Швеция все още иска да се присъедини към НАТО преди

...
Швеция все още иска да се присъедини към НАТО преди
Коментари Харесай

Швеция не губи надежда за влизане в НАТО до юли

Швеция към момента желае да се причисли към НАТО преди или на срещата на върха във Вилнюс през юли. Това съобщи министър председателят Улф Кристершон, представен от " Ройтерс ".

Той обаче посочи, че не е несъмнено, че страната му ще може да го направи до тогава.

Швеция и Финландия дружно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година Финландия стана член на Алианса през април, само че процедурата бе забавена за Швеция.

Стокхолм си сложи за цел да се причисли към НАТО на и въпреки да има мощна поддръжка от други страни членки, като Съединените щати, до момента Турция и Унгария се въздържаха да ратифицират кандидатурата ѝ.

" Швеция ще стане член на НАТО ", безапелационен бе Кристершон.
 Швеция няма проект Б за НАТО, надява се на участие през юли
Швеция няма проект Б за НАТО, надява се на участие през юли

Страната към момента се надява да се причисли към Алианса на срещата на върха във Вилнюс

" Никой не може да обещае, че това ще се случи съответно във Вилнюс или директно преди срещата там, макар че това беше нашият блян от самото начало. И това е блян, който споделяме с всяка друга страна от НАТО ", уточни той.

Турция упрекна Швеция в укриване на членове на терористични групировки - нещо, което Стокхолм отхвърля - и изиска тяхното изгонване като стъпка към утвърждението на шведското участие. Анкара изрази отвращение и поради извършени в скандинавската страна.

Швеция обаче акцентира, че свободата на словото е твърдо заложена в нейната конституция и че е изпълнила всички условия, посочени в съглашението с Турция и Финландия, подписано в Мадрид преди година.

Шведски и турски публични лица се срещнаха на 14 юни, като основният договарящ за Швеция дефинира извършените диалози като положителни. Двете страни би трябвало да проведат още една среща на високо равнище в Брюксел, проведена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата на върха във Вилнюс.

" Уважаваме обстоятелството, че Турция е тази, която взема турските решения и е добре, че в този момент имаме още една среща и евентуално можем да разгледаме особената въпросителна преди срещата на върха във Вилнюс в подобен диалог ", съобщи Кристершон.
 Швеция към този момент не е сигурна за участието в НАТО до юли
Швеция към този момент не е сигурна за участието в НАТО до юли

След последните възражения от страна на Унгария
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР