[Shutterstock] Растежът на глобалната икономика и ниската безработица в САЩ

...
[Shutterstock] Растежът на глобалната икономика и ниската безработица в САЩ
Коментари Харесай

Как да харчим по-евтино електронните пари

[Shutterstock]

Растежът на световната стопанска система и ниската безработица в Съединени американски щати стоят зад положителните доклади на фирмите за разплащане

Повишеното внимание остава най-хубавата отбрана против лъжливи от подправени брокери

Сумата на електронните безкешови разплащания, осъществени с карти, издадени от български банки, са се нараснали съвсем три пъти през последните 5 години. Така през предходната 2016 година общата им сума е близо 7.8 милиарда лева, което към този момент съставлява съвсем 1/4 от всички минали през българската банкова система пари (виж графиките).

Тази наклонност сигурно ще се ускори, в случай че поправката за ограничение на заплащанията с банкноти, която беше утвърдена от Народното събрание на първо четене през предходната седмица, влезе в действие. Междувременно с изключение на общоприетите платежни карти към този момент има редица различни способи за безкешови заплащания - най-много за покупки в интернет. Всяка от тях идва със своите преимущества и дефекти и разноски.

Дебитни и кредитни карти

Най-лесният и прочут метод e непосредствено посредством дебитна или кредитна карта на ПОС. Повечето български банки не таксуват безкешовите заплащания на ПОС терминал или в интернет. За някои обаче това не е изцяло по този начин - 4 от десетте най-големи банки в България таксуват безкешовите заплащания с някои от техните дебитни или кредитни карти. Въпреки това има изключения, при които върху покупката се начислява дребна такса от 0.5% от сумата да вземем за пример (виж таблицата).

Сигурността на този тип заплащания непрекъснато се усъвършенства и главните картови оператори Visa и Mastercard. Повечето карти да вземем за пример имат наложително условие за спомагателна ключова дума – така наречен 3-D Secure код. За разлика от останалата информация, която е нужна с цел да правим интернет попука с карта, този код не е изписан върху картата, което се лимитират злоупотребите със изгубени или откраднати карти.

Плащането непосредствено с карта има няколко преимущества. На първо място не е нужна регистрация и удостоверение в системите за електронни разплащания, които заради засилените си ограничения за сигурност могат да бъдат доста досадни и да лишават много време. Няма ограничавания къде да се пазари, тъй като дебитни и кредитни карти на Visa Mastercard се одобряват в действителност от всички онлайн магазини.

Освен това в някои случаи заплащането с картите може да е по-евтино. Така да вземем за пример при пазаруване на билети от нискотарифнаия транспортьор Ryanair няма такса за култивиране на заплащането от 2.42 евро, до момента в който такава се начислява при покупка с кредитна карта или през Paypal да вземем за пример. Освен това MastercardPaypass, чиято функционалност прилича Paypal – данните за картата се съхраняват в криптиран вид на телефона или компютъра, с който се правят заплащанията. Това разрешава потребителят да не вкарва всякога всички данни, когато желае да извърши заплащане, а просто да употребява бутона за бързо заплащане.

Какви са другите възможности

Paypal

Paypal, който от 2002 година е главният метод, по който се заплаща във водещия тогава уебсайт за интернет търговия Ebay. Връзката му с платформата за онлайн търгове е измежду главните преимущества и причина за огромната известност на платформата. Защо да го употребявам?Основната причина е сигурността на транзакциите. Когато плащаме непосредствено с дебитна или кредитна карта, би трябвало да вкарваме данните й и постоянно има риск интернет връзката да е компрометирана и тази сензитивна информация да попадне в злонамерени лица. Докато при заплащанията с Paypal данните са криптирани, тъй че не могат да бъдат копирани при осъществяване на заплащането. Те се вкарват еднократно в системата, след което при покупка не се постанова да ги повтаряме. Така няма да се тормозим всякога когато вкарваме данни дали уеб сайтът на търговеца няма да бъде разрушен от хакери.

Другото преимущество е опцията за възобновяване на сумата, ако нещо с поръчката не е наред. Това важи за покупки от ebayPaypal и не се превеждат непосредствено на продавача, до момента в който стоката не дойде при потребителя. Освен това системата разрешава физически лица, които имат сметки в нея, да правят гратис парични преводи, без значение от географското им разположение. Безплатни вътрешнобанкови преводи могат да се вършат посредством онлайн банкирането на множеството български банки, само че това не важи при трансгранични нареждания.

Една опасност, която обаче дебне потребителите на Paypal, а и на всички сходни услуги, е постоянно настояща. Това са така наречен фишинг измами, при които трети лица пращат мейл, представяйки се за чиновници на PaypalPaypal. След като един път въведете потребителското си име и ключова дума на него, те се записват на сървърите на измамниците, които могат когато и да е да източат сметката. Предупреждения за нова огромна вълна от сходни " фишинг " мейли, атакуващи консуматори на Paypal, имаше напълно неотдавна, преди 2 седмици в английската преса. За да се избегне измамата, е належащо потребителят да ревизира дали мейлът е изпратен от Paypal и по-важно – да не следва линка, който е подложен в известието, а персонално да вкара адреса на страницата в браузъра си.

След основаването на Paypal сметка би трябвало към нея да се добави дебитна или кредитна карта. Paypal ще изтегли дребна сума от сметката ви, която би трябвало да ревизирате в банковото извлечение - тази сума ще съставлява код, с който ще потвърдите, че тази карта е в действителност ваша и ще приключите регистрацията. След това от картата би трябвало да зареждате Paypal сметката си, от която да вършиме разплащания. Захранването и изтеглянето на суми от сметката е гратис, както и заплащането на артикули, а таксите са за продавачите.

Skrill

Тази платформа се употребява най-често не толкоз за извършване на покупки, а за зареждане на сметки, предопределени за онлайн залагания и гейминг промишлеността. Пазаруването от нея е гратис, а изпращането на пари до различен консуматор на платформата коства 1.9% от сумата, само че оптимално 20 евро. Освен това се дължи и такса за неактивност на акаунта от повече от 12 месеца – на всеки месец след първата година се отчисляват по 3 евро. При Skrill обаче по-скъпо е изтеглянето на средства от акаунта назад в банковата сметка – това коства 7.5% от сумата, когато парите се реалокират в сметка с Visa карта. Освен това самите Skrill

Webmoney

Webmoney е съветска система, която сполучливо свързва двата свята – онлайн и офлайн заплащанията. Плюсът тук е, че с изключение на обичайните електронни способи за зареждане на сметка, при Webmoney това може да стане и без банкова сметка или дебитна карта, от която да се трансферират пари в акаунта на потребителя. Вместо това при нея съществува система от физически каси или гишета за заплащане, на които може да се зареждат сметки с заплащане кеш.Системата се употребява от хиляди магазини по целия свят, като има и алтернатива да се възползвате от услугите даже и без регистрация. През Webmoney могат да се купуват и биткойни. При тях таксата за всяка една транзакция е 0.8%, като оптималната сума на отчисленията не може да надвиши 50 $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР