Швейцария иска да построи хранилище за своите ядрени отпадъци на

...
Швейцария иска да построи хранилище за своите ядрени отпадъци на
Коментари Харесай

Швейцария планира да построи огромно гробище за ядрени отпадъци на границата с Германия

Швейцария желае да построи вместилище за своите нуклеарни боклуци на границата с Германия, на няколко километра южно от немската община Хоентенген.
Прочетете още
Това заяви представителят на Националната организация за предпазване на радиоактивни боклуци Патрик Щудер, съобщи Spiegel.

Властите към момента имат избор сред още две местоположения за хранилището, които отново се намират доста покрай границата с Германия.

Говорител на Федералната енергийна работа на Швейцария удостовери, че хранилището ще бъде построено в Nördlich Lägern. От 2050 година нуклеарните боклуци, в това число мощно радиоактивните горивни кафези от атомни електроцентрали, би трябвало да се съхраняват надълбоко подземен.

Избраният район на север от Langern е отчасти в обсега на немския район Баден-Вюртемберг. „ Необходимото време за предпазване на отпадъците е към 200 000 години за високоактивни боклуци, и към 30 000 години за ниско и средноактивни боклуци “, се споделя в уеб страницата на Агенцията.

Става дума за погреб на 9300 кубически метра високоактивни боклуци и 72 000 кубически метра ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци. Те произлизат от някогашните пет швейцарски атомни електроцентрали, както и от медицината и промишлеността. Четири атомни електроцентрали към момента работят.

Пограничните немски общности са загрижени на първо място за обезпечаването на питейна вода. 

Все още не е ясно къде ще се прави пакетирането за дефинитивно депозиране на отпадъците. Сега отпадъците са във краткотрайно вместилище за нуклеарни боклуци във Вюренлинген, на към 15 километра южно от немската община Валдсхут-Тинген.

Агенцията възнамерява да показа желанията си пред държавното управление до 2024 година След това държавното управление взема решение за утвърждение или не, а Народното събрание би трябвало да утвърди решението. В Швейцария обаче може да се организира референдум за хранилището.

Очаква се хранилището да бъде построено към 2030 година, а погребът на боклуци да стартира към 2050 година След това гробището ще бъде следено няколко десетилетия. Около 2125 година то ще бъде изцяло запечатано, а структурите на повърхността ще бъдат демонтирани.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР