Швейцария отваря трудовия си пазар за българите. От днес (01.06)

...
Швейцария отваря трудовия си пазар за българите. От днес (01.06)
Коментари Харесай

Швейцария отваря трудовия си пазар за българите

Швейцария отваря трудовия си пазар за българите. От през днешния ден (01.06) българите и румънците ще имат цялостна независимост на напредване, работа и определяне в Швейцария. Единствената страна-членка на Европейски Съюз, чиито жители към момента имат единствено стеснен достъп до швейцарския трудов пазар, остава Хърватия.

Швейцарското федерално държавно управление одобри на 15 май решение за анулация на квотите за престояване на жители от България и Румъния на територията на Конфедерация Швейцария. С решението се трансформира регламентът за осъществяването на Споразумението за свободно придвижване на хора сред Швейцария и Европейски Съюз.

Протоколът към съглашението, който предвиждаше за жителите от България и Румъния временен интервал най-много от 10 години, беше в действие от 1 юни 2009 година

По данни на миграционните служби на Швейцария към края на 2018 година в страната обитават непрекъснато към 11 600 българи. Повечето от тях са високо квалифицирани. Работят в банковия бранш, в интернационалните организации, в опазването на здравето, в сферите на компютърните технологии, културата, изкуството и науката. Сънародниците ни, пребиваващи легално в Швейцария, се употребяват с положително име в обществото. Само за последните две години над 3000 български жители са се открили в Швейцария за практикуване на трудова претовареност.

Наред с новодошлите наши сънародници има и доста, които са се открили в Швейцария преди години. Сред тях е и Татяна Пенева:

„ Аз съм към този момент 20 години в Швейцария. Работех в областта на опазването на здравето, в този момент работя като преводач “.

Веселин Манчев е типичен музикант. Свири на валдхорна. В Швейцария е от 22 години. Установява се там пре3з 1996-та:

„ Беше тъкмо след хиперинфлацията. Аз бях в Пловдивската държавна филхармония. Един немски професор пристигна да прави майсторски курс. На мен ми беше доста забавно неговия метод за виждане нещата и отидох, с цел да направя специализация. След това учи още един инструмент и след това останах на свободния пазар. Сега изсвирвам в разнообразни оркестри “, описа той.

От общо над 2,1 млн. чужденци, пребиваващи в Швейцария, българите са към 0,4%.

Българската общественост в Швейцария е съсредоточена главно в кантоните Цюрих, Женева, Берн, Во, Тичино, Ааргау, Базел, Фрибург и Сент Гален.

С отварянето на трудовия пазар евентуално броят на пребиваващите легално българи в Швейцария ще се усили още повече.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР