Швейцарските ледници са загубили половината от обема си от 1931

...
Швейцарските ледници са загубили половината от обема си от 1931
Коментари Харесай

Швейцарските ледници са се свили наполовина за близо век


Швейцарските ледници са изгубили половината от размера си от 1931 година насам, оповестиха швейцарски откриватели, представени от БНР.

Бързото размразяване на ледниците в Алпите и на други места, което съгласно учените се дължи на изменението на климата, се следи все по-внимателно от началото на 2000 година насам. Въпреки това до момента не е имало задоволително информация за това по какъв начин са се променяли ледниците преди този момент през 20-ти век, като единствено няколко обособени ледника са били проследявани във времето и с разнообразни модели за оценка на размера им.

Но швейцарски откриватели от Техническия университет ETH в Цюрих и Швейцарския федерален институт за проучване на горите, снега и ландшафта WSL настояват, че към този момент са реконструирали топографията на всички швейцарски ледници през 1931 година, което разрешава да се покаже по какъв начин са се развивали те.

" Въз основа на тези реконструкции и съпоставения с данни от 2000 година откривателите стигат до заключението, че размерът на ледниците е намалял на половина сред 1931 и 2016 година ", се споделя в изказването им.

В проучването им, оповестено в научното списание " The Cryosphere ", са употребявани материали от архива със фотоси TerrA, който обгръща към 86% от заледената повърхност на Швейцария, като са оценени към 21 700 фотоси, направени сред 1916 и 1947 година

За реконструкцията си експертите са употребявали така наречен стереофотограметрия - техника, която се употребява за установяване на естеството, формата и позицията на всеки обект въз основа на двойки изображения, заяви Агенция Франс Прес.

" Ако знаем топографията на повърхността на ледника в два разнообразни момента във времето, можем да изчислим разликата в размера на леда ", споделя водещият създател на проучването Ерик Шит Манерфелт.

Изследователите показаха двойки фотоси една до друга, показващи едно и също място с разлика от съвсем един век, което демонстрира трагичната смяна, която е настъпила.

Например ледникът Фишер през 1928 година е приличал на голямо море от лед, само че през 2021 година върху буйния зелен планински скат са останали единствено няколко дребни бели петна.

Тъй като изображенията, употребявани за реконструкцията, са направени през разнообразни години, в изследването е употребена междинната 1931 година като референтна и е реконструирана повърхностната топография на всички ледници за тази година, се споделя в изказването.

В изказването си откривателите акцентират, че ледниците не са се отдръпвали непрестанно през предишния век, като акцентират, че през 20-те и 80-те години на предишния век даже е имало непостоянен всеобщ напредък на ледниците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР