[Shutterstock] Още по темата Широко разперени криле Какво е усещанато

...
[Shutterstock] Още по темата Широко разперени криле Какво е усещанато
Коментари Харесай

Smells like summer spirit

[Shutterstock] Още по тематиката
Широко разперени криле

Какво е усещанато да се реете с птиците и по какъв начин да извършите първите стъпки в парапланеризма
22 юни 2018
С децата (ми) през лятото

Местата и заниманията, които запълват лято на блогърката LaMartinia и нейните две дъщери
22 юни 2018
Ближи си сладоледа

Цели девет места с апетитен сладолед в София - новобранци от сезон 2018 и " тежка категория " джелатерии
22 юни 2018
Сезонът на ледовете

Безалкохолни освежаващи летни питиета, които ще намерите в София
22 юни 2018 Едуард Олби в " Пиесата за бебето " написа, че представлението може да прониква пълноценно и през ушите, дори и очите да са затворени. Думи на същински драматург. За сезоните може да се каже, без човек да е парфюмерист, че най-лесно влизат през двойната врата на носа. Следата, водеща към ноздрите, неотложно споделя нужното. Информацията е прецизна и безсловесна.

Стефан Иванов е стихотворец и драматург

Попитах разнообразни другари, познати и майка ми с какво свързват уханието на лятото, тъй като колкото обоняния, толкоз и аромати. Получи се нещо като днешна българска и интернационална версия на Сей Шонагон за лято 2018. Нещо като " Записки под ноздрите ". Списък за солена вода в косата, парфюм след душ, дъжд в жегата, чаршафи, изсъхнали на простора, сено, скара и барбекю. Списък, в който неизбежните повторения са рими.

Човек, който помирисва всичко, показа, че за него лятото ухае на пъпеш, печени пиперки, напечена прахуляк, водорасли, смокини, лавандула и бял бор . И, тъй като е татко с две прелестни дъщери, добави: " Детска пот от каране на колело. "

За привикналия към невръстни човешки миризми шеф на детски кооператив лятото е препечена борова смола, сол и мокри водорасли , сок от зряла праскова по пръстите, топло сено и мащерка, вибриращ среднощен жасмин, малиново сладко , прахуляк и мокра земя след неочаквана стихия.

Културният управител беше съответен и явен. Лятото ухае на море , преди да го видиш. На двойка гларуси, които носят дъха му. На липата , когато се стъмни, само че продължава да упойва.

Скулпторът, знамение на природата и хумора, сподели, че парфюмът на лятото е зрял същински червен домат , само че " нищо не може да спре мисълта ми за лятото, щом чуя свирещи щурчета ".

Копирайтърът стихотворец показа синтез сред строфа и слоган – " миризмата на прахуляк и дъжд, на варена царевица , на прясно окосена поляна или слънчева планинска, жужаща и с билки ".

Липата и смокините бяха избор на илюстратор и създател на комикси от Варна. Също по този начин миризмата на кулоар в мазе . " Леко може да мирише на дим или на нещо, попило в мляко. Някой го е сипал за храна на новоизлюпени котки във вътрешен двор. "

Списъкът на писателя правист от Женева, скоро отиващ в Хага, беше редуциран до най-необходимото. " Мед от глухарчета, сладолед с лимон и прясно положен асфалт да вземем за пример. "

Един от най-младите и забавни български хуманитаристи сега сподели: " Ароматите ги свързвам с пролетта, не с лятото. Лятото е тежко, там всичко се смесва и става по-гъсто и с по-голяма маса, в сравнение с би трябвало. Пролетта е ефирна. Но въпреки всичко кожата, която е напечена от слънцето , издава един избран мирис, нещо такова си представям. "

Сърцат странник и детски публицист сподели, че лятото в Япония е вид " спарен аквариум ", все едно цялата страна е край вътрешен басейн. " В Скандинавия ухае на борчета и пресен езерен въздух. В Шотландия и Исландия - на дъжд. Във Виетнам мирише на пишкано и вкусни плодове – на манго и лелея. В Сингапур и Хонконг мирише на пренаселено, микс от всичко. "

Лятото за пънкарка от Барселона е пристигнало, когато й замирише на плажно масло, " което не си поставям, а би трябвало ". Понякога доминира " ароматът на влага , когато въздухът е толкоз гъст, че имаш възприятието, че се лепи по теб. Това е влажното лято, не софийското, а по-скоро кубинското ". В различен миг лятото е най-много сухо поле. Но " най-интересно беше в Ангкор Ват в Камбоджа. В храмовете миришеше на сладко поради развой на изгниване на плодове. Мозъкът ми върза това със змиите, от които имам уплаха, и ароматът ми създаваше чувство за заплаха ".

За майка ми най-ясната лятна миризма от детството й (50-те години в София) е за митите улици на " Лозенец " . За фурната на бай Тома и за парата от гювечите, бродеща из квартала, която се среща с уханието от хлебарниците на ул. " Любата " и ул. " Персенк ".

За себе си знам, че бих бутилирал аромата на преди малко разтъркани листа на домат. За мен лятото е и миризмата на животни, тор, двор със зеленчуци и плодове и бостан с дини и пъпеши . На напечено желязо. На куче, излязло от тиня в Ловния парк. На рулото на баба ми, с кръгли бисквити, орехи, сладко и доста масло . На време, тъй като и времето ухае, което усещаш, че е свободно. И не те спъват задания и не те стопират отговорности. И политиката още не те касае и лъжата не те къса на части. Свободата е миризма, която не стопира да притегля.

Направи ми усещане, че множеството хора приказват за природа. Не за технологии, пластмаса или силиций. Лятото не е логаритъм, основан от индивида. За да не би трябвало в бъдеще да се основават изкуствено миризмите му, би трябвало да поставим съзнателни старания. Парфюмът на тялото на лятото е стрида, прегърнала перлата си. Отдавна стридите в заведенията за хранене не са диви. Но миризмата на лятото може да остане такава. Ако не изгори в температурен огън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР