[Shutterstock] Рекордни активи, рекордна печалба и най-бързо растящо кредитиране от

...
[Shutterstock] Рекордни активи, рекордна печалба и най-бързо растящо кредитиране от
Коментари Харесай

Най-добрите банки на 2018 г.

[Shutterstock] Рекордни активи, рекордна облага и най-бързо растящо кредитиране от 10 години насам. За оптимистите миналата 2018 година звучи като съвършена година за банковия бранш, който бележи мощни резултати макар предизвикателната среда на негативни лихви. За песимистите разумно фокусът се измества към трупането на нови опасности и повдигането на въпроси дали уроците са научени и дали при идването на нова рецесия няма още веднъж проблемите да изкристализират.

Засега трезвият взор е, че картината не е копие на 2008 година Средните темпове на кредитна агресия са в пъти по-слaби и надалеч от тогавашните балонизирани цифри. На тип банкерите са по-предпазливи и макар свръхликвидността си и негативните лихви не се впускат в прекалено рискови случки. Сред пазарните водачи все по-отчетлива е борбата не безусловно за повече клиенти, а за по-качествените. А като цяло за системата не по-малък фокус от новото кредитиране продължава да е разчистването на балансите и подготовката за възможна нова рецесия.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Разбира се, има и по-агресивно растящи играчи, които се пробват да заловен положителните години на стопанската система в търсене на пазарен дял. А в цялата игра се намесват и стратегическите решения от централите, които дефинират и решенията до каква степен да се пораства органично и до каква степен с придобивки. Ако в предходните години напускащите българския пазар го правеха по-скоро под напън, то излизането на Societe Generale е първата огромна договорка, където водещо е по-скоро желанието за геостратегическо позициониране на групата.

В цялото това комплицирано уравнение би трябвало да се включи и подготовката за новите инспекции от ЕЦБ. Те обаче обгръщат единствено шест банки и резултатите от тях по-скоро ще проличат след оповестяването на резултатите през юли. Затова и тазгодишната ранглиста К10 на " Капитал " не демонстрира революции, а по скоро плавни разбърквания на пластовете в продължение на към този момент обрисували се трендове.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Двускоростната банкова кутия

Подреждането в топ 10 и тази година затвърждава установеното разделяне на пазара на непознати - локални играчи, като горната половина остава доминирана от банките, част от европейски групи.
От класираните 19 банки всички са вносни без една ( " Пиреос " ) в десетката, а всички локални без една (Първа капиталова банка) - отвън нея. Участващите банки са с една по-малко от предходното издание след вливането на Търговска банка " Виктория " в Инвестбанк в края на предходната година.

Всъщност влизането на ПИБ на мястото на Д банк е единствената смяна в състава в топ 10. Най-голямата банка с българска благосъстоятелност записва и най-големия напредък в тазгодишната ранглиста - 4 места напред, въпреки и посредством частично на еднократни резултати в доклада й.

На върха Уникредит Булбанк се връща на първото място, откъдето измества ДСК. Това също става благодарение на извънредно събитие - най-голямата по активи банка получи към 115 млн. лева доход от дивиденти от дъщерните си сдружения за потребителски заеми и лизинг.

Уникредит Булбанк резервира и обичайното си водачество в подкласацията " Стабилност и риск ". В другите обаче има разбърквания. Донякъде изненадващо Пощенска банка съумява да измести дребната и фокусирана в потребителското кредитиране Ти Би Ай банк при индикаторите за успеваемост и доходност. Основната причина е регистрираната загуба от последната в четвъртото тримесечие на 2018 година При класацията за " Устойчивост и динамичност " пък Ти Би Ай банк губи водачеството си в интерес на ДСК.

От идната година може да се чака още оредяване на класацията. ДСК към този момент завърши придобиването на Експресбанк при започване на тази година и те са класирани настрана (съответно №2 и №6) за последно. Вероятно от идната година и " Пиреос " към този момент ще изчезне от класацията, откакто придобиването й от Пощенска банка към този момент получи зелена светлина от Българска народна банка.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
С доста подобрители

Въпреки всички предизвестия за " предизвикателна среда " и " свиващи се маржове " банките завършиха 2018 година с 1.67 милиарда лева облага. Това подхожда на над 40% годишен растеж, или съвсем половин милиард над равнището от мощната 2017 година

Когато се гледат въпросните 500 млн. лева спомагателна облага на равнище система, при тях би трябвало да се преценяват няколко характерни фактора за 2018 година, които евентуално не биха се повторили през актуалната. Според разбор на Асоциацията на банките в България, в случай че се изключат част от тях, " може да се каже, че на процедура чистата облага на бранша нараства с 12% на годишна база – до 1.44 милиарда лева ".

Един от значимите детайли в този микс са упоменатите към 115 млн. лева дивиденти за Уникредит Булбанк, които я изведоха до рекордните за българска банка 430 млн. лева облага. В предходните години техните финансови резултати се реинвестираха, като няма изясненост дали политиката е трайно заменена и тази година още веднъж банката ще разчита на този резултат. Така или другояче е ясно, че той единствено краткотрайно престоява в Уникредит Булбанк, която възнамерява да раздаде цялата си облага като дял за нейния италиански притежател.

Освен това банковата статистика се изкривява от 45 млн. лева облага за BNP Paribas Personal Finance. В предходните години френската група оперираше с небанково сдружение, само че от 2018 година оформи активността си като клон.

Около 70 млн. лева са и еднократен доход за ПИБ от продажба на парцел. А 23 млн. лева облага на Инвестбанк идва от счетоводно отнасяне на вливането на Търговска банка " Виктория " в нея.

Освен това и растежът през 2018 година е интензивен от това, че ОББ занижи базата през 2017 година Покрай придобиването й от белгийската KBC и сливането й със Сибанк тя отписа стремително 81 млн. евро и приключи годината с съвсем 25 млн. лева загуба. Без подобен еднократен резултат за 2018 година банката регистрира над 173 млн. лева облага, или единствено тя способства за съвсем 200 млн. лева повишаване на облагата.

Извън всичко това чистият лихвен приход остава на практика без смяна. На равнище система той се повишава с 2.3% до 2.74 милиарда лева, само че в случай че се изключи от сметките BNP Paribas Personal Finance, има даже лек спад от близо 20 млн. лева Нетният приход от такси се покачва с 68 млн. лева на равнище система (или 40 млн. лева без резултата BNP). Но това не е задоволително да компенсира растящите административни разноски около покачващите се заплати в страната, а главно органичното усъвършенстване на облагата идва от по-ниските разноски за обезценки.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Класация по време на инспекция

Това, което прави тазгодишната К10 по особена, е, че за част от банките в нея числата са предпоследни. По принцип в осемгодишната си история класацията на " Капитал " стъпва на надзорните данни на Българска народна банка, които не са одитирани и надлежно подлежат на корекции. В момента обаче, до момента в който разгласяваме най-хубавите банки на 2018 година, в шест от тях текат и инспекции от ЕЦБ, които могат да трансформират в допълнение данните.

При това състояние естествено класацията, основана единствено на регистрираното от самите банки, мъчно може да претендира, че ще показа изцяло достоверна картина. Все отново от предходния опит с инспекциите на Българска народна банка през 2016 година може да се каже, че методологията на К10 най-малко ненапълно се е потвърдила, като вярно беше показала банките със основни открити проблеми тогава в долната половина на класацията - изключително по индикаторите за непоклатимост.

Сега прегледът на ЕЦБ обгръща топ три по активи в страната, както и трите най-големи банки с българска благосъстоятелност. Ранкирането на " Капитал " слага първата група - Уникредит Булбанк, ОББ и ДСК, и в топ три по " Стабилност и риск ". Същевременно локалното трио заема 10-о (ЦКБ), 16-о (ПИБ) и последното 19-о място (Инвестбанк).

Очакванията са ЕЦБ да е много по строга в своите оценки, а и всички тласъци за нея са в тази посока. За разлика от Българска народна банка тя до момента не е надзиравала тези банки и надлежно не носи репутационни вреди, че до момента е проспала нещо. Напротив, по скоро може да си породи проблем, в случай че в този момент си затвори очите за проблем, който след това гръмне. А въпреки това, след влизането на България в банковия съюз Франкфурт ще поеме надзора над най-малко топ три на банките директно и надлежно е естествено да желае да ги поеме в оптимално безупречен тип.

Затова и не е изключено това лято да получим съществено изменена картина за 1/3 от представителите на класацията. А не са малко и анализаторите, които виждат точно в развръзката от прегледите и стрес тестванията и нов катализатор за придобивания и сливания. Методология
Класацията на банките е по редица индикатори, които са разграничени в четири групи: непоклатимост и риск, успеваемост и доходност, резистентност и динамичност и размер. На всеки индикатор след съвещания с банкови специалисти сме дали друго тегло, което да отразява както това до каква степен е важен, по този начин и до каква степен в практиката е килнат от еднократни резултати или счетоводна политика. Опитали сме се да не даваме огромна тежест на индикатори, които зависят от размера на банката (размер на активите, депозитите, кредитите), както и на такива, които банките имат регулаторни или маркетингови тласъци да разкрасяват (лоши заеми, чиста облага, финансови съотношения).
От класацията е изключена държавната Българска банка за развиване, защото тя всъщност не се конкурира с останалите институции (те са й по-скоро клиенти), а организира държавни политики. Освен това тя не оперира и чисто пазарно, доколкото се финансира с имплицитни или експлицитни държавни гаранции. В пресмятане на индикаторите са сумирани финансовите данни на Обединена българска банка и влялата се в нея при започване на 2018 година Сибанк, а също и на Инвестбанк и погълнатата от нея Търговска банка " Виктория ".
В методологията няма промени по отношение на тази, употребена за миналогодишната ранглиста.

Избраните индикатори са:

Стабилност и риск – общо тегло 45%:
Цена на финансиране (разходи за лихви към привлечени средства) – тегло 20%
Цена на финансиране от семейства – тегло 10%
Цена на заема (приходи от лихви към отпуснати кредити) – 20%
Цена на заема за семейства – 5%
Капитал/активи – тегло 15%
Кредити към депозити – тегло 15%
Дял на привлечени средства от държавно ръководство - 10%
Дял на материални и недоходоносни активи - 5%

Ефективност и доходност – общо тегло 30%:
Нетен лихвен марж (нетен лихвен приход към заеми и вземания) – тегло 30%
Cost-to-income (административни разноски към доходи от лихви, такси и дивиденти) – тегло 30%
Печалба преди обезценки към активи - тегло 20%
Възвращаемост на активите, ROA (печалба към активи) – тегло 10%
Възвращаемост на капитала, ROE (печалба към личен капитал) – тегло 10%

Устойчивост и динамика– общо тегло 20%:
Нетен лихвен марж* – 20%
Стандартно отклоняване на разноските за амортизация - 20%
Възвращаемост на капитала, ROE* – 15%
Стандартно отклоняване на ROE - 15%
Ръст на активите** – 15%
Марж на чистия приход от такси и комисиони* – 10%
Промяна на капитал/активи** – 5%
* Показателите са класирани по тригодишната им междинна геометрична стойност
** Промяна по отношение на 2016 година

Размер – общо тегло 5%:
Сума на активите
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР