Още по темата Свобода или бюро Да съобразяваш работата си

...
Още по темата Свобода или бюро Да съобразяваш работата си
Коментари Харесай

Широко разперени криле

Още по тематиката
Свобода или бюро

Да съобразяваш работата си по отношение на персоналните си стремежи, а не противоположното
22 юни 2018
Трио българки

Как Деси, Тина и Юлия започнаха да живеят фантазиите си всяка на своя остров
22 юни 2018
Smells like summer spirit

Усещане за лято през ароматите на природата
22 юни 2018
Операция на усмивката

За възприятието, което кара един съумял кардиохирург в разцвета на дейната си кариера да я загърби и да се трансформира в капитан
22 юни 2018
Добре охладени мес(т)а

Няколко непопулярни естествени кътчета на България за бягство от лятната горещина и тълпите
22 юни 2018 Илюстрация
Увеличаване
Автор: Ясен Савов Смаляване

Култът към небето съществува най-малко откогато сме се научили да оставяме следи след себе си. Доказват го едни от най-старите пещерни изображения, като тези в Тиерадентро, Колумбия, да вземем за пример. През последните десетилетия, от средата на 50-те години, да имаш лични криле се трансформира от фантастика в действителност, а към този момент е толкоз налично, че всеки може да полети когато и да е, без значение от пол и възраст. Парапланеризмът е един от най-лесните и безвредни способи да се издигнете с птиците и да видите Земята по този начин, както предците ни са мечтали хилядолетия наред.

Промени в спортните парашути са дали началото на парапланеризма – част от безмоторната авиация, при която политате, като просто се отделите гладко от някой планински скат, тъкмо като птица. " Парапланеризмът носи чувство за лекост. Да се лети е елементарно – леки придвижвания на тялото водят до живописни, красиви маневри с цялото крило. Най-важно е човек да подхожда с почитание и да откри органична връзка с парапланера. Това се реализира не с гений, а с доста извършения. Тогава крилото се трансформира в част от тялото ти, летенето става безвредно и можеш да се фокусираш върху удоволствието, вместо да се страхуваш. За мен е нещо като танц, откакто се научиш да летиш, всичко става естествено, все едно си танцуваш, трансформира се в инстинкт ", споделя Ясен Савов, неколкократен първенец, наставник и тандемен водач.

Фотограф: Ясен Савов

Но даже да нямате професионални упоритости и мотивацията да отделите години от живота си, с цел да превърнете въздуха в собствен дом, още на следващия ден можете да станете клиент. В България спортът става все по-популярен, с което броят на клубовете по парапланеризъм, а надлежно и на инструкторите, непрекъснато пораства. Най-популярната и леснодостъпна форма са така наречен тандемни полети, при които летите с подготвен водач и не би трябвало да вършиме нищо, с изключение на да се наслаждавате.

Как да започнете?

" Започнах да хвърча, когато бях на 15 години. Чух, че има човек, който може да ме научи, обадих се още същия ден, а на идващия полетях ", споделя Ясен. Макар и рядко, други като Георги Станчев, който от няколко години е в спортните среди, се захващат с това предизвикателство сами: " Вдъхнових се от другар и разучих крилото му на еднакъв терен. След това започнах да чета, да виждам клипове, да приказвам с други парапланеристи. Първо се научих по какъв начин да държа платното над главата си, а след това направих първия си полет от невисок рид. Може би попаднах на вярното място, при верните хора, които ме одобриха и ми помагаха. В началото не знаеш какво те чака и не осъзнаваш заплахите – въздухът е прозрачен, не можеш да го пипнеш и видиш. Във всяка авиация хората нормално се опасяват от височината, само че когато добиеш опит, разбираш, че тя в действителност те пази – дава ти време да реагираш. В началото ентусиазмът ми пристигна от желанието да видя обичаните си планини от горната страна, а след това започнах да се състезавам и да хвърча по избрани задания ", спомня си Георги за своите първи стъпки. Въпреки че е навлязъл в парапланеризма самичък, от вероятността на опита счита, че по-добрият и виновен избор е да извършите първия си полет с инструктор. Така ще можете да изпитате тръпката от летенето без пилотските грижи и ще прецените дали в действителност ви харесва да се реете измежду облаците.

Важно е да изберете сертифициран, умел инструктор, с цел да бъде оптимално несъмнено и прелестно прекарването. Във форума SkyNomad можете да намерите доста информация за учители, сигурност, екипировка, препоръки за бъдещи и начинаещи водачи, както и да се вдъхновите от историите на хора, които живеят във въздуха, и за летенето.

Фотограф: Ясен Савов Още по-различно

Ако ви се желае да опитате по-нестандартна форма на хвърчене, тези два разновидността може да ви харесат:

Speedriding: Микс от каране на ски и хвърчене. Докато ските са на краката ви, крилото е част от гърба ви, като по този начин по едно и също време прелитате и се спускате по скатовете.

Vol-Biv: Изкачвате се до някой скат, излитате и къмпингувате, където кацнете, като по този начин преминавате дълги дистанции. Ник Нейненс е първенец по парапланеризъм и метеоролог по специалност, който споделя, че vol-biv е един от най-трудните, само че и най-вълнуващи нови спортове – в никакъв случай не си сигурен какъв тъкмо ще бъде маршрутът ти и къде ще попаднеш.
Ако ви хареса да имате криле, можете да се запишете на курс, при който ще получите теоретична подготовка, в това число по метеорология и насочване, последвана от полети с друга височина и дълготрайност. Според Ясен самият курс лишава към 10 дни, а по-късно ставате все по-добри, като работите върху уменията си и връзката с крилото. Въпреки че първичната инвестиция за екипировка може да е в порядъка на няколко хиляди лв., по-късно разноски съвсем няма – належащо е само да се изкачите до точката на политане. Инструкторът може да ви ориентира измежду огромното многообразие от екипировка и да ви помогне да изберете вярната за вас. При парапланеризма всичко належащо се събира в една раница, а какъв брой огромна и тежка ще е тя зависи от персоналните ви желания и физическа устойчивост. " Моята раница е 175 л – в нея безусловно могат да се поберат двама души. Предпочитам да бъде по този метод, тъй като оборудването ми не се мачка. Тежи към 20 кг, само че не схващам тежестта като нещо неприятно – в противен случай, това е подготовка за тялото ми и съм благополучен, че съм в добра форма и мога да го нося ", споделя Георги.

Рио де Жанейро

Фотограф: Ясен Савов

Какво е чувството?

При парапланеризма не падате и нищо не ви дърпа. Вместо това употребявате естествените естествена сили като въздушни потоци, термични сили и топография на терена, с цел да прелитате от облак на облак. Точно тъй като правилото е толкоз натурален и непосредствен до природата, парапланеристите постоянно безусловно се трансформират в част от ятото и летят с птиците. Да преодолееш гравитацията обаче не е елементарно: " Полетът е сложно начинание, за което се изискват доста умения и решения. Затова постоянно се съпоставя с шахмата – все едно летим върху дъската и всяко пренасяне води до последици. Освен това парапланерът те калява и те кара да осъзнаеш, че природата е могъща мощ, пред която си доста дребен ", споделя Георги. И добавя: " Един полет може да ти даде цяла палитра от страсти – от това да е релаксиращо и удивително красиво до доста ужасно и даже рисково, в случай че не знаеш по какъв начин да се справяш с непредвидени събития. За всеки вид авиация най-критичните моменти са излитането и кацането – аз самият съм си чупил ръка на политане, а един път при кацане висях 6 часа на едно дърво. "

Да полетите със лични криле е освен наслаждение и рисково прекарване, само че и припомня за това какъв брой скъпа е чистата природа: " Веднъж хванах прогресивен въздушен поток (наричаме го термика), който очевидно беше минал през градското сметище, и внезапно се оказах заобиколен от стотици найлонови торбички. От една страна, беше красиво и цветно, само че от друга, е удивително, че боклукът ни доближава даже до най-чистите места ", споделя Георги.

Вос, Норвегия

Фотограф: Ясен Савов

Усещането за самия полет, както и психическата преграда, която човек би трябвало да премине, с цел да излезе от зоната си на комфорт, са доста самостоятелни параметри. И въпреки всичко наподобява мъчно да не се влюбите в летенето: " Харесва ми да се усещам като картограф и последователно да запълвам квадратчета от картата, да проучвам България и света от горната страна, все по-подробно. Да виждам нови места от разнообразни ъгли и направления. Парапланерът ми оказва помощ да схвана страната си от една доста вълнуваща позиция и по тази причина ми харесва да упражнявам тандемни полети - да оказвам помощ на други хора също да се допрян до това прекарване. " Кога и къде

Най-подходящият летателен интервал в България е от април до септември, а когато тук стане студено, запалените водачи отлитат на юг. В раздела Leonardo на форума SkyNomad можете да разгледате разнообразни стартови места в България и Европа. Освен тях това са някои от обичаните интернационалните местоположения на парапланеристите:

Доломити, Италия: Популярна ски дестинация, която през лятото се употребява за парапланеризъм. Прелитате към стръмни скали и най-високата алпийска поляна в Европа.

Френски Алпи: През лятото ски курортите се трансформират в прелестно място за парапланеризъм, където да прелетите над най-голямата европейска планинска верига. Според Ясен, който през 2012 година печели Европейския шампионат по парапланеризъм, провел се точно в Алпите, това е едно от най-подходящите места за надпревари.

Олюдениз, Турция: Излитате от планината, прелитате през лагуната и кацате на плажа. Условията постоянно са удобни, заради което е обичана дестинация за парапланеристите.

Рио де Жанейро, Бразилия: " Това е едно от най-фотогеничните места, на които съм летял – има океан, джунгла, бетонни монолити, фавела, бляскав квартал – и виждаш всичко това вкупом, отвисоко ", по този начин Ясен Савов изяснява за какво Рио е измежду класациите за най-хубави летателни точки.

Aннапура, Непал: Непал така и така е забавна дестинация, цялостна с културни забележителности, контрасти и впечатляваща природа. Когато прибавим положителните условия за хвърчене и преференциалните оферти за самолетни билети от Европа, се трансформира в изкушаващ вид.

Събития

Това лято в България ще се проведат няколко забавни събития, свързани с парапланеризма. Независимо дали към този момент сте пробвали своите криле, или занапред обмисляте да се впуснете в това премеждие, на тези места ще се доближите до спорта и ще можете да поговорите с експерти:

Kongur Air Fest 2018 (29 юни – 1 юли): Пред хижа Беласица, Петрич, рисковите спортове ще се съчетаят със своя натурален сътрудник – природата.

Фестивал на рисковите спортове (30 юни – 1 юли): В село Добростан, покрай Асеновград, фестивалът ще съчетае рисковите спортове със занимания за деца, музика и посрещане на изгрева.

BenFly Shumen XC Open 2018 (22 – 28 юли): Състезание, което събира хора от всички краища на страната в едни от най-хубавите летателни условия, а атмосферата е другарска.

Czech Open 2018, Сопот (4 - 10 август): Сопот е едно от най-популярните места за парапланеризъм в България, а в тази ситуация стартът на надпреварата ще бъде от околност Беклемето.

Bulgaria & Polish Open 2018 (11 - 17 aвгуст): Български народен аероклуб и Полски аероклуб си партнират за това забавно събитие.

2018 World Cup (18 - 25 август): Един от кръговете на Световната купа ще се организира у нас – в Сопот, а останалите ще бъдат в Австралия, Бразилия, Италия и Турция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР