[Shutterstock] Статията е част от класацията на най-динамичните малки и

...
[Shutterstock] Статията е част от класацията на най-динамичните малки и
Коментари Харесай

Облекло и текстил: Растеж като по шев и кройка

[Shutterstock] Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.207 млн. лева са общите доходи на фирмите в топ 20
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
" Аглика " построява четвърто дружество в Твърдица

За новата си инвестиция производителят на текстил към този момент е закупил терен от 36 декара в индустриалната част на града
4 ное 2017
Иван Френкев: IKEA ни оказа помощ да развием бизнеса си

Собственикът на " Дриймс къмпани " - Смолян, пред " Капитал "
12 окт 2017
Най-големите компании за текстил и облекло: Поръчки има, няма реализатори

Приходите на водачите в бранша порастват със 7%. С толкоз се усилва и целият експорт, достигайки 3.86 милиарда лева, като 20-те локални колоса вършат 30% от него
11 сеп 2017
Между 22 и 200% скачат приходите на топ 20 най-бързо растящи дребни и междинни компании в от бранш " Облекло и текстил " в класацията. Четири сдружения регистрират трицифрен растеж на продажбите през 2016 спрямо 2015 година, седем регистрират сред 50 и 99%. Само едно дружество в класацията е работило на загуба през предходната година. Осем от фирмите в топ 20 са с български притежатели, останалите са на задгранични вложители.

Лидерите

Лидер в класацията за бранша е " Континентал къмпани ", която регистрира 199.7% растеж на приходите. Фирмата е записана в Петрич, само че индустриалната й активност е в Кърджали.

Едноличен притежател на капитала е " Ди Джи Пи " ЕООД на Димитриос Георгиос Авгеринакис. Компанията е основана преди три години и създава спортни панталони и горно облекло. Заетите са 40, прецизираха от сдружението. " Континентал къмпани " работи на ишлеме, като на собствен ред разпорежда поръчки на подизпълнители в България, Албания, Македония и Гърция. Основните пазари на " Континентал къмпани " са Европейски Съюз и Съединени американски щати. Дружеството е сертифицирано по интернационалния стандарт ISO 8000 за система за ръководство на обществената отговорност и непрекъснато предстои на одити за изискванията на труд и възнаграждение. По данни на компанията тя има утвърден план за дотация по европрограма, което ще й разреши да се разшири и да поеме осъществяването на още повече поръчки. Очакванията на компанията са, че 2017 ще бъде даже по-добра от 2016 като финансов резултат.

Втората компания в класацията е компания ХКС - с. Кърналово, община Петрич, и също е на гръцки притежател - Стилианос Хараламбос Ксантопулос. Дружеството има два индустриални цеха, оборудвани със модерни машини и технологии, с потенциал 1.2 милиона бройки на година. Компанията създава готово облекло - тениски, рокли, блейзери, гащеризони, якета, пуловери, поли и други ХКС е сертифицирана по интернационалния стандарт ISO 14001: 2004 за системи за ръководство на околната среда, както и по ISO 9001: 2008 за системи за ръководство на качеството и е минала сполучлив одит по BSCI - Бизнес самодейността за обществено единодушие. През 2016 година компанията регистрира 175.7% растеж на приходите спрямо миналата година. ХКС е компанията с най-високи доходи като безспорна стойност (27.267 млн. лева.) и с най-голяма облага (4.160 млн. лева.) в топ 20 за бранша.

Гръцка благосъстоятелност - на Димитриос Финтирикос, е и записаната в Петрич компания " Аннитекс 1 ", която се подрежда на трета позиция в класацията " Гепард " за бранш " Облекло и текстил ". Приходите й надвишават 136% и доближават 11.311 млн. лева

С трицифрен растеж на приходите (123.4%) е и " Ричмарт " - Русе, която е четвърта в класацията. Фирмата е благосъстоятелност на Мартин Данчев Йорданов и създава мъжки костюми, в това число и по индивидиуална поръчка (Made to measure), с марката Richmart. " Съчетаването на персоналните желания с опциите на индустриалното произвеждане разрешава цената да бъде конкурентна и налична ", съобщи при представяне на услугата притежателят Мартин Йорданов. По оценка на компанията бизнес моделът й за костюми по поръчка е сполучлив, тъй като е тестван с сътрудници от над 30 страни. Пак по данни на сдружението то е с потенциал над 1000 дрехи дневно. В компанията работят консултанти и експерти от Италия, Германия и Холандия.

Между 50 и 99% скок

С 91.5% растеж " Загора чорап " е на пето място в таблицата. Фирмата е учредена през 2004 година в Стара Загора като част от " ICS груп ", която е измежду най-големите производители на чорапи и конци в Турция. По данни на сдружението " ICS груп " изнася за Западна Европа и Съединени американски щати точно посредством " Загора чорап ". Опаковането на експортните артикули и обезпечаването на качествения им надзор също се прави в старозагорското сдружение. Компанията е единствената, която регистрира загуба (-1.138 млн. лева.) през 2016.

Шестата в таблицата - " ВиоМода " - Пловдив, също е задгранична инвестиция – на " ВиоМода ГмбХ ", Австрия. Компанията е профилирана в производството на облекла за спортни марки от водоустойчиви и дишащи материи. По данни на компанията до момента тя е вложила към 500 хиляди евро в възобновяване на машинния си парк. Това й разрешава да дава напълно приключен артикул - от първата сурова рисунка до финалната кройка с първообраз и извънредно произвеждане. Производственият потенциал на " ВиоМода " е 120 000 бройки годишно. Фирмата сполучливо изнася във Финландия, Норвегия, Швеция, Италия, Германия, Австрия и други

С задграничен притежател е и " Галп " – Кюстендил. Дружеството е владеене на Рикардо Гауденци и се занимава с шиене на саи за обувки с материали за клиента и с произвеждане на обувки и пантофи. От Доклада за активността излиза наяве, че компанията има пет цеха и 10 поточни линии и че през 2016 е увеличала размера на производството си с 68%. От " Галп " показват също, че съществува риск от загуба на дипломиран личен състав и че предприятието " непрестанно изпитва нужда от фрагменти ". Дружеството е второ в топ 20 по мярка на регистрираната облага през 2016 (4.057 млн. лева.), както и второ по брой на заетите през предходната година (242).

С растеж от 66.7% " Мак " - Габрово, заема 8-о място. Дружеството е обществено и създава памучни и вид памучни тъкани. По данни на компанията през 2016 година тя е произвела 1923 хил.м подготвени тъкани (срещу 1787 хил.м през 2015), а относителният дял на износа е повишен до 55.43% против 32.39% през 2015 година

Семейната компания " Джоди 1 " – Сливен, е на 9-а позиция със скок на приходите 56.2% Компанията е учредена от Донка Илиева през 1993 година и изначало създава мъжки и дамски спортни екипи за вътрешния пазар. През 2000 година обаче се насочва към работа на ишлеме на дамска и мъжка конфекция. Предприятието е профилирано в направа на типичен панталони и поли. Разполага с екип за моделиерна, което му дава преимущество при вдишване на поръчки и опция да предлага подготвен артикул.

Гръцка благосъстоятелност е и десетата в топ 20 - " Воя Фасион " – с. Еленово, Благоевград. Фирмата създава горно облекло и е владеене на Николаос Кириаку. През лятото на тази година беше обявено, че сдружението има намерение да строи шивашка фабрика в Благоевград върху терен към 4.5 дка. Предвижда се новата постройка да бъде ситуирана върху 2875 кв.м, като притежателят е заявил пред общината, че в нея ще работят 184 души. Николаос Кириаку има и друга компания в България – " Воя енерджи ", записана преди шест години с предмет на активност произвеждане и търговия на ел. сила, строителство и строително-монтажна активност.

" Катерини текстил " – Перник (11), също е с гръцки притежател - Атанасиос Лукас Сотирхос. Компанията създава долни дрехи и бански костюми и регистрира 50.2% растеж на приходите през 2016. Дружеството е на трето място в топ 20 по брой на заетите през 2016, които са 239.

Между 20 и 42% скок

Девет компании в топ 20 за бранша са с растеж на приходите до 50% през 2016. " Маринели билд " ЕООД – София (12), предлага типичен мъжки дрехи – костюми, сака, панталони, ризи, връхни якета и палта, т-шърти, блузи, пуловери, вратовръзки, както и аксесоари от естествена кожа и благородни метали. Компанията е владеене на Мая Александрова Антова, чийто татко сътвори " Агресия груп ". Дружеството е на първа позиция в топ 20 по брой на заетите през 2016, които са 245.

С малко над 37% растеж плевенската фабрика за плетива " КНМ текстил " се класира на 13-о място. Тя е профилирана в произвеждане на машинно плетени типичен пуловери, жилетки и други произведения във високия ценови сегмент. Миналата година компанията извърши план по оперативна стратегия " Конкурентоспособност " и внедри машини от най-голям клас на стойност 500 хиляди евро. Дружеството, което е правоприемник на френския производител Hygor SARL с повече от 25 години опит в текстилната индустрия, построи нова текстилна фабрика за плетива в Плевен, като с това на процедура реалокира бизнеса си напълно в България. Строителството на индустриалния комплекс на компанията стартира в края на 2014 година и завърши в средата на 2016. Проектът се финансира от Societe Generale Експресбанк и Регионалния фонд за градско развиване по европейската самодейност за стабилно градско развиване JESSICA. Построени са две нови здания - индустриална база с прилежаща административна постройка с обща разгъната повърхност над 3000 кв.м и склад с повърхност близо 1000 кв.м в Западната индустриална зона на Плевен. Десетгодишният капиталов заем в размер над 1.7 млн. евро е употребен главно за премахването на съществуващия необработен сграден фонд, част от някогашния държавен цех за текстил " Саня ", облагородяването на региона, структура и съоръжение на нова енергийно ефикасна индустриална база с съвременна визия, прецизираха от компанията. Фирмата има обезпечен пазар и построени трайни взаимоотношения с водещи европейски компании в текстилната индустрия като френската Aaron с интернационално разпознаваемия бранд American Vintage. Произведената в Плевен продукция е предопределена напълно за експорт и зарежда 140 магазина по целия свят.

Още един турски вложител попада в топ 20 за текстилния отрасъл. Съдружници в " Си енд Си текстайлс " - Хасково (14), са текстилният колос " Еуротекст текстил тиджарет лимитид ширкети ", основан към град Чорлу, и Айше Илкнур Челикйълмаз. Българското сдружение създава текстилни нишки и безшевно облекло. По данни на компанията главните й клиенти са " Еуротекс текстил " - Турция, " Мега спорт интернешънъл ", а съществени снабдители на първични материали, материали и дълготрайни активи са " Ротекс текстил " - Турция, " Инвиста " - Холандия, " Асахи касеи " – Германия.

Производителят на специфични, училищен и униформени дрехи " Свобода – 97 " - Златоград (15), е с български съдружници - Влади Филипов Гиритлиев и Бояна Владева Гиритлиева. Компанията има цехове в Златоград, в с. Долен и в с. Старцево. Според отчета за активността компанията регистрира наклонност на " търсене и нарастване на клиентите с еднообразни модели и избрана трудност и с огромна серийност, което оказва удобно въздействие върху индустриалния темп и води до по-висока продуктивност и по-висока работна заплата ". През тази година напъните на съдружниците са ориентирани към въвеждане на нови технологии, по-бързо асимилиране на нови модели и търсене на клиенти с по-големи поръчки.

" Брод трико " – София (16), е също фамилна компания, учредена от Георги Борисов Георгиев през 1990 година и е част от " Брод и компания холдинг " на Георги Борисов Георгиев, Борис Георгиев Георгиев и Йордан Георгиев Георгиев. В началото активността на " Брод трико " е главно комерсиална, само че три години след учредяването притежателят закупува стaра текстилна фабрика и след съществена реорганизация стартира да развива индустриална активност в три посоки - трикотажни прежди, горен трикотаж и конфекция. През 1997 учредява дъщерна комерсиална компания " Брод трейд ", която обслужва клиенти в региона на текстила в България. В края на 2007 година холдингът купува фабрика за произвеждане на трикотаж на в гр. Лъки и учредява " Брод Лъки " ЕООД . В началото на 2012 година основава транспортната " Брод транс ", която се занимава със спедиция на готовата продукция. Две години по-късно в Асеновград компанията построява фабрика за направа на тениски и блузи от платове, а при започване на 2015 година " Брод и компания холдинг " придобива немската GOLLEHAUG GMBH и притежаваните от нея марки трикотажни дрехи GOLLEHAUG и YOUR CONCEPT.

На 17-о място в класацията е друга гръцка инвестиция - " С&П текстил " – гр. Сандански. Съдружници в компанията са Стилианос Димитриос Первенис и Петрос Вуцалас.

Чуждестранна инвестиция е и компания " Фешън Айкон " - Перник (18), която е владеене на записаната в Кипър " Криймланд капитал ". Дружеството създава дамско долни дрехи и бански костюми с марката MED главно за гръцкия и френския пазар. Фирмата е трета в топ 20 по мярка на регистрираната през 2016 година облага – 2.642 млн. лева

С растеж на приходите близо 30% " Линекс " - Бургас, заема 19-о място. Дружеството създава дамски дрехи - панталони, поли, сака и блузи, за европейските пазари. Съдружници в него са Димитър Вичев Вичев и Вичо Димитров Вичев.

Класацията приключва " Юръпиън бединг къмпани " – Дряново (20) - производител на на текстилни произведения за кревати и мебели и на матраци. Едноличен притежател на капитала е " Ню мениджмънт " на Свилен Благоев Лозев.

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР