Шведската държавна минна компания Ел Ка А Бе (LKAB) съобщи,

...
Шведската държавна минна компания Ел Ка А Бе (LKAB) съобщи,
Коментари Харесай

Откриха най-голямото находище на редкоземни минерали в Европа

Шведската държавна минна компания Ел Ка А Бе (LKAB) заяви, че е разкрила находища от редкоземни минерали , възлизащи на над 1 милион тона, в региона на Кируна в северната част на страната, съобщи Ройтерс. Това е най-голямото сходно находище, откривано до момента в Европа.

" Това е добра вест освен за Ел Ка А Бе, за района, за шведския народ, само че и за Европа и за климата ", показва компанията в особено известие.

" Находището е добра основа за производството на значими материали, които са извънредно значими за зеления преход ".

Редкоземните материали са от значително значение за множеството високотехнологични промишлености и се употребяват при производството на електрически автомобили, вятърни турбини, портативна електроника и доста други артикули.

В момента в Европа не се добиват редкоземни материали и континентът е подвластен от импорт, а се чака търсенето да пораства предвид на развиването на " зелената " промишленост.

" Електрификацията, европейската самодостатъчност и самостоятелност от Русия и Китай потеглят от тази мина ", съобщи шведският министър на енергетиката, бизнеса и индустрията Ебба Буш.

Пътят до началото на добива на редкоземни материали в Швеция обаче е дълъг. Ел Ка А Бе възнамерява тази година да подаде молба за концесия, само че уточни, че до началото на действителния минен развой и достигането на минералите до пазара могат да минат 10-15 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР