Ерисейра, Португалия [Shutterstock] Още по темата С децата (ми) през

...
Ерисейра, Португалия [Shutterstock] Още по темата С децата (ми) през
Коментари Харесай

Ново море много е добре

Ерисейра, Португалия

[Shutterstock] Още по тематиката
С децата (ми) през лятото

Местата и заниманията, които запълват лято на блогърката LaMartinia и нейните две дъщери
22 юни 2018
Селекция: Кожен салон

Продукти за грижа за кожата и косата през лятото
22 юни 2018
Сърф за боклук

За предизвикването да се измине дистанцията от най-северната до най-южната точка на родното ни Черноморие на уиндсърф, боклуците във водата и любовта към вятъра
22 юни 2018
Добре охладени мес(т)а

Няколко непопулярни естествени кътчета на България за бягство от лятната горещина и тълпите
22 юни 2018
Гърция за напреднали

Малко по-различни от нормалните отбивки за моментите, в които не сте на гръцкия плаж
22 юни 2018
Видимо ваканционни

Детайли от всекидневието на четирима души, пътешестващи през лятото и по света със жанр
22 юни 2018 " Нищо в района не може да е опция на гръцкото море, просто не си коства напъните ", сподели ми неотдавна един другар. Отговорих, че хората сме по този начин устроени, че даже и Гърция може да ни омръзне. Освен това районът има още доста какво да предложи. Първа Хърватия се наложи като " любимец " измежду тези, които търсеха новата си обичана лятна дестинация, след нея пристигнаха Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина поради природата, храната, цените, само че най-много – това споделено уютно балканско чувство. Благодарение на нискотарифните самолетни компании и платформи като Airbnb все по-предпочитани са и дестинации като Испания, Португалия, Южна Италия, Южна Франция, въпреки последната да не е напълно по джоба на всеки.

Това го потвърждават освен зачестилите фотоси от Лисабон и вулкана Етна във фийда, само че и данните на Национален статистически институт за пътуванията на българи в чужбина за последните 4 години. Посещенията за отмора и туризъм в Хърватия са нарастнали над пет пъти, тези в Италия – съвсем три пъти, а екскурзиите до Португалия – малко над два пъти. Броят на всички, взети дружно, е надалеч от близо 550-те хиляди българи, посетили Гърция през миналата година, само че това е по-скоро измежду плюсовете на въпросните дестинации.

Ето няколко описания и потребни препоръки от първа ръка за такива.

" На всеки плаж има най-много едно заведение, краткотрайна сграда или кула за наблюдаване на вълните " - Португалия
Лора Кънева, сърфист и притежател на ПР компания

Според мен хората може би започнаха да осъзнават, че новото и особеното те обогатяват, и сходни дестинации започнаха да добиват известност. Еднообразието ни напряга. Португалия има всички предпоставки да замести доста други " летни " дестинации поради качеството на услугите, които се оферират там. Давам образец единствено с октоподите, за които се шегувахме, че са с по 9 пипала. Тук, в България, какъв брой постоянно получавате в порция повече от 2 пипала от октопод?

Португалия постоянно е наричана европейският West Coast или Калифорния поради невероятните километрични плажни линии, вълните, виното, храната и слънчевите хора. Бях чувала от доста хора, посетили мястото, че би трябвало да отида и да го видя. Отидох, видях и се влюбих. То няма нищо общо с Черно море и Гърция, тъй като океанът си е океан, хората единствено лежат по плажовете, а сърфистите се борят с вълните, облечени с неопрени. На всеки плаж има най-много едно заведение, краткотрайна сграда или кула за наблюдение на вълните. Няма бетон, няма хотели, няма комплекси. Това видях към Ерисейра – малко рибарско селце, което се е трансформирало в меката на европейския сърф, цялостно с млади, интелигентни, положителни, дейни и цветни хора.

Смело мога да заявя, че от всички столици в Европа, в които съм била, Лисабон ми направи най-силно изцяло усещане – цените са естествени, храната е безумно вкусна, всяка дребна уличка има своя личен сексапил, изкуството струи от всеки ъгъл и дребна плочица, фасада, тераса или двор, фадото е най-емоционалната музика след нашата национална, хората се забавляват непрекъснато, както в България, превозът е супер комфортен и всички локални оказват помощ с усмивка на туристи в неволя.

Храната се състои главно от превъзходни морски блага, само че същински свежи, преди малко извадени от океана, плодове, зеленчуци, узрели на най-силното слънце в Европа, стекове от свободно гледани животни, обичайните сладки печени вкусотии, сирена и още, и още

Прекарах 10 нощувки в хостели и три в AirBnb. Препоръчвам горещо и двата разновидността. Нощувките излизат бюджетно, даже и да резервираш нещо в последния миг.

В Португалия се усещах супер и много " на място ". Имахме може би единствено един леко стеснителен случай. На излизане от летището спряхме такси, без да видим опашката, която чака. Веднага отнякъде се появиха служители на реда, които глобиха таксиметровия водач, поради обстоятелството, че стопира незаконно. Такси на летището в Лисабон – по поръчка и от опашката!
Най-голямото предизвикателство за мен бяха вълните, с които се борихме крепко. Ако минавате оттова – безусловно пробвайте 1-2 урока просто с цел да усетите тръпката, само че пазете главите (моята не съумях да опазя и имам диря от финка за спомен).

Със сигурност замислям вървене още веднъж до Лисабон, Синтра, само че и до Порто. Яд ме е, че предния път не съумях да стигна до такава степен, само че по този начин е било писано. Казват, че прословутият втори по-големина португалски град е даже по-пленителен от столицата.
Синтра от своя страна, на който въобще не отделих нужното време, е като излязъл от приказките град – назовават го райската градина на Португалия. Остана предпочитание у мен да обиколя всички крепости и имения, които са ситуирани из магическите хълмчета.

" Да изпиеш цяла глътка от 70-градусовия ликьор Fichera, да изкачиш основния кратер на вулкана Етна и да видиш една по-различна Италия " - Сицилия
Невяна Троянска, публицист, издател на туристически уебсайт

[Shutterstock]

През пролетта в морето на Балканите няма нищо привлекателно, в случай че не си падате по занемарени курортни пейзажи, запуснати заведения преди ремонт и навъсен личен състав. Търсехме екзотика на не повече от 2-3 часа полет от България.

Сицилия бе тъкмо каквото ни трябваше: остров с настоящ вулкан, татковина на Архимед – и на мафията, красиво място (според 95% от отзивите в Google); Катания, която през вековете е била сривана със земята от земетресение и най-малко седем пъти е била изпепелявана от изригванията на вулкана Етна, само че постоянно е възкръсвала от пепелта; Сиракуза – родното място на Архимед, с античните руини, големите храмове и тесните улички, криволичещи от близо 3 хилядолетия в остарелия град на остров Ортиджа; Таормина – приказното градче с впечатляващи гледки и още по-впечатляващ древен спектакъл, изсечен в скалите на 200 метра над морето, който през днешния ден е една от елитните европейски подиуми за концерти, оперни и театрални постановки. И, несъмнено, Етна – единственият настоящ вулкан в Европа, изригнал за последно през 2017 година

На всичкото от горната страна това беше налично по въздух против по-малко от 120 лева в двете направления с нискотарифна самолетна компания. Изобилието от сходни предложения, които напоследък отварят нови и нови направления от България, изкушава от ден на ден хора да отлетят към до неотдавна недостъпни, най-малко от финансова позиция, дестинации. След като по тази скица човек е видял Рим, Милано, Венеция или Пиза, напълно разумно е да му се прииска да види и една по-различна Италия. Горе-долу такава е цената и на полетите с румънската нискотарифна самолетна компания, която лети от Букурещ (BlueAir), и е по-добър вид за пътешествениците от Североизточна България поради по-краткия преход и по-читавите пътища до румънската столица, в сравнение с до българската.

Изборът на преференциално място за настаняване в Катания също е голям. Ние да вземем за пример открихме съвършен апартамент за 5 души единствено на 200 метра от историческия център на града със закуска против по-малко от 45 лева на човек за нощувка. Летището е единствено на 4-5 км от центъра, само че в случай че самолетът ви каца късно или не знаете къде отивате и не желаете да се лутате, можете да си резервирате трансфер онлайн на адрес: www.suntransfers.com. Цената в едната посока е приблизително към 8 евро.

Ако пътувате до Сицилия с концепцията да натрупате загар, настройте се авансово, че би трябвало или да се настаните в хотел в непосредствена непосредственост до плажа, или да наемете кола, с която да стигнете до подобаващата пясъчна линия. Плажовете на острова са доста, само че като предписание най-примамливите от тях се намират на километри от градовете. Чакълести и скалисто-романтични на север като фамозния Исола Белла край Таормина, малко по на юг, край Катания, те стават черни и голи, изпъстрени с ръбесто-шуплести каменни блокове от вулканичната лава, застинала в морето. Етна обаче е оставила недокоснато крайбрежието южно от града. От пристанището на Катания чак до Сиракуза се намират най-хубавите плажове на Сицилия с десетки километри бял пясък и плитко, кристално чисто и лазурносиньо море.

Ако изберете Катания за " базов лагер ", от който да пътувате до определената дестинация на острова, можете да стигнете до Сиракуза и Таормина с трен или рейс (двупосочно на цена сред 9 и 12-13 евро). До Етна обаче е добре да пътувате проведено (цена 30 – 35 евро от центъра на Катания до началото на лифта край кратерите Силвестри), защото върви единствено един рейс от публичния превоз дневно – потегля към 8.30 и се връща късно следобяд.
Добър вид да разгледате Катания и Сиракуза са туристическите панорамни шатъли. В Сиракуза билетът за дребните червени бусчета коства 5 евро за през целия ден. Независимо какъв брой пъти ще се качвате и слизате от тях, те следват прецизно разписанието си, а маршрутът им включва всички съществени забележителности в града. В Катания картинката е много по-различна – там разписанието е имагинерна големина, въпреки че в борбата за туристите се конкурират две компании. Съвет – изберете жълтите рейсове на общинската транспортна компания, въпреки че " брокерите " на частните им съперници (с червени автобуси) са много по-напористи в привличането на клиентите. Въпреки " отстъпката ", която ще ви създадат, цената при тях пада най-вече до 10 евро против 5 евро при общинските превозвачи.

Не пропускайте да опитате типичните сицилиански специалитети – аранчини (панирани оризови топки с друг заряд в ароматна хрупкава коричка от галета), каноли (вкусна тестена фунийка с изтънчен ванилов или шоколадов крем, поръсена с карамелизирани ядки) или ледена гранита (уникален на усет сладолед – микс от смлени плодове, лед и захар).

Цените в заведенията са напълно налични – за 10 - 15 евро можеш да се нахраниш щедро, с бира или чаша вино в добавка, а тук-там кафето – същинското мощно и ароматно италианско кафе, коства единствено 80 цента.

Предизвикателства? Да се изкатериш до основния кратер на вулкана след края на лифта.
40-градусовата горещина в Сиракуза през лятото. Да откриеш супер- и даже минимаркет в центъра на Катания – магазинчетата там са по-малки и с доста по-скромен подбор даже от квартална бакалия в България. Да изпиеш цяла глътка от 70-градусовия ликьор Fichera, характерен специалитет от региона на Етна. Въпреки сладкия усет " огънят на вулкана " удря в петите, само че пък прави работа като необикновен подарък.

" Звучи по-екзотично и не знаеш тъкмо какво да очакваш " - Албания
Адриана Михайлова, ръководещ шеф в ПР организация

[Shutterstock]

Хората търсят многообразие и желаят непредвидени преживявания и гледки. Вече е много по-лесно да пътуваш - и от позиция на разноските, и като обмисляне, поради многото онлайн платформи за настаняване и така нататък и е обикновено да го вършим. Все отново през последните 10 - 20 години имахме задоволително опция да се наситим и на българското, и на гръцкото море.

Албания звучи по-екзотично и не знаеш тъкмо какво да очакваш, желаех да видя нещо ново и по-различно и непознато. Чух от другари, че крайбрежието е супер, храната също и по този начин взех решение, че желая да отида. А и пътуването беше част от по-голяма балканска обиколка, която потегли от Сараево, Хърватия, Черна гора и продължи с цялата средиземноморска линия на Албания.

Плюсовете на тази дестинация са природата, гостоприемството и фактът, че е близо. В съпоставяне с Хърватия и Черна Гора е по-евтино, по-скоро е като в България. Навсякъде можеш да обменяш евро и долари в локална валута, даже в супермаркета. Общо взето, няма да те върнат, каквито и пари да имаш.

Имах огромни упования поради разказите на другар и по-скоро се разочаровах от храната. Навсякъде обичам да опитвам нещо характерно – готвено ядене от локалната кухня, нещо ново за мен. Обиколихме цялата линия, даже и най-затънтени села и не открих нищо забавно – единствено риба, пица, паста и скара. Всички те бяха хубави, качествени и с пресни артикули, приготвени добре, само че толкоз. Като цяло останах с усещане, че кухнята е микс от най-хубавото от италианската и най-скучното от гръцката, без нищо лично и достоверно.

Тъй като обикаляхме цялата линия, спахме на разнообразни места, които резервирахме от предния ден през Booking или Airbnb. Най-голямото ни попадение беше къщата на баба на един висок рид в село над морето. Останахме няколко вечери и тя ни приготвяше закуска и кафе. Много искаше да поддържа връзка с нас, само че не знаеше британски, по тази причина и всеки ден й преподавахме уроци. За три дни научи 15 - 20 думи.

Плажовете са каменисти, не бих го нарекла предизвикателство, защото на мен те ми харесаха, само че в случай че очаквате пясък, Албания не е вашето място. За мен комбинацията от море и планина е супер. Предизвикателство са по-скоро пътищата поради стръмните отвесни скали над морето. Въпреки това гледката е супер красива и живописна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР