[Shutterstock] След изборите във вторник България поутихна и важната новина

...
[Shutterstock] След изборите във вторник България поутихна и важната новина
Коментари Харесай

Вечерни новини: Вноската на България в евробюджета скача с 50%, парно в София

[Shutterstock] След изборите във вторник България поутихна и значимата вест за страната пристигна от Брюксел - че вноската на София в бюджета на Европейски Съюз ще скочи доста.

" Топлофикация София " зарадва софиянци - след седмици на студуване от сдружението оповестиха, че стартират поетапното стартиране на парното.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Учредената наскоро партия на Слави Трифонов " Няма такава страна " пък внесе през днешния ден документи за регистрацията й съда, като към този момент по традиция не беше отговаряно на журналистически въпроси.

НАЙ-ВАЖНОТО

Вноската на България в европейския бюджет ще скочи с 50%

Какво се трансформира
Вноската на България в европейския бюджет за интервала 2021-2027 година се чака да скочи с близо 50%. В досегашния дълголетен бюджет на Европейски Съюз (2013-2020 г.) България плащаше приблизително по 460 млн. евро годишно, до момента в който съгласно прогнозите на Европейската комисия (ЕК) сумата за идващите седем години ще се покачат на 680 млн. евро . Сумата не включва така наречен обичайни лични запаси на Европейски Съюз (основно вносните мита, събирани в страната от името на 27-те), с които вноската на България нараства в допълнение с още с към 100 млн. евро годишно.

Защо се усилва
Основната причина за този скок е отчисляването на 20% от националните доходи от европейската скица за търговия с излъчвания (около 1 милиарда лева за 2019 г.) към европейския бюджет. Този нов доход е очакван от Европейската комисия като един от източниците, с който да се запълни финансовата дупка от излизането на Англия от Европейски Съюз. Но защото България е една от страните, която има огромен дял на въглищата в енергетиката си , тя е една от най-засегнатите.

Какъв е резултатът
Ако се одобри сегашното предложение на Европейска комисия за седемгодишната финансова рамка на Европейски Съюз, България ще се окаже с една от най-високите вноски като дял от Брутния си народен артикул (БНП) – 1.06%, изпреварена единствено от Люксембург.

Българското държавно управление към този момент се е презастраховало - в Бюджет 2020 се вижда, че за идващите няколко години за вноската на България в Европейски Съюз са планувани приблизително над 680 млн. евро на година. За 2022 година, да вземем за пример, тя е изчислена на над 800 млн. евро.

Най-потърпевш в България ще е енергийния бранш , тъй като в този момент приходите от квоти се употребяват за покриване на дупката в държавната енергетика .

Въпреки сериозният скок, България ще продължи да бъде чист адресат от европейския бюджет . За интервала 2014-18 година страната е получила чисто от Европейски Съюз 1.92 милиарда евро годишно, или 3.97% от Брутния народен артикул (БНП). Единствено Унгария е получава повече като % от своя БНП. Като безспорна сума обаче България е на осмо място. Гърция да вземем за пример е получавала приблизително по 4.49 милиарда евро, а Полша внушителните 10.65 милиарда евро.

ДВЕ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

" Топлофикация София " пуска централното отопление на града

От през днешния ден стартира поетапното стартиране на парното в столицата - първо ще бъдат включени детските градини, образователните и здравните заведения, по-късно жилищните здания във всички региони, а най-после административните здания и стопанските консуматори, оповестяват от " Топлофикация София ". Цената на отоплението този сезон ще е с 3% по-висока , макар че цената на природния газ е съвсем без смяна от началото на 2019 година Съобщението от общинското сдружение идва изненадващо на фона на високите температури и прогнозата за топло време най-малко доникъде на ноември, защото съгласно нормативната уредба централното отоплението се пуска след три поредни дни със средноденонощна температура под 12°C и прогноза за трайно захлаждане, каквато няма.

Европейска комисия осъди Полша за пенсионната възраст на съдиите

Полша е нарушила правото на Европейски Съюз с въвеждането на новите правила за пенсиониране на съдии и прокурори през 2017 година - това се споделя в решение на Съда на Европейски Съюз (СЕС) по дело на Европейска комисия против Полша, което е едно от поредицата решения във връзка мощно оспорваната правосъдна промяна в страната. С въвеждането на друга възраст за пенсиониране за мъжете и дамите - съдии и прокурори, се нарушава правилото на тъждество в региона на заетостта, а с даването на пълномощие на министъра на правораздаването да преценя кои съдии могат да останат на работа след пенсионна възраст, се накърняват гаранциите за самостоятелност и безпристрастност на съда . Решението на Съд на Европейския съюз е нов удар по националисткото държавно управление на страната в продължаващата отдавна борба с Европейска комисия, съгласно която Варшава нарушава върховенството на закона и подкопава независимостта на съдилищата.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Имаше места, изключително в София, вотът беше даден от ненавист към ГЕРБ. Омраза, която аз не мога да си обясня. "
Менда Стоянова, член на изпълнителната комисия на ГЕРБ, в изявление за Българска национална телевизия

СНИМКА НА ДЕНЯ

Новият румънски министър председател дава обещание да поправя неприятните данъчни и правосъдни закони

Лудовик Орбан

[Reuters]
Центристкото държавно управление на малцинството на Румъния, отпред с Лудовик Орбан , завоюва избор на доверие в Народното събрание късно в понеделник. В плана за стратегия на ръководството на водача на Националлибералната партия се споделя, че той ще се опита бързо да прокара проверка и поправяне на " токсични " данъчни и правосъдни ограничения , подхванати от сваленото държавно управление през последните 3 години. В нея Орбан показва също, че разчита на бързо утвърждение в Народното събрание на бюджета за идната година. Той дава обещание и преодоляване на бюджетния недостиг, който е под разрешените от разпоредбите на Европейски Съюз 3% от Брутният вътрешен продукт. Новият кабинет ще е на власт до провеждането на парламентарни избори идната година. Предишното държавно управление на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила, беше свалено след избор на съмнение през октомври.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Microsoft сполучливо опитва с четиридневна работна седмица в Япония

Ръст в продуктивността на чиновник с съвсем 40% на годишна база, спад в потреблението на електрическа енергия е с 23% и с съвсем 60% по-малко употребена хартия. Това са резултатите от опита с четиричасова работна седмица, който Microsoft направи през август в Япония, в която работещите другояче доста постоянно взимат даже спомагателни часове труд. През август японският филиал на компанията затваряше офисите си всеки петък, ограничаваше и работните срещи до 30 минути и най-много петима участници. Насърчи и онлайн контактите пред физическите срещи.

Успешният опит идва на фона на напъните на японското държавно управление да наложи по-гъвкави модели на труд, с цел да постави завършек на явлението " кароши " (смърт от преработване) и да се насърчи раждаемостта, която бележи спад в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР