Още по темата Свобода или бюро Да съобразяваш работата си

...
Още по темата Свобода или бюро Да съобразяваш работата си
Коментари Харесай

Трио българки

Още по тематиката
Свобода или бюро

Да съобразяваш работата си по отношение на персоналните си стремежи, а не противоположното
22 юни 2018
Широко разперени криле

Какво е усещанато да се реете с птиците и по какъв начин да извършите първите стъпки в парапланеризма
22 юни 2018
Smells like summer spirit

Усещане за лято през ароматите на природата
22 юни 2018
Операция на усмивката

За възприятието, което кара един съумял кардиохирург в разцвета на дейната си кариера да я загърби и да се трансформира в капитан
22 юни 2018
Сърф за боклук

За предизвикването да се измине дистанцията от най-северната до най-южната точка на родното ни Черноморие на уиндсърф, боклуците във водата и любовта към вятъра
22 юни 2018
Видимо ваканционни

Детайли от всекидневието на четирима души, пътешестващи през лятото и по света със жанр
22 юни 2018 Деси от Евия, която продава парцели

" Много ви е с напрежение тук! Само за малко да се върна и бързам да се прибера у дома! " В началото на май Деси се разхожда в родната си София със пресен бронзов загар и позлатена чуплива коса. " Вкъщи " обаче е гръцкият остров Евия, място с 300 слънчеви дни в годината и най-ниска температура от 10 градуса през зимата.

По вълните
Тридесет и шест годишната Деси Димова се озовава на острова преди две години, с цел да кара кайт. Водният спорт залива живота й в миг, в който е на ръба на физическото и прочувственото срутване.

Като дълготраен съветник във компания за първокласни недвижими парцели, притежател на организация за събития и създател на музика за детски спектакъл, тя работи непрекъснато и приема всичко персонално – колкото добре, толкоз и не. С два смарт телефона и преносим компютър до възглавницата, един ден тя се затваря у дома и взема решение, че повече няма да ги приближи. Така минава над половин година.
" Дълго време кайтисти са ми говорили за чувството за независимост, което кайтът им носи. Много им се смеех и се чудех по какъв начин може да седят на тоя вятър... ", споделя Деси. И с цел да ги разбере, потегля да кара с тях. Не след дълго обкръжението й последователно се изпълва точно с тези хора, тя намира точния си преподавател на турския остров Гьокчеда и към този момент шест години не слиза от дъската.

Според нея, когато човек стигне до ръба, ненадейно стартира да търси опция да се избави. " Освен всичко кайтът учи на самообладание. Като характерен човек в двайсетте и аз желаех и бързах всичко да ми се случи, само че с този спорт получих примирение. В последна сметка си в природата – в случай че не те допусне морето, вятърът, няма да постигнеш това, което искаш да изпиташ. Така се научваш да чакаш. " Постепенно съумява и да разпредели работата си по този начин, че да стартира да пътува все по-често.

Скритото богатство на света

Покрай желанието й да открива нови и нови места за каране Деси попада на остров Евия, вторият по величина в Гърция след Крит, обособен от континенталната й част от тесния пролив Еврип и единствено на 7 часа път по автомагистрала от София. " Гърция е доста красива страна, само че Евия е изключителна ", усмихва се тя и споделя, че островът бил прикрит дълго време от света – там се намират къщата на Пикасо, ваканционната вила на Мария Калас, кралската резиденция, там е подарявана земя на гръцките лекари от държавното управление като най-хубавата част на страната им, по тази причина и островът е защитаван ревниво от туристи. Но сега, след рецесията, гърците са принудени да се отворят към света, да влагат, продават и отдават парцелите си.

По време на едно от пътуванията напълно инцидентно (или не) Деси се среща със притежателя на заведения на острова и в столицата, който й подмята " е, знаете ли каква къща продавам аз тук " и на смешка я води да я прегледат. " Това беше най-красива къща, която съм виждала през целия си живот, а те не са малко ", спомня си консултантката на недвижими парцели и в седмицата, в която е във почивка, й хрумва да се свърже с локални сътрудници и да ревизира по какъв начин стои обстановката с продажбите. Оказва се, че е попаднала на " златна мина " и опциите са безкрайни. " Стана ясно, че локалните до момента не са продавали своите парцели и не са насочени в цените. Продават се хотели, земи, туроператорите водят стотици хора, които няма къде да настанят, и неналичието на експерти е осезаема. Деси се оказва на мястото си. Остава два месеца на Евия, с цел да кара кайт, и стартира да открива парцели на острова и в южната част на Гърция и да ги предлага на клиентите си.

Междувременно стартира и да оказва помощ на кайтборд учебното заведение в град Халкида, на което към този момент е шеф. " Някак си нещата се подредиха ", смее се тя. Казва, че в никакъв случай не си е мислила, че ще напусне България, макар че с майка си – куклена актриса, и татко си – сценограф, са обиколили света с частния им куклен спектакъл. Избира да живее в края на едно селце, където е " доста безшумно, а манталитетът на хората е селски в най-хубавия смисъл на думата – познаваш пекаря, рибаря, хотелиера. В началото, до момента в който не разбирах езика, ме викаха да ми изясняват нещо – след това стана ясно, че ми описват деня си. За тях всеки летен ден е прекарване ".

Къщите на Евия

В началото, когато би трябвало да реализира покупко-продажбите си, Деси се схваща с локалните жестомимично, след това бързо изкарва езиков курс и се самообучава. Вече знае езика, познава гръцките закони, традициите, " които са най-големият проблем в цялата история ". Разказва, че през годините парцелите и земите там са се предавали от потомство на потомство, да се продават и преотдават граничело със осквернение. " Ако имат 10 деца, имат и 10 издигнати от самите родители къщи. Имала съм случаи, когато организираме диалози с възрастни хора, недоумяващи по какъв начин е допустимо непознат човек да пристигна и да наеме къщата ти. Сега, след рецесията, те нямат пари в брой поради така наречен Capital control, заемите им са неприятни и са принудени да продадат един от десетте си парцела, само че към момента им е мъчно да одобряват мисълта, че би трябвало да се разделят със собствен парцел от генерации обратно. " Налагало се е да разговорят дълго, наложително е да опишат цялата си фамилна история, а след часове най-после Деси си потегля най-малко с кг киви и портокали. " В Лефкада е тъкмо противоположното – той е туристически остров, всички приказват британски и всичко се отдава чартърен и продава ", изяснява тя.

В момента и държавното управление предизвиква вложенията и приема бързо нови закони, с цел да улесни покупките, само че позволеният % е задоволително дребен да се запазят зеленината и плажовете.

Кайт и хубост

Деси счита, че води луксо зен метод на живот, тъй като разполага със свободата да се разсънва на плажа, да работи от него, да има органична храна. " Евия е място, на което открих първокласния начин на живот – тук съм измежду най-чистия въздух на света, тюркоазеносиньо море, тишината, която на никое място я няма – на Миконос и Санторини знаем какво е. По таверните се сервира хванатото от сутринта в морето. " Сигурна е, че най-малко още няколко години ще бъде по този начин. Вече напълно не е сама – хората са доста другарски настроени и всички знаят – в случай че ти си добре, и те ще са добре. " Те са чисти души с хубави обичаи. Сега светът ги атакува и се надявам да не злоупотреби с тях. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР