Си Дзинпин и Доналд Тръмп все още не могат да

...
Си Дзинпин и Доналд Тръмп все още не могат да
Коментари Харесай

Няма голям шанс за търговска сделка между САЩ и Китай на срещата на Г-20

Си Дзинпин и Доналд Тръмп към момента не могат да реализират комерсиална договорка

Още по тематиката
Ибра Уейн: Търговските войни са по-опасни за вложителите от инфлацията и лихвите

Главният пълководец на компанията за ръководство на активи Amundi пред " Капитал "
18 ное 2018
Китай, отвори се

Не единствено Доналд Тръмп има търговски проблем с Китай. Конфронтацията няма да завърши скоро и може да коства скъпо на международната стопанска система
9 ное 2018
Китайски икономисти упрекват модела на страната си за комерсиалната война със Съединени американски щати

Те считат, че промените и отварянето към света са гаранция за стратегическо съдействие сред Пекин и Вашингтон
1 ное 2018
Китай с най-нисък стопански напредък от рецесията насам

Правителството и регулаторите успокояват вложителите, откакто Брутният вътрешен продукт набъбна с 6.5% през третото тримесечие
21 окт 2018 Марко евентуално е комерсиалните оферти на Китай за разрешаване на казуса със Съединени американски щати да доведат до съглашение с Вашингтон на срещата на страните от Г-20 в Аржентина в края на ноември. Източници на Reuters и Financial Times настояват, че Китай предлага прекомерно малко и прекомерно късно, с цел да се преодолее оправданият песимизъм на американските договарящи. Въпреки това е допустимо на срещата на върха да се стигне до рамково съглашение за спомагателни договаряния.

Добро, само че незадоволително начало

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. От Китай са изпратили отговор на американските условия за търговски промени. Китайският документ включва 142 разнообразни сфери, разпределени в три раздела - политики, в които китайците са подготвени да преговарят; политики, в които към този момент се прави някаква реформа; и политики, които Китай твърдо отхвърля да промени. Според Reuters американските договарящи са скептични към новия документ, защото огромна част от китайските оферти повтарят предходни неизпълнени обещания.

Неназовани американски източници настояват, че описът с недосегаеми политики е прекомерно дълъг и няма по какъв начин да бъде достигнато единодушие на негова база. Търговските договарящи на Съединени американски щати имат дълъг лист с условия за прекъсване на кражбите на интелектуална благосъстоятелност, преустановяване на практиката на наложителни софтуерни прехвърляния към Китай и отварянето на китайските пазари към американски вложители. От своя страна китайският президент Си Дзинпин към този момент на няколко пъти дава обещание по-голям задграничен инвеститорски достъп до неразрешени сега пазари в страната, само че от Съединени американски щати означават, че не е изработен действителен напредък.

Политическо маневриране

Ограничеността на китайския лист не е учудваща. Ако Си Дзинпин се съгласи с настояванията на Тръмп, това би означавало да се отхвърли от личната си икономическа стратегия, с която цели да трансформира Китай в център на софтуерните нововъведения, фокусирани напълно в китайски компании. Самото писмо на китайските управляващи е добър знак, защото администрацията на Тръмп изисква отговор с ограничения от месеци. Това демонстрира подготвеност двете страни още веднъж да навлязат в договаряния. От своя страна Доналд Тръмп промени реториката и след диалог със Си на 1 ноември звучи удобно надъхан към Китай.

Съществува закъснение на действителните китайски промени от настояванията на Тръмп обаче. Според Крис Джонсън от тинк-танка CSIS най-хубавото, на което светът може да се надява от срещата на Г-20 в Буенос Айрес на 30 ноември, е заричане и от двете страни, че ще продължат да споделят, и някаква лека рамка, която да улесни договарянията. От своя страна Китай се надява на заледяване на идното повдигане на митата от 10% на 25% от 1 януари или на анулация на налагането на мита на останалите 267 милиарда $ китайски импорт в Съединени американски щати. За да реализира това, Пекин би трябвало да направи бързи отстъпки на Съединени американски щати, както и интензивно да работи с американските договарящи.

Съединени американски щати към този момент имат преимущество

Според неназовани източници на FT комерсиалният представител на Съединени американски щати Робърт Лайтизър към този момент е загатнал пред публични лица, че идната вълна наказания към този момент е замразена. Съединени американски щати обаче нямат интерес от достигането на бърза договорка с Китай. Поради циклични и структурни фактори, както и американските мита, китайската стопанска система и фондови пазари се оправят доста по-зле от американските. Митата, планувани за следващата година, занапред ще ударят китайците още по-силно.

Сегашният търговски недостиг сред Съединени американски щати и Китай се усилва, само че това е основно тъй като китайските търговци се пробват да изпреварят идните по-тежки мита и усилват размера на експорт. Когато те влязат в действие, Китай ще би трябвало освен да търси нови пазари на стоките, а и напълно да преструктурира световните си вериги за доставки. Следователно Съединени американски щати имат лукса да изчакат и да изискват доста по-големи отстъпки от наличните в сегашния документ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР