[Shutterstock] Днес в България беше отбелязан печален рекорд - най-големият

...
[Shutterstock] Днес в България беше отбелязан печален рекорд - най-големият
Коментари Харесай

Вечерни новини: Рекорд от регистрирани заразени с коронавирус, България ще излезе на дълговите пазари през май

[Shutterstock] Днес в България беше маркиран скръбен връх - най-големият брой открити инфектирани с ковид от началото на епидемията. Това обаче наподобява притеснително единствено на пръв взор - главната причина за растежа в действителност е в нараствания потенциал за тестване на страната. Разпространението на заболяването надали е забавило ход, само че и няма задоволително съществени учредения да се счита, че епидемията се разраства по-бързо.

Извън ковид, обстановката в страната постепенно се завръща към по този начин нареченото си обикновено положение:

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - номенклатурата, която ръководи правосъдната система стартира отново гневни офанзива против единствения върховен магистрат, който не е част от нея - ръководителят на Върховен административен съд Лозан Панов. Поводът този път е, че в постройката на Съдебната палата (която се ръководи от него) е бил сниман клип на ария с (о, смут!) полуголи дами и в която се пее за " заверка ". Храмът на Темида е опозорен и в този момент евентуално ще бъде даден да се ръководи на верните хора.

- конкуренцията за нелепи промени в закона за придвижване по пътищата, в опит да се реагира на злополуката, в която почина журналистът Милен Цветков, стартира с предложение от " Воля " в случай че си заловен да караш кола с над 0.5 промила алкохол да ти се лишава книжката ЗАВИНАГИ.

В Европа вниманието този следобяд е ориентирано към съвещанието на европейския съвет - водачите от всички страни, на което би трябвало да се реализира някакъв консенсус към ограниченията за възобновяване на стопанската система в съюза. Оптимистичните упования са новината от него да бъде пакет ограничения на стойност над два трилиона евро, само че дефинитивно решение надали ще бъде взето през днешния ден.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

България евентуално ще излезе на интернационалните пазари на дълг през май

България ще употребява и четирите интернационалните банки , които управляваха последната й световна продажба на облигации през 2016 година, с цел да управляват пласирането на нови бондове - Citi, JP Morgan Chase, BNP Paribas и Unicredit, твърди Reuters, базирайки се на двама източници, осведомени с процеса. Според организацията цената на плануваната емисия е над 2 милиарда евро (2.17 милиарда долара). Най-вероятно страната ще се опита да набере нужните й средства още през май , настояват източници на " Капитал "

Петролът се оттласна от дъното

Цените на петрола се покачват в четвъртък , тъй като се появяват сигнали, че производителите понижават добивите си, с цел да се оправят с колапса в търсенето поради пандемията от ковид. Брентът се увеличи до над 22 $ за барел, като нарастна с близо 9%. Американският лек нефт , който е ударен по-сериозно от рецесията, скочи с 26% до над 17 $.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Потвърдените случаи на ковид в България доближиха 1097 към 17 ч. през днешния ден при 1024 по същото време през вчерашния ден. За последното денонощие броят им пораства с рекордните за страната 73 нови случая, или със 7.13%. Жертвите на вируса са 52, а оздравелите - 190. Под карантина е подложен домът за възрастни хора в с. Гара Орешец, област Видин, където са открити четири случая на инфектирани. В заведението са настанени общо 26 индивида, а обслужващият личен състав е от 16 души.

От началото на изключителното състояние са формирани 1048 досъдебни производства за неспазване на ограничаващите ограничения по отношение на разпространяването на ковид, оповестиха от прокуратурата. Най-голям е броят им в област Варна - 136. За същия интервал са формирани 12 852 акта за несъблюдение на ограниченията, като близо две трети от тях (8703) са за неносене на защитна маска.

Върховният административен съд е образувал 5 каузи по постоянни тъжби на жители против общо седем заповеди на министъра на опазването на здравето по отношение на изключително състояние , оповестиха от съда. Атакуваните заповеди засягат най-оспорваните решения по отношение на рецесията - възбраната за посещаване на паркове и градини и за събиране на повече от двама души, затварянето на София с КПП-та, задължението за носене на маски на публични места, слагането под наложителна двуседмична карантина на завърнали се от чужбина български жители и други Делата най-вероятно ще приключат след края на изключителното състояние, само че жителите, наранени от тези заповеди имат интерес от оповестяването им за незаконосъобразни, с оглед търсенето на вреди.

Съдии, юристи и правозащитници вършат портал за правата по време на провокираната от епидемията рецесия. Извънредната обстановка, в която се намираме, изисква бързи и съответни решения, само че и разбор върху пораждащите се правни провокации - за институции, бизнес, жители, уязвими групи, изясняват основателите на #ПраваПоВремеНаКриза

Фотограф: Надежда Чипева
Джамиите в България ще останат затворени за идния празник Рамазан байрам , а молитвите ще се излъчват по интернет. От Главното мюфтийство приканват обичайното разпределяне на храна ифтар да се случва в пакети, при дезифенкция и единствено за хора в последна потребност. Външният министър Екатерина Захариева пък прикани мюсюлманите да не пътуват към Турция по отношение на празниците.

Столичната община чака спад от 23.4 млн. лв. в приходите за 2020 година, демонстрират плановете в обновения бюджет, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Очакванията са за 12.1 млн. лева по-малко доходи от налози и 11.3 млн. лева по-малко приходи от такси и други доходи. Средствата в капиталовата стратегия на общината ще бъдат понижени с 13.3 млн. лева, а настоящите разноски - с 12.8 млн. лева В средата на годината ще бъде направена нова оценка на бюджета с подготвеност да се предложи втора актуализация, добави Фандъкова.

Бившият екоминистър Нено Димов дефинитивно излиза от ареста, откакто в четвъртък Апелативният профилиран углавен съд удостовери решението, с което мярката му задържане под стража беше сменена домакински арест. Нено Димов бе арестуван на 9 януари напряко от министерството и от този момент е в ареста по обвиняване за умишлена занемареност по отношение на източването на язовир " Студена ".

И Пожарна охрана СВЕТА

Фотограф: Leah Millis
Тръмп забрани издаването на зелени карти за 60 дни , само че остави много изключения в обещанието си от началото на седмицата, че изцяло ще спре имиграцията. Няма да се разрешава непрекъснато престояване въз основата на работа и фамилни връзки, само че това не важи за служащи с краткотрайни визи, каквито са идващите от чужбина за работа в земеделието или квалифицираните чиновници с виза H-1B, употребена изключително постоянно в ИТ бранша. Лекари, медицински сестри и експерти от опазването на здравето също са изключени от възбраната. Тя няма да работи и за експерти от " основни " браншове, които идват в страната за битка с ковид.

Близо половината от смъртните случаи при пациенти с ковид в Европа може да са в домове за възрастни , предизвестява СЗО. Хората в домовете имат потребност от още отбрана, сподели шефът на СЗО за Европа Ханс Клуге на конференция. По думите му обаче е нужно възрастните хора в тези институции да получават освен нужните лекарства и средства за облекчение на признаците, само че и опция за безвреден контакт с околните си. Много страни просто не разрешиха визитите на домовете поради болестта.

Испанският министър председател Педро Санчес убеди Народното събрание в потребността от ново удължение на изключителното състояние и бе гласувано то да остане в действие до 9 май. То в началото бе въведено в средата на март за едвам две седмици и до момента бе удължавано два пъти. Междувременно обаче Испания към този момент разгласи, че скоро ще стартира да разхлабва някои ограничения все пак. Иначе данните от страната в последното денонощия демонстрираха, че наклонността за пад на новите случаи и смъртните случаи продължава.

Гърция също удължи периода със седмица на изключителното състояние - до 4 май. Страната овладява към този момент сполучливо болестта, чиито първи случаи в страната бяха преди българските. Потвърдените досега са 2408, 121 са смъртни.

Литва пък е следващата страна в Европа, която разхлабва разпоредбите. Правителството заяви, че заведенията за хранене и музеите скоро ще отворят порти в границите на последователното унищожаване на рестриктивните мерки, наложени поради коронавирусната зараза, съобщи " Франс прес ". Литва към този момент позволи предходната седмица да отворят магазините, които имат обособен вход от улицата, а от на следващия ден отварят и всички останали магазини. Фризьорските салони, музеите и заведенията за хранене навън ще могат да работят от 27 април.

Северна Македония също разгласи известно разхлабване на ограниченията против ковид. Полицейският час от през днешния ден е от 19, а не от 16 ч., както беше в последните седмици. Отпадна и цялостната възбрана за излизане в почивните дни, която започваше от петък след обяд. Сега тя ще влиза в действие от 15 ч. в събота и ще продължава до 5 в понеделник сутринта. Въвежда се и наложително носене на маски на закрито, в магазини, институции, и други.

Турция също счита поетапно да отстрани ограничавания, само че след свещения месец Рамазан, поради началото на който този уикенд бяха наложени още по-тежки ограничения. Засега проектът съгласно " Хюриет дейли нюз " е първо да се разхлабят ограниченията в земеделието, текстилната промишленост и туризма. Промяната би трябвало да стане на четири стадия и евентуално ще продължи дълго и може да се забави до края на годината, в случай че тази есен не бъде създадена ваксина. Може да има лимитирано отваряне на заведения за хранене и кафенета, само че единствено при съблюдаване на общественото разграничаване, откакто минат 14 дни без нови случаи.

Унгарското държавно управление ще взема решение пък идната седмица бъдещето на карантинните ограничения , съобщи през днешния ден ръководителят на канцеларията на премиера Орбан, представен от организация Reuters. Сегашните карантинни ограничения са в действие до 3 май, само че ще има нов набор от ограничения след тази дата, с цел да се разреши на стопанската система да се върне към естественото си положение.

Рязък спад на инфектираните регистрира Сърбия. За денонощие страната записва единствено 162 нови случая, съобщи телевизия N1. Преди по-малко от седмица имаше няколко дни с по 400 и един с над 500 нови инфектирани. След това стартира спад, при който броят на новите доказани случаи спадна до към 300 на ден. Заразените от началото на пандемията са общо над 7200 души, от тях са умряли 139.

Над 10 хиляди са към този момент доказаните случаи на ковид в Румъния. Починалите са 527, оздравелите - 2478. Румъния е в изключително състояние от 16 март и то е удължено до 15 май.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Германия утвърди нова стратегия за стопански помощи за 10 милиарда евро. Ще бъдат увеличени компенсациите за частична безработица на жителите, които са наранени най-силно от ограниченията в битката против пандемията. Те ще могат да получават сред 70 и 77% от чистите си заплати от 7-ия месец в съпоставяне със сегашните 60 до 67% за всички. За германците, които са изцяло безработни, ще има удължение с три месеца на компенсациите, в случай че срокът им изтича скоро. Данък добавена стойност за ресторантьорството ще бъде понижен от 1 юли за една година от 19 на 7%.

Светът е изправен през пандемия от апетит, като най-вече са застрашени милиони жители в страни с спорове. В най-лошия сюжет може да има тежък апетит в 30 страни, предизвестява Световната продоволствена стратегия към Организация на обединените нации. Най-застрашени са 10 страни , наранени от спорове, икономическа рецесия и изменение на климата. Сред тях са Афганистан, Сирия и Венецуела. През 2020 година броят на хората на ръба на гладната гибел може да се усили от 135 млн. на 265 млн. души поради икономическите последствия от пандемията. Всеки ден в света умират по към 21 хиляди души в резултат на свързани с глада аргументи, което е нормалното състояние преди болестта, означават от организацията.

Фотограф: Pascal Rossignol
Международният пътнически авиационен поток може да се свие с до 1.2 милиарда души до септември , откакто пандемията от ковид срина търсенето. Това предизвести Международната асоциация за въздушен превоз. Според нея приходите на самолетните компании за интервала от януари до септември ще се свият със 160 до 253 милиарда $. Европа и Азиатско-тихоокеанският район ще усетят най-силно последствията от пандемията върху приходите и броя на полетите.

Главният изпълнителен шеф на Ryanair Майкъл О`Лиъри предизвести , че ирландската нискотарифна компания няма да възобнови полетите си, в случай че се наложи да остави междинните седалки в редовете празни , с цел да поддържа безвредна отдалеченост поради ковид. В изявление за Financial Times О`Лиъри, който е прочут с откровеността си, споделя, че е предизвестил ирландското държавно управление , че в случай че има намерение да вкара такива правила, то или ще заплаща за междинната седалка или авиопревозвачът няма да лети, защото не може да е на облага със претовареност от 66%. Според него оставянето на междинните седалки празни не подсигурява задоволителна отдалеченост, това е глупава концепция, която не води до нищо.

Най-големият словенски производител на домашен електроуреди Gorenje ще редуцира 2200 работни места поради внезапния спад на търсенето поради пандемията. Хиляда позиции ще бъдат закрити в завода и офисите в Словения, а останалите съкращения ще обиден поделения в чужбина. Компанията е един от най-големите словенски експортьори и има фабрики в Сърбия и Чехия. През 2018 година беше добита от китайската Hisense .

КАКВО СЛЕДИМ

Емблематичната постройка на ИПК " Родина " ще бъде взривена в неделя заран

Фотограф: Надежда Чипева

ИПК " Родина ", една от емблематичните здания на София, знак на незавършените огромни социалистически планове, която смени няколко притежателя, само че продължи да стърчи полуразрушена с години, най-сетне ще бъде съборена тази неделя, 26-ти април сред 9:00 и 10:00ч. 17-етажната постройка е нефункционална и има градивни проблеми, по тази причина и не може да бъде употребена. Сега тя е благосъстоятелност на " Изток плаза " на лекар Михаил Тиков, който държи най-голямата верига лечебни заведения в страната, най-известната от които е " Софиямед ". От компанията оповестяват, че постройката ще бъде взривена посредством отдалечен механизъм. Осигурена е и " оптималната сигурност на периметъра ", ще бъде въведена и краткотрайна метаморфоза на придвижването по бул. " Цариградско шосе ".

Засега от компанията не са споделяли какви са проектите им за терена. Оттам показват, че към момента изследват градоустройствените благоприятни условия за най-подходящата инвестиция в закупения терен.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА СЛУШАНЕ

Предлагаме на вашето внимание много забавния диалог сред външнополитическият редактор на Financial Times Гидеон Рахман и политологът Франсис Фукуяма за това по какъв начин другите политически системи реагират на рецесията.

https://www.ft.com/content/a42ba47c-2433-410f-8c5d-1753d4728570
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР