Швеция не трябва да очаква промяна в позицията на Анкара

...
Швеция не трябва да очаква промяна в позицията на Анкара
Коментари Харесай

Турция няма да пусне Швеция в НАТО, ако не спре антитурските протести, каза Ердоган

Швеция не би трябвало да чака смяна в позицията на Анкара за кандидатурата ѝ за участие в НАТО на срещата на върха на Алианса идващия месец, в случай че не възпре антитурските митинги в Стокхолм, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ".

Турция не може да подходи позитивно към кандидатурата на Швеция за НАТО, до момента в който " терористи " стачкуват в Стокхолм и турската позиция ще бъде изяснена още един път на в Анкара в сряда, сподели Ердоган пред кореспонденти по време на полет на връщане от Азербайджан във вторник.

Ердоган направи коментара си преди публични представители на Турция, Швеция, Финландия и НАТО да се срещнат в сряда в Анкара за диалози в опит да бъдат преодолени възраженията на Турция, които забавиха кандидатурата на Швеция за участие в НАТО. През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия, само че към момента възразява Швеция да се причисли към алианса. шведското участие. Като опрощение за възраженията си, Турция упрекна Стокхолм, че укрива членове на кюрдски въоръжени групировки, които счита за терористи.

Швеция твърди, че е спазила своята част от договорката, подписана с Турция в Мадрид и целяща да отговори на опасенията за сигурността на Анкара, в това число въвеждайки нов антитерористичен закон този месец. В него се споделя, че следва националното и интернационалното право за изгонването.

Напрежението сред Турция и Швеция беше подхранено от митинг против Турция и НАТО в Стокхолм предишния месец, на който знамето на Кюрдската работническа партия (ПКК), неразрешена в Турция, както и в Европейския съюз, беше прожектирано върху постройката на Народното събрание.

 Швеция екстрадира последовател на ПКК и извършва искане на Турция за НАТО Швеция екстрадира последовател на ПКК и извършва искане на Турция за НАТО

Коментирайки последните правни промени в Швеция, Ердоган сподели: " Това не е единствено въпрос на корекция в закон или конституционна смяна. Каква е работата на полицията там? Те имат законови и конституционни права, би трябвало да упражняват правата си. Полицията би трябвало да предотвратява тези (протести). "

Ердоган уточни, че в деня, Йенс Столтенберг по-рано този месец, сходен митинг се е провел в Стокхолм. Той добави, че също по този начин е споделил на Столтенберг, че Швеция би трябвало да предотвратява сходни дейности, с цел да обезпечи турското утвърждение за участието си в НАТО.

След срещата си с Ердоган Столтенберг съобщи, че договорка за присъединение на Швеция към алианса може да бъде реализирана преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс идващия месец.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР