[Shutterstock] Още по темата Инж. Илия Келешев: Неизвестните пред машиностроителния

...
[Shutterstock] Още по темата Инж. Илия Келешев: Неизвестните пред машиностроителния
Коментари Харесай

Гордостта в машиностроенето

[Shutterstock] Още по тематиката
Инж. Илия Келешев: Неизвестните пред машиностроителния бранш са доста

Председателят на Браншовата камара по машиностроене пред " Капитал "
29 окт 2018
Златният план на " Дънди "

Разработването на " Ада тепе " край Крумовград - първата нова мина в България след измененията
25 окт 2018
Машиностроенето: Възходящият тренд продължава

Компаниите изнасят продукцията си на всички континенти, само че изостават по продуктивност на труда
24 окт 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " Тежка промишленост. Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Секторът за автомобилни съставни елементи е може би най-динамичната част освен в машиностроителната промишленост, само че и в цялата българска стопанска система. За последните 10 години в България навлизаха нови и нови компании, а произвеждащите към този момент тук непрекъснато разширяваха производството си. Доказват го и данните за най-големите 10 сдружения в този сегмент, чиито доходи през 2017 година са нарастнали с над 10% до 2.76 милиарда лева Впечатляващ е и броят на чиновниците на десетте производителя, които годишно нарастват приблизително с по 10% и за 2017 година са достигнали 19 хиляди души. Само една компания е понижила леко личния състав си. Положителното е, че множеството заводи са в региони с огромна безработица и дават работа на хиляди.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Секторът за автомобилни съставни елементи е издигнат на зелено в огромната си част и е доминиран от задгранични вложители. Продукцията му е изнасяна за най-големите автомобилни гиганти в Европа като BMW, Volkswagen, Daimler, Renault и други И въпреки в първите години фирмите да се съсредоточаваха най-много върху нискоквалифициран труд за артикули като кабелни системи за коли, напоследък навлязоха от ден на ден компании, чието произвеждане е с добавена стойност.

Топ 3

Лидер в тази промишленост е производителят на електронни модули за коли " Интегрейтид микро-електроникс България ", позната в предишното като ЕПИК. И през предходната година заводът в Ботевград продължи да пораства, въпреки с леко по-бавни темпове - от 17% на 12%, до доходи от 422 млн. лева Групата, която е част от филипинската IMI, е измежду най-рентабилните в промишлеността - с облага 47 млн. лева През предходната година компанията приключи петгодишната си капиталова стратегия за към 25 млн. лева, с което изчерпи оптималния си потенциал за уголемение в страната. Ето за какво упованията са идващите години да са по-умерени откъм растеж. Сред клиентите на компанията са Volkswagen, Audi, Mercedes, Renault, Peugeot, Mazda, Toyota, Maserati, Bentley и други

Втора в подреждането е " Сенсата технолоджис България ", която създава датчици за коли. Тя е една от най-динамичните в промишлеността, като приходите й през предходната година са скочили с 30% до 368 млн. лева Основната причина е вторият цех на групата в Пловдив, който беше открит през 2016 година Заедно с производството в Ботевград общият брой на чиновниците доближава 2700, с съвсем 50% повече по отношение на 2016 година В София пък " Сенсата технолоджис България " има и най-голямата тестова лаборатория в света, в която се тестват автомобилни датчици и други технологии, а инвестицията надвиши 3 млн. $. Компанията изнася за Volkswagen, Daimler, Fiat, Volvo, General Motors и други

Трета е компанията с най-вече чиновници в целия машиностроителен бранш - японският производител на автомобилни кабели " Язаки България ", който през предходната година отвори третия си цех в България - в Димитровград, който доставя за Mercedes. Дружеството към този момент има над 5700 души личен състав в Сливен, Ямбол и Димитровград. Нарасналият потенциал докара и до по-високи доходи за предходната година - за пръв път оборотът на " Язаки " надвиши 300 млн. лева - 323 млн. лева, с над 15% повече от 2016 година

Добри истории

Най-бързо растящата компания в този сегмент е немската " Бер-Хелла термоконтрол ", която в завода си в Божурище създава автомобилни климатични системи за колоси като BMW, Volkswagen и доста други. Отвореното преди две години и половина дружество към този момент доближава оборот 190 млн. лева, със 75% повече от предходната година. Компанията усилва и облагата си, а екипът й към този момент е над 300 души, от които огромно развойно звено с над 50 инженери. А през юни от българското сдружение оповестиха, че стартира уголемение, посредством което потенциалът в Божурище ще бъде повишен с 80%. Така компанията скоро ще може да влезе и в топ 10 на подреждането.

Компанията с най-висока облага в промишлеността е турската " Теклас България ", която има четири индустриални мощности край Кърджали. Производителят на каучукови, пластмасови и железни детайли за автомобилната индустрия регистрира финансов резултат 54.5 млн. лева през предходната година при доходи 314 млн. лева Сред клиентите му са колоси като General Motors, Volkswagen, Volvo, BMW, Mercedes-Benz и Renault, а от предходната година сдружението работи и за Tesla и изнася елементи за Съединени американски щати.

Въпреки растящите резултати в бранша множеството производители се оплакват от едно главно нещо - дефицит на работна ръка. Такъв е казусът с южноафриканската компания за автомобилни тапицерии " АЛС България ", която има три завода - в Мусачево, Ихтиман и Благоевград. Преди време генералният управител за България Шон Бош съобщи, че към този момент е можело да имат и четвърта фабрика в България, в случай че е имало нужните хора на трудовия пазар. Дори и в тази конюнктура сдружението е нараснало личния състав си с над 30% до 1600 души през предходната година, само че съгласно Бош незаетите работни места остават стотици.

Такава ще бъде и най-голямата компликация пред бранша в идващите години. В него не престават да навлизат нови и нови вложители, само че всички тези компании се борят за, а от време на време и крадат, едни и същи фрагменти. При разрешаване на този дефицит промишлеността има късмет да пораства още повече.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР