Шведските прокурори заявиха, че прекратяват разследването си за убийството на

...
Шведските прокурори заявиха, че прекратяват разследването си за убийството на
Коментари Харесай

Шведската прокуратура хвърли светлина върху убийството на бивш шведски премиер

Шведските прокурори обявиха, че приключват следствието си за убийството на премиера Улоф Палме през 1986 година, защото главният им обвинен - швед, прочут с опълчването си на левицата на Палме, към този момент е мъртъв, съобщи БГНЕС.
Палме беше погубен на 28 февруари 1986 година, откакто напусна кино в Стокхолм със брачната половинка си Лизбет, с цел да се прибере у дома. Тогава той е бил без защита. Неизвестен нападател прострелва Палм в гърба и избяга, оставяйки 59-годишния политик обречен на смърт в локва кръв на тротоара.
През годините са разпитани над 10 000 души, а 134 души са признали за закононарушението.
По думите на основния прокурор Кристер Петерсон килърът е Стиг Енгстрьом. Този мъж е именуван от шведските медии " мъжът на Скандия ", защото работел до късно в постройката на Скандия наоколо до сцената на закононарушението в нощта на убийството.
" Тъй като той е мъртъв, не мога да повдигна обвинявания против него и по тази причина взех решение да приключа следствието ", сподели Петерсон.
Енгстрьом е бил разпитан като очевидец при започване на следствието, само че полицията не го счела за благонадежден очевидец, защото трансформирал историята си няколко пъти.
Според медиите, през годините той е променял показанията си, с цел да прикрие своята роля като причинител. Енгстрьом умира през 2000 година, на 66 години.
Кристер Петерсон - малък нарушител и наркоман, който по причудливо съвпадане споделя съвсем идентично име с сегашния основен прокурор - беше наказан за закононарушението през юли 1989 година, откакто вдовицата на Палм го разпознава. Но той беше освободен месеци по-късно от апелативен съд, който отхвърли показанията ѝ. Петерсон умря през 2004 година, до момента в който вдовицата на Палме умря през 2018 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР