[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване За разлика

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване За разлика
Коментари Харесай

Най-динамичните компании за козметика и фармация: Хранителна добавка за растеж

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
За разлика от продажбите на медикаменти, които през 2018 година означиха един от най-ниските си растежи през последното десетилетие - към 5%, продажбите на лекарства без рецепта, хранителни добавки и козметика не престават да бележат двуцифрени растежи. Причините за това са няколко. В основата на увеличените продажби при част от фирмите са повишената покупателна дарба и стремежът на от ден на ден от потребителите към здравословен метод на живот - натурални и биопродукти, добавки и козметика. Експортът на козметичните артикули, създадени под личните марки на огромни европейски и азиатски хипермаркети и аптеки, също подкрепя растежа на фирмите в бранша.

Защо най-големите работят с аптеките

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В класацията на " Гепард " има няколко търговци на едро с медикаменти, които по принцип са разширили портфолиото си с хранителни добавки и козметични артикули.

Най-големи в топ 20 са продажбите на компанията " БестаМед " - 59.1 млн. лева Компанията се занимава с импорт, преддистрибуция и дистрибуция на медикаменти и медицински произведения в България и Европейски Съюз. Създадена е преди седем години и към този момент има и собствен личен бранд лекарство. Следват ги " Ведра интернешънъл " и " Натурфарма ". Общото сред трите компании е, че съставляват разнообразни задгранични производители на медикаменти с рецепта или без лекарско наставление, козметични линии и хранителни добавки. Всички те се търгуват в аптеките.

Причината компаниите в здравния бранш да не залагат на останалите канали като хипермаркети, магазини за хранителни артикули и други е, че пациентите имат извънредно високо доверие в продуктите, които се продават в аптека. Освен това там е концентриран и главният поток от клиенти, загрижени за своето здраве, които са консуматори на продуктите на тези компании. Не на последно място, аптеките и фармацевтите оферират самостоятелни съвещания на всеки клиент, което е изключително скъпо в морето от артикули, подпомагащи здравето и хубостта.

Причина за увеличените продажби и двуцифрения растеж през последните години е продължаващият двуцифрен растеж в търсенето и покупката на хранителни добавки и козметика за разлика от медикаментите, които са мощно контролиран бранш и цената и облагата от тях значително зависят от страната.

Важна причина за двуцифрения растеж е превръщането на доста досегашни медикаменти с рецепта в хранителни добавки.

Лекарствата без рецепта би трябвало да се създават по строгите правила на положителната индустриална процедура, съставът им и доставчиците на суровините са строго следени от лекарствената организация. Освен това страната управлява и цената на медикаментите без рецепта. През последните три години оптималната продажна цена на всички такива лекарства беше замразена с разпоредба на здравното министерство.

В същото време питателните добавки стигат до пазара по извънредно елементарен метод - никой не управлява производството и състава им. Производителите записват в организацията по храните единствено опаковката и етикетите им и оттова нататък артикул може да бъде продаван без ограничавания нито в местата за продажба, нито в цената.

По сходен метод цената на козметичните артикули не се управлява от страната и там маржовете на облага са извънредно високи, а продажбата в аптеки и профилирани магазини се смята за печат за качество на кремовете, лосионите и гримовете.

Работа на ишлеме

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Първата по растеж през 2018 година, и то със скок над 50% в приходите от продажби, е българската компания " Ревюел ". Тя има две индустриални мощности - в Пловдив и в село Гложене, Тетевенско. 98% от продукцията на компанията е предопределена за експорт в Европейски Съюз и трети страни, като стабилен дял в производството им видно имат личните марки на вериги хипермаркети, магазини за хубост и аптеки. Портфолиото е богато и брандирано с марката на компанията, като производителите се придържат прецизно към трендовете да залагат в продуктите естествени по генезис съставки. Предвид приходите обаче е видно, че двата завода работят главно на ишлеме лични марки. От компанията не желаеха да разясняват развиването си.

На второ място в класацията е бургаското сдружение за търговия на едро с парфюмерийни и козметични артикули МИГ-59, което има личен склад за парфюми и козметика. То е учредено през 2010 година Във фейсбук страницата на компанията се вижда, че тя търгува с парфюми и декоративна козметика, като също така доставя фризьорски салони, ателиета за маникюр, педикюр и козметични услуги. Третата компания в класацията е търговецът на едро " Ведра интернешънъл ", която е на пазара от 2013 година и продължава да пораства с двуцифрен растеж.

Компанията е основана от Теодора Петрова, създател и дълготраен шеф на един от най-големите търговци на едро с медикаменти - " Либра ", която през 2005 година беше продадена на паневропейския дистрибутор Phoenix. Петрова ръководи осем години търговеца на едро, а по-късно основа нова лична компания - " Ведра ".

Компанията продължава основаните от времето на " Либра " партньорства с немски производители на медикаменти, добавки и козметика. Така един от " ветераните " в портфолиото - сиропът за кашлица " Проспан ", към този момент навърши 20 години на пазара. В момента компанията съставлява извънредно 11 производителя от Германия, Англия, Хърватия и други и постанова на пазара техните линии артикули освен в България, само че и в прилежащите Сърбия, Румъния и Македония. През последния месец по самодейност на компанията е основана асоциация за развиване на пробиотичната медицина. Напоследък продажбата на пробиотици бележи солидни растежи. Разрастването на " Ведра " през 2018 година се дължи на увеличаващото се портфолио от артикули на компанията.
Най-голямата компания, която съчетава мащабите си с растеж на приходите от продажби в класацията, е " БестаМед ". Неин шеф е Милена Иванова

Фотограф: Капитал
Ръст и размери

Най-голямата компания, която съчетава мащабите си с растеж на приходите от продажби в класацията, е " БестаМед ", която бележи близо 23% растеж в продажбите. Компанията е известна в началото като първия и дълги години един от дребното паралелни вносители на медикаменти от други страни в Европейски Съюз. Паралелната търговия с медикаменти, които са контролирана като цени стока, е активност, която се предизвиква от Европейската комисия за да се увеличи конкурентната среда в този контролиран сегмент. В България по закон се записва най-ниската цена в Европейски Съюз на равнище производител и цените се управляват непрестанно. Ако се появи по-ниска цена, контрактувана от здравна каса в Европейски Съюз, цената в България автоматизирано се понижава. Така в нишата на по-евтини в други европейски страни и по-скъпи в България медикаменти остават немного лекарства. Въпреки това " БестаМед " е извънредно дейна във вноса на по-евтини медикаменти от други европейски страни и за седемте години от съществуването си се трансформира в доста мечтан сътрудник на аптеките в този сегмент. Причината е, че паралелният импорт е атрактивен за аптеките, тъй като по този начин закупуват медикаментите при по-конкурентни условия, които могат да предложат и на пациентите.

Освен във импорт " БестаМед " се специализира и в преддистрибуция и търговия на едро с медикаменти, медицински произведения и хранителни добавки в България и Европейски Съюз. Компанията е и измежду създателите на Българскатa асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) и е член на Европейска асоциация на еврофармацевтичните компании (EAEPC).

" От самото й основаване компанията отстоява своята идея и философия да обезпечава достъпа до терапия на пациентите и да гради устойчива бизнес среда ", разяснява Милена Иванова, шеф на " БестаМед ".

Тя добавя, че в навечерието на осмата си година на пазара упоритостта на компанията за устойчиво пазарно развиване се надгражда със тактика за разширение на портфолиото с лекарствени форми под личен бранд.

Защо медикаментите си отиват

Един от главните проблеми, който компанията и асоциацията за паралелна търговия се пробва да позволи, е неналичието на медикаменти. А той е общоевропейски проблем и е обвързван главно с дефицит на първични материали за производството им, проблеми със спазването на условията на положителната индустриална процедура, прекъсване на остарели медикаменти или на такива с ниска доходност и едвам по-късно с експорт сред страни членки.

" Глобални фактори и събития като свръхконцентрацията на производството в огромни фабрики в Азия и Брекзит довеждат до в нарушената равномерност на доставките, изключително за дребните национални пазари. В България дерегистрирането на медикаменти заради стопански аргументи е измежду водещите тревожни трендове ", споделя Иванова.

По последни данни на европейската асоциация, представляваща дистрибуторите GIRP, проблемите с производството и качеството се акцентират като съществени аргументи за генериране на дефицит на медикаменти, както и процесът на дерегистриране по стопански аргументи. В страните с по-ниски цени на лекарствените артикули и дребните пазари прекратените доставки и изтеглянето от пазара са съществени аргументи за дефицит - Австрия - 25%, Хърватия - 48%, Чехия - 11%, Унгария - 63%, Италия - 37%, и Румъния - 68%, показват от GIRP на срещата на заинтригуваните страни с Европейската комисия през 23 септември 2019.

" ЕМА и Европейската комисия интензивно търсят решения в последните години за застраховане на неизменност и ненарушаване на лекарственото доставяне. Напълно законна, гъвкава и учредена на пазарни правила, паралелната дистрибуция в Европейски Съюз се пояснява като резистентен и благонадежден сътрудник при оправянето с дефицита на медикаменти.

Последното нещо, от което следва да се тревожи българският пациент, е дали предписаната му терапия е налична. А неритмичните доставки и преустановяването на вноса слагат на риск придържането към изписаната терапия. Процесът на дерегистрация у нас е объркващ. Само за интервала 2014 - 2018 година от пазара ни са изтеглени 1848 лекарствени продукта ", отбелязва Иванова.

Тя добавя, че това е повода БАРПТЛ да предлага промени в лекарственото законодателство за ускорени вътреобщностни доставки при дефицит и импорт на дерегестрирани медикаменти по аргументи, несвързани с лекарствената сигурност.

" Диалогът с способените институции е деен и всички имаме вяра, че ще бъдат възприети предложенията, които подсигуряват достъпа до лекуване на всички български жители. " БестаМед " е част от европейска дистрибуционна мрежа с над 100 одобрени и потвърдени участника. Това е най-голямата допустима среда за достъп до медикаменти и сме горди, че посредством дистрибуцията в Европейски Съюз имаме опция да дадем на нашите пациенти достъп до пазар, който покрива потребностите от терапия на над 510 милиона поданици ", заключава Милена Иванова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР