[Shutterstock] Дори и да е хваната измамата, няма гаранция, че

...
[Shutterstock] Дори и да е хваната измамата, няма гаранция, че
Коментари Харесай

Финансов измамник на телефона

[Shutterstock] Дори и да е хваната измамата, няма гаранция, че парите ще бъдат върнати, в случай че клиентът е бил извънредно разсеян. Още по тематиката
Дребните вложители ще търгуват без такси на борсата в сряда

БФБ - София, депозитарът и медиаторите провеждат обичайния си към този момент Ден за акции
11 юни 2018
Това не е казино, а борса!

Европейският регулатор ESMA най-сетне забрани бинарните варианти и стегна изискванията по договорите за разлика
5 апр 2018 " Претенциите на някои от потърпевшите от подвеждане клиенти са за над 200 000 лева "
Калин Клисаров, финансов специалист, синдикт на " Глобал маркетс " " Звъни ми телефонът, интернационално някак си ми звъни – от чужд номер с задграничен код. Вдигам – жена с прелестен глас и на чист български ме посочва по име и стартира да ме разпитва за познанията ми за разнообразни финансови принадлежности и неограничените благоприятни условия " обезпечено " да спечелвам от тях с висока рентабилност. Послушах я малко и избрах да отклоня офертата за тази по този начин наречена сигурна инвестиция. "

Това описа четец на " Капитал ", който обаче е осведомен както с опциите, по този начин и с рисковете на финансовия пазар. Много хора обаче не са и елементарно могат да бъдат заблудени и примамени да " влагат " в нещо, което в действителност го няма. А в интервал на непрекъснато понижаващи се лихви по депозитите немалка част от неориентираните в морето от финансови услуги търсят други възможности на положителния остарял банков депозит. От това все по-често и все по-агресивно посредством телефонен маркетинг се възползват сдружения, представящи се за капиталови медиатори. Проблемът е, че даже и клиентът да разбере, че е жертва на машинация, то по-късно може и да не успее да възвърне парите си, в случай че няма доказателства за това.

Колко огромен е казусът

Само от началото на годината в Комисията за финансов контрол са подадени 130 тъжби и борят им пораства по отношение на преходната година. Те са против сдружения, които изобщо нямат лиценз за осъществяване на капиталова активност. Въпреки това те дават обещание да ръководят и да влагат средства на своите евентуални клиенти. Всеки случай на сходна илюзия е предаден от финансовия регулатор на прокуратурата за в допълнение следствие, защото той не попада в пълномощията на КФН. Прокуратурата обаче няма обвързване да уведомява регулатора на какъв стадий е следствието по даден случай. Според представители на КФН тези 130 случая са само върхът на айсберга от доста повече опити за измами, които остават под повърхността на документите. " Много хора не виждат смисъл да подават такива тъжби ", споделя пред " Капитал " представителят на КФН Марио Гаврилов.

Отделно има подадени и 22 тъжби против лицензирани капиталови медиатори, че заблуждават своите клиенти. " При тях КФН неотложно стартира инспекция на твърдените в жалбата данни и може да предприеме дейности съгласно пълномощията си, като най-крайната стъпка, до която може да се стигне, е лишаване на лиценз на лицензиран капиталов медиатор ", изяснява Гаврилов.

Един добре прочут образец

Най-широка печална известност в последните години закупи сдружението " Глобал маркетс " (по-късно преименувано на " Интерактив къмпани " ). От 2014 година то е с лишен лиценз, защото се оказа, че е правило ред злоупотреби, като изобщо не е купувало за своите клиенти скъпите бумаги и финансовите принадлежности, за които те му превеждат пари. " Най-честите случаи на пострадали клиенти са жители, които не са били задоволително бдителни в връзките си с дадения капиталов медиатор ", описа за Капитал Калин Клисаров, финансов специалист, който КФН назначи за синдик на сдружението след отнемането на лиценза. Той показва и какви са другите обстановки и измами при " Глобал маркетс ", а претенциите по платените суми варират сред 4000 и 200 хиляди лева

" Бих ги разделил на 4 случая. Първите са тези, при които липсват доказателства за осъществено заплащане за инвестиция. Вторите са тези, при които има фрапантно разминаване сред изказванията на самия клиент за това какви са вземанията от съответния капиталов медиатор и действителностите, които ние с предходните квестори сме открили. Също по този начин има доста случаи, при които клиенти са превеждали средства на други компании, разнообразни от капиталовия медиатор, с който имат контракт, или пък разнообразни техни близки или познати също са нареждали пари както към самия капиталов медиатор, по този начин и към други компании. Така че доста е мъчно да се откри писмено на кого какви средства се дължат ", изясни той. По случая неудовлетворените клиенти са десетки. Една основна част от пострадалите са нареждали суми даже и след датата на лишаване на лиценза на капиталовия медиатор, което автоматизирано значи, че техните искания не биха могли да бъдат задоволени.

Какво може да се направи

Какво би трябвало да предприеме клиент, когато към този момент е влезнал в връзки с даден капиталов медиатор и има подозрения, че е бил измамен?

" Би следвало да уведоми способените органи, които да открият има ли машинация. Ако някой смята, че му се дължат средства, би следвало да си приготви всички доказателства, включително контракти, платежни нареждания и всевъзможни други документи, които биха могли да потвърдят връзките със съответния капиталов медиатор ", поучава Клисаров. Той обаче акцентира, че тези доказателства би трябвало да бъдат оригинали или нотариално заверени копия, тъй че да са безспорни. " Те биха могли да предявят своите искания или към квестора, или към съответния способен съд. Като влезнало в действие решение или определение на съда е задължаващо за осъществяване, т.е. едно определяне по правосъден ред на размера на вземанията на клиенти на капиталов медиатор би било безусловно несъмнено и няма институция, която да не извърши съответното влезнало в действие решение. Също по този начин за клиентите голямото преимущество на съда е фактът, че по реда на застраховане на доказателствата по правосъдния ред биха могли да се снабдят с доказателства, които те не имат. В рамките на производството съдът може да приканва очевидци и да бъдат събирани доказателства - нещо, което квесторът, както и КФН в границите на лимитираните си пълномощия, не биха могли да създадат ", добави той.

Законовият давностен период за предявяване на претенцията е 5 години от преустановяване на договорните връзки. За " Глобал маркетс " това значи, че клиентите би трябвало да си предявят претенциите до юли 2019 година, или те имат още 1 година да създадат това. " Задачата ми е активите да бъдат заслужено разпределени и съхранени, тъй че всички потвърдени искания да бъдат задоволени ", споделя Клисаров. Марио Гаврилов, шеф " Връзки с обществеността и протокол " в КФН:

Всяко сдружение може да бъде елементарно тествано на уеб страницата на КФН

Какви най-често са жалбите против медиатори или сдружения, които се показват за медиатори, без да имат лиценз?

- Като проучваме подадените данни, усещане прави, че огромна част от тях са подадени от задгранични жители, които не живеят на територията на България и които се считат за потърпевши вследствие на отправени предложения и от онлайн платформи, и от позвънявания по телефона. Най-често става въпрос за обещавани изкусителни облаги на финансовия пазар.

За какво от вашата практиката би трябвало да внимават клиентите, когато им се обади някой да им предлага капиталова оферта. Какво е неразрешено и какво позволено и контролирано от комисията?

- Първо бих призовал хората да не превеждат нито една стотинка, без да имат подписан контракт. Много постоянно звънят по телефона, дават обещание извънредно лесни, доста постоянно даже обезпечени облаги на финансовия пазар. Нерядко се загатват екзотично звучащи за елементарния неосведомен човек финансови принадлежности от сорта на бинарни варианти (забранени за предложение от 2 юли), контракти за разлика (с лимитирани условия от 1 август - бел. ред.), фючърси и по този начин нататък – термини, които на елементарния човек без съответното обучение е обикновено да не му приказват нищо и той мъчно да може да реши риска. Другото нещо е да отидат на място в офиса на съответната компания, която предлага услугата. Това не е гаранция, само че, първо, в случай че съответната компания няма офис, това би следвало да бъде някакъв червен сигнал. Второ, персоналният, физическият контакт с лицето, което предлага съответната услуга, е също някакъв тип спомагателна информация.

На уеб страницата на КФН fsc.bg има обособена секция за предизвестия, където от време на време се актуализира лист с имена на компании, които правят без позволение активност като капиталов медиатор, тъй че е добре човек на първо време там да огледа. Също по този начин е хубаво да се направи и другото – информация в листата с лицензираните капиталови медиатори. В края на краищата, в случай че човек няма достъп до интернет или няма компютърни умения, може и да звънне на телефона на осведомителния център на КФН - 0800 40 444, и това да бъде тествано от наш чиновник. Трябва да се има поради, че постоянно към името на действително действителен правилен капиталов медиатор се вършат разнообразни добавки от сорта на " Главен офис " или " Фронт офис ", а в действителност тази заблуждаваща компания няма позволение за активността. Също по този начин хората би трябвало да бъдат деликатни и при осъществяването на паричните преводи, след към този момент подписан контракт пари само и единствено на банковата сметка, която е указана в този контракт. Тоест, в случай че някой предлага сходни принадлежности, би следвало да методите много деликатно към офертата, която чувате насреща.

Ако български жител е бил потърсен от името на задгранично сдружение, може ли да се обърне към съответния регулатор в Малта да вземем за пример или където е записано то?

- Може да се обърне и към КФН, само че би трябвало да се има поради, че ние нямаме пълномощия в Малта, само че сигурно можем да уведомим съответния контролен орган за подадения при нас сигнал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР