Шведски морски археолози са открили отдавна изгубения сестрински кораб на

...
Шведски морски археолози са открили отдавна изгубения сестрински кораб на
Коментари Харесай

Шведски археолози откриха военен кораб от XVII век

Шведски морски археолози са разкрили от дълго време изгубения сестрински транспортен съд н а военния транспортен съд " Vasa " от XVII в ., потопен при първото си корабоплаване, оповестиха от Шведския музей на потъналите кораби, съобщи The Guardian.

Спуснатият на вода през 1629 година Applet (Ябълка) е издигнат от същия корабостроител като фамозния 69-метров транспортен съд " Vasa ", който е превозвал 64 оръдия, когато е потопен в проток край остров Ваксхолм, близо до столицата Стокхолм.

" Пулсът ни се форсира, когато видяхме какъв брой наподобява потъналата машина на " Vasa ", сподели Джим Хансон, морски археолог в музея.

Хансон споделя, че структурата и размерите наподобяват " доста познати ", което поражда очаквания, че това може да е един от сестрите на " Vasa ". Въпреки че елементи от бордовете на кораба са паднали, корпусът е непокътнат до долната палуба, а падналите елементи демонстрират оръдейни площадки на две равнища.

Останките са открити през декември 2021 година През пролетта на 2022 година е осъществено по-задълбочено изследване, което разкрива елементи, които преди този момент са били следени единствено на " Vasa ".

От музея обявиха, че техническите елементи, както и измерванията и пробите от дървесина удостоверяват, че това в действителност е " Applet ".

През 2019 година музеят оповестява за откриването на два други военни кораба в същия регион. По това време археолозите считат, че един от тях може да е бил Applet, само че по-нататъшните изследвания демонстрират, че тези кораби в действителност са два междинни военни кораба от 1648 година, наречени " Apollo " и " Maria ".

" С " Applet " можем да прибавим още едно основно парче от пъзела в развиването на шведското корабостроене ", споделя Хансон, добавяйки, че това разрешава на откривателите да проучат разликите сред " Applet " и " Vasa ".

Наречен на името на един от шведските крале, " Vasa " е трябвало да служи като знак на военната мощност на Швеция по това време, само че се прекатурва, откакто изминава малко повече от 1000 метра. Той е избавен през 1961 година и е изложен в Музея на " Vasa " в Стокхолм - едно от най-популярните туристически места в Швеция.

Три други кораба са поръчани от същия корабостроител: " Applet ", " Kronan " (Короната) и " Scepter " и за разлика от предшествениците си те служат в шведския флот и вземат участие в морски борби.

Смята се, че след извеждането им от употреба корабите са били потопени съзнателно, като са служили за подводни пояси с шипове за прихващане на противников кораби.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР