Швейцария е осуетила германски планове за реекспорт на произведени в

...
Швейцария е осуетила германски планове за реекспорт на произведени в
Коментари Харесай

Швейцария е осуетила германски планове за реекспорт на боеприпаси за Украйна

Швейцария е осуетила немски проекти за реекспорт на създадени в Швейцария муниции за Украйна, оповестяват локалните медии в неделя, като се базират на Държавния секретариат по икономическите въпроси (Seco). Алпийската страна се базира на неутралния си статут и на законодателството, което не разрешава доставките на оръжие в конфликтни зони.

Според немските медии основаният в Дюселдорф немски авто и оръжеен производител Rheinmetall, който създава бойните машини на пехотата (IFV) Marder за немската войска, употребява муниции, създадени в Швейцария. Този факт явно се оказа спънка за последните проекти на Берлин да доставя муниции на Украйна.

 

" Seco получи две претенции от Германия да съобщи на Украйна муниции, които преди този момент е получил от Швейцария ", удостовери секретариатът пред швейцарския вестник Sonntags Zeitung в неделя. И двете претенции " бяха отхвърлени с позоваване на швейцарския неутралитет и ограничаващите критерии за отменяне на законодателството за военното съоръжение ", прибавиха швейцарските управляващи.

 

 

Швейцарското законодателство изисква Берн да даде единодушието си за реекспорт на оръжия и не разрешава доставките на оръжия в зони на спор. Швейцария се причисли към антируските наказания в рядко отклоняване от строгата си политика на неутралитет, откакто Москва стартира военната си интервенция в Украйна, само че към момента е твърдо уверена в неутралитета си, когато става въпрос за военна помощ за Украйна.

Според медиите швейцарското несъгласие върху реекспорта на муниции е провокирало яд в Германия, защото се твърди, че е направило невероятно изпращането на Противовъздушна отбрана Marder в Украйна. Берлин обаче в никакъв случай не е обявявал публично сходни проекти.

 

 

Германското държавно управление е подложено на критика от други членове на НАТО, изключително от Полша, за това, че сякаш не прави задоволително в поддръжка на Украйна. Въпросът даже провокира напрежение в кабинета.

По-рано през април канцлерът Олаф Шолц съобщи, че Германия ще изпрати на Киев единствено " верни и рационални " оръжия, като добави, че не се възнамерява изпращането на " нападателни " оръжия, като да вземем за пример танкове, за които Украйна неведнъж е упорствала. След това външният министър Аналена Баербок прикани Запада да даде на Киев тежко въоръжение и сякаш разкритикува Шолц, наблягайки, че " в този момент не е време за оправдания.

 

 

Първоначално Берлин дава на Украйна 1000 противотанкови оръжия и 500 противовъздушни ракети " Стингър ". В средата на март Германия съобщи, че заради опасности за сигурността няма да разкрива повече информация за доставките на оръжия за Украйна. В средата на април Берлин разгласи, че ще отпусне спомагателни 2,1 милиарда $ за военни разноски, по-голямата част от които са предопределени за подкрепяне на Украйна.

В събота обаче група политици и общественици, измежду които някогашни депутати и някогашен помощник-генерален секретар на Организация на обединените нации, приканиха Берлин да приключи всякаква военна помощ за Украйна и вместо това да работи за увещание на Киев да се откаже от военната си опозиция в името на мира и разговора.

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР