Шведското председателство на Европейския съюз започна консултации със страните-членки относно

...
Шведското председателство на Европейския съюз започна консултации със страните-членки относно
Коментари Харесай

Шведското председателство започна консултации по молбата на Косово за членство в ЕС


Шведското председателство на Европейския съюз стартира съвещания със страните-членки по отношение на кандидатурата на Косово за участие в Европейския съюз и към този миг не желае да предрешава какви ще бъдат резултатите от тези съвещания, съобщава агенция КосоваПрес, цитирайки посланика на Швеция в Европейски Съюз Ларс Даниелсон, който персонално даде началото на тези съвещания, предава Българска телеграфна агенция.

" Консултираме се с доста страни, с цел да забележим какво решение да вземем по това искане. Имаме пет страни, които не признават Косово и е естествено първо да се съветвам с тях. Вече се срещнах с някои и продължаваме срещите ", каза Даниелсон.

Постоянният представител на Швеция в Европейски Съюз съобщи, че решението по какъв начин да се действа с молбата на Косово за участие в Европейски Съюз е процедурно, само че и политическо.

" Това е процедурно решение, само че с огромно политическо значение. Не желая да предопределям резултатите от консултациите, само че незабавно щом видя, че се построява консенсус сред страните-членки по какъв начин да действаме, ще уведомя страни-членки. Имаме две други възможности: да го отнесем до Комисията или да не го отнесем до Комисията. Но ние работим с доста воля по този проблем “, сподели Даниелсон.

Чешкото председателство тогава не разполагаше с време, с цел да прегледа настояването, а единствено уведоми страните-членки за подаването му. Сега въпросът е в ръцете на шведското председателство, което се съветва какво решение да вземе.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР