Шведската прокуратура възобновява разследването срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж

...
Шведската прокуратура възобновява разследването срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж
Коментари Харесай

Швеция подновява разследването срещу Джулиан Асандж

Шведската прокуратура възобновява следствието против създателя на Уикилийкс Джулиан Асандж за обезчестяване. Решението е взето по искане на отбраната на жертвата. Преди две години прокуратурата приключи следствието заради неспособност да придвижи случая. Тогава Асандж се намираше в посолството на Еквадор в Лондон.

За създателя на Уикилийкс следствието на шведската прокуратура е дребният демон. Големият е настояването за екстрадицията му от страна на Вашингтон.

Обвиненията в Швеция бяха повдигнати след престоя му в Стокхолм през 2010 година. Тогава две дами го упрекнаха надлежно в полово посягане и в обезчестяване. Той постоянно е отричал с обяснението, че случилото се сред тях било по взаимно единодушие.

В продължение на седем години Асандж избягваше опцията да бъде екстрадиран поради престоя си зад стените на еквадорското посолство в Лондон.

След като го напусна, беше наказан на 50 седмици затвор поради нарушение изискванията на гаранция. Давността на първото обвиняване изтече. В Стокхолм обаче взеха решение, че това е нова опция да продължат следствието по второто, чиято отминалост изтича следващата година.

Ева - Мари Першон, заместител - шеф на шведската прокуратура: След като разгледах предварителното следствие, реших, че към момента съществува правдоподобна причина да подозираме, че господин Асандж е направил обезчестяване.
Според изказване на Уикилийкс, това е късмет за Асандж да почисти името си от тези обвинявания.

Решението в Стокхолм значи, че английските управляващи ще имат две претенции за екстрадиция на Асандж - от Съединените щати и от Швеция. Те ще би трябвало да решат на кое да дадат преимущество.

Вашингтон желае Асандж поради ролята му в едно от най-големите приключвания на класифицирана информация в света. През 2010 година бяха оповестени хиляди страници държавни секрети, свързани с дипломацията и защитата. Защитата на Асандж счита, че в Съединените щати той няма да получи обективен развой поради политически стимулираните кавги, свързани с името му, а в случай че бъде пратен в пандиза, човешките му права ще бъдат нарушени.
 Еквадор предава на Съединени американски щати документите на Асандж от посолството си в Лондон Еквадор предава на Съединени американски щати документите на Асандж от посолството си в Лондон
Правителството на Еквадор ще съобщи на Съединените щати документите на създателя на WikiLeaks, Джулиан Асандж, които се намират в посолството на стр...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР