Швеция търси да наеме 10 000 здравни работници и болногледачи

...
Швеция търси да наеме 10 000 здравни работници и болногледачи
Коментари Харесай

Швеция търси спешно 10 000 медици за старческите домове

Швеция търси да наеме 10 000 здравни служащи и болногледачи на неопределен контракт, с цел да усъвършенства грижите за възрастните хора, оповестява Агенция " Франс прес ".

При експлоадирането на епидемията с ковид стана ясно, че има сериозен дефицит на личен състав в тази област.

Решението на управляващите е в резултат на съглашение сред воденото от социалдемократите държавно управление, главния шведски профсъюз на общинските служащи " Комунал " и общинските управляващи, отговарящи за обезпечаване на грижи за възрастните хора.

Въпреки че в Швеция рестриктивните мерки поради ковид са най-гъвкавите в цяла Европа, страната признава, че се е провалила в отбраната на възрастните хора.

От 3400-те смъртни случая от началото на епидемията там съвсем половината са станали в старешки домове. Към 28 април 90% от жертвите в страната са били на най-малко 70 години.

Защитата на възрастните, най-много в старческите домове, породи диспути в Швеция и мнозина разкритикуваха изискванията на труд на личния състав.

По данни на синдиката " Комунал " през март 40% от личния състав в старческите домове в Стокхолм е бил формиран от неквалифицирани служащи, наети по краткосрочни контракти и против почасово възнаграждение, до момента в който 23% са били краткотрайно наети. Всички тези служащи не получават заплата, в случай че си останат вкъщи при появяването на признаци на възможна болест.

Днешното съглашение за наемане на спомагателни служащи на неопределен контракт идва след оповестеното през вчерашния ден решение да бъдат отпуснати 2,2 милиарда крони (208 млн. евро) за платено образование на работното място на личния състав в старческите домове, след което тези хора ще бъдат наети на неопределен контракт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР