Шведската държавна минна компания LKAB заяви, че е идентифицирала редкоземни

...
Шведската държавна минна компания LKAB заяви, че е идентифицирала редкоземни
Коментари Харесай

Още по-зелено бъдеще за Швеция: LKAB откри залежи от редкоземни минерали

Шведската държавна минна компания LKAB съобщи, че е идентифицирала редкоземни минерални запаси, възлизащи на повече от един милион тона, в региона на северния град Кируна.

Това е най-голямото сходно находище, откривано до момента в Европа, съобщи Reuters.   Редкоземните минерали са от значително значение за доста високотехнологични индустрии; те се употребяват в производството на електрически транспортни средства, вятърни турбини, портативна електроника, микрофони и високоговорители, добавя Reuters.   „ Находището е добра вест освен за LKAB, района и шведския народ, само че и за Европа и климата “, съобщи изпълнителният шеф на LKAB Ян Мостром. „ Това може да се трансформира във значим конструктивен детайл за производството на най-важните за реализирането на зеления преход първични материали. “   Редкоземните материали понастоящем не се добиват в Европа, оставяйки района подвластен от вноса им, до момента в който търсенето се чака да нарасне през идващите години заради увеличението на електрическите транспортни средства и възобновимата сила.

„ Електрификацията, самодостатъчността на Европейски Съюз и независимостта от Русия и Китай ще стартират от тази мина “, сподели министърът на енергетиката, бизнеса и индустрията Еба Буш.
В момента Швеция е ротационен ръководител на Европейския съюз, напомня Reuters и прибавя, че Европейската комисия счита, че редкоземните материали са измежду най-критичните запаси за района. По-голямата част от тях сега се добиват в Китай.   Все отново пътят до добива от находището в Швеция ще бъде дълъг.   LKAB съобщи, че възнамерява да подаде заявление за концесия за употреба през 2023 година, само че прецизира, че ще минат най-малко 10-15 години, преди да може да стартира действителния рандеман в Кируна и доставките до пазара.  Урокът по зелена сила от шведския Север   Най-северния шведски град Кируна се намира в шведският окръг Норботен, който е почти с размерите на Австрия и заема над 20% от площта на Швеция. Там се намира и най-голямата подземна мина за желязна руда в света, благосъстоятелност на LKAB. В Кируна е и една от най-големите открити медни мини в Европа Aitik, благосъстоятелност на компанията Boliden AB.   Част от добива в Кируна обезпечава производството на стомана в административния център на Норботен – град Люлео, намиращ се на 270 км от мината. Дълги години стоманодобивната промишленост там работи с въглища, идващи оттатък Балтийско море, само че упоритостта на Люлео е този метод на произвеждане скоро да завърши, споделя Monocle.   Производството на сурова стомана съставлява 5,4% от световните излъчвания на парникови газове през 2018 година Според Международната организация по енергетика, към 75% от цялата сила, влагана в процеса, идва от изгарянето на въглища. Това е по този начин, тъй като въглеродът от въглищата се свързва с кислорода, който е нужен за производството на стомана от желязна руда. Въглеродът и кислородът дружно водят до отделянето на въглероден диоксид.

Затова през последните години производителите на стомана създават нови техники, посредством които да освобождават кислорода от желязната руда благодарение на водород вместо въглерод. По този метод изхвърляните излъчвания са от водна, а не от въглероден диоксид.    Сред многото компании, които тестват сходни технологии е основаната в Норботен SSAB. По данни на локалната власт производството на стомана в шведския север заема към 11% от общите излъчвания на парникови газове встраната през 2016 г.    След подписването на Парижкото съглашение управлението на SSAB подхваща смела стъпка. Заедно с производителя на желязна руда LKAB и държавното енергийно дружество Vattenfall компанията инициира плана Hybrit - пилотен цех в Люлео, който показва, че производството на стомана може да действа без изкопаеми горива, а въглеродните излъчвания могат да бъдат изцяло отстранени.   Норботен има голямо естествено преимущество в създаването на водорода като притежател на сила. За неговото произвеждане са нужни вода и сила, а реките на окръга са измежду най-пълноводните в Европа. Затова тук има огромен капацитет за развиването на разнородни възобновими източници на сила, в това число водноелектрически, вятърни и слънчеви електростанции.   Тази привлекателна композиция е измежду аргументите доста енергоемки промишлености да търсят позициониране в Норботен.   Развитието на шведският север в региона на ВЕИ разчита освен на огромни индустриални планове, само че и на дребния бизнес, на започващи софтуерни компании и други начинания в региона на чистата сила, споделя още Monocle.    Технологичният университет в столицата Люлео работи като притегателна мощ. Той притегля надарени инженери и инициира провеждането на значими проучвания, като в това време си сътрудничи с други университети, локални започващи компании и с държавното управление, с цел да помогне за стимулирането на нововъведенията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР