Швеция избра по-различен път в битката срещу пандемията и си

...
Швеция избра по-различен път в битката срещу пандемията и си
Коментари Харесай

Водещият шведски епидемиолог: Мит е, че животът си продължава както преди пандемията

Швеция избра по-различен път в борбата против пандемията и си завоюва и похвали, и рецензии. Проработи ли тази тактика – диалог с водещия шведски епидемиолог Андерс Тегнел.

Защо Швеция по този начин и не наложи локдаун от самото начало на пандемията?

А. Тегнел: Ние ограничихме до доста огромна степен публичния живот в Швеция. Животът на хората се промени внезапно. Наложихме правила на заведенията за хранене, огромните търговски центрове, музеите и така нататък Решихме да се фокусираме върху тези места, в които, съгласно нас или съгласно опита на другите страни, съществува по-голяма опасност от болест. Пълният локдаун би имал доста по-тежко отражение.

През пролетта и есента видяхме, че реализираме резултат и с по-различни ограничения. Разпространението на болестта в Швеция стартира доста по-късно, в сравнение с в другите страни и преди Коледа още веднъж спадна, т.е. ние успяхме да реализираме задачите си.

Продължаваме да залагаме на положителната връзка и подсещаме за разпоредбите и рекомендациите. Ръководителите на заведенията и магазините са изключително значими - те би трябвало да основат условия на хората да съблюдават отдалеченост.

В чужбина хората остават от време на време с усещането, че животът в Швеция продължава напълно обикновено. Така ли е в действителност?

А. Тегнел: Не, явно е, че това не е по този начин. Знаем, че доста от шведите непрекъснато работят от у дома - нещо, което преди този момент не са правили. Знаем, че пътуванията са намалели фрапантно спрямо предходните години, а и в магазините се пазари доста по-малко. Има доста други образци за това, че шведите живеят по-различно от преди този момент.

Шведският път за битка с ковид постоянно се дефинира като друг. Така ли е?

А. Тегнел: Това значително е мит. На публичния живот бяха наложени радикални промени. Имаме доста по-малко физически контакти, което се вижда.

Основните учебни заведения и по-малките класове в Швеция останаха отворени през цялата пандемия с аргумента, че децата не се разболяват толкоз тежко от Ковид-19 и не са толкоз заразни. Отнася ли се това и до разновидностите на вируса?

А. Тегнел: Винаги сме търсили салдото сред причиняваните вреди и съществуващите изгоди.

Що се отнася до учениците, нашата преценка от самото начало бе, че затварянето на учебните заведения би могло да аргументи доста по-големи вреди. Децата явно не се заразяват толкоз постоянно, колкото възрастните. Направихме изследвания, които демонстрират, че те се заразяват на половина толкоз постоянно спрямо възрастните. Има и проучвания, доказващи, че децата заразяват възрастните доста по-рядко, в сравнение с противоположното.

Стигнахме и до извода, че учителите не са по-застрашени от други професионални групи. Имаме доста доказателства за това, че учебните заведения не са по-опасни от доста други места. А в същото време са доста значими, с цел да могат децата и в бъдеще да имат положително здраве и положително обучение. Накратко - в случай че децата вървят на учебно заведение, това за тях не е по-голям риск, в сравнение с в случай че си останат у дома.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР