахлуване над Банги.

Тогава стотици съветски въоръжени лица от „ Вагнер ” се причислиха към към този момент присъстващите от 2018 година няколкостотин военни, които отблъснаха настъплението на бунтовниците и ги изтласкаха от огромна част от следените от тях територии и градове.

„ Вагнер ” е измежду най-значимите съветски групировки, присъстващи в Африка, както и играеща огромна роля в други спорове, като да вземем за пример нашествието на Москва в Украйна.

Си е на посещаване в Русия тази седмица, защото Пекин се пробва да претендира за миротворческа роля в спора на Москва с Киев, макар че западните страни обявиха, че Пекин може да даде оръжия на Москва.

Анализаторите настояват, че Китай и Русия ускоряват наличието си в Африка, с цел да се възползват от богатите ѝ естествени запаси, макар сериозните предизвестия на организациите на Организация на обединените нации, че най-бедните страни в света са изправени пред струпване на непостижими задължения.

" Един от всеки три огромни инфраструктурни плана в Африка се построява от китайски държавни предприятия, а един от всеки пет се финансира от китайска банка ", споделя пред Агенция Франс Прес Пол Нантуля от Африканския център за стратегически проучвания, академична институция към Министерството на защитата на Съединени американски щати.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР