Шуменският окръжен съд е осъдил Водоснабдяване и канализация – Шумен“

...
Шуменският окръжен съд е осъдил Водоснабдяване и канализация – Шумен“
Коментари Харесай

Германци осъдиха наше ВиК дружество за над 1 000 000 лева

Шуменският областен съд е осъдил " Водоснабдяване и канализация – Шумен “ да изплати съвсем 1 милион лв. на немската компания " КМГ холдинг “ ГБМХ по непълен иск, заведен от компанията против водния оператор по т. н. контракти с обезпечен резултат от 2012 и 2013 година.

Присъдената сума е 973 976.21 лв., само че с разноските по делото парите, присъдени на първа инстанция стават 1.05 милиона. И двете страни имат период от две седмици, след връчване на решението да го апелират пред Апелативния съд във Варна. Управителят на " ВиК Шумен “ инж. Красимир Марков беше безапелационен, че сдружението ще търси решение в своя изгода на втора инстанция.

" При всички случаи ще бъде обжалвано това решение, защото е ясно, че сумите, които се дължат са на база контракт, който се опитваме да уточняваме. Ще уточняваме тактиката и държанието си за последваща инстанция едвам откакто разполагаме публично със правосъдното решение. “, сподели за " Агенция Монитор “ инж. Марков.

Казусът с договорите с обезпечен резултат получи гласност през май т. година, когато строителният министър Николай Нанков разгласи в Народното събрание, че договорите са дадени на прокуратурата. Сагата стартира през 2012 година около решение за рехабилитация на водопроводи, взето от тогавашния началник на " ВиК – Шумен “ инж. Мариан Ганчев. Водният оператор сключил два контракта с обезпечен резултат и с финансиране от японската банка. Първият е от 8 октомври 2012 година, а вторият – от 8 януари 2013 година

Първоначално е била оповестена социална поръчка с планирана стойност 3 млн. лева, за която документи са закупили девет сдружения, само че процедурата е прекъсната заради липса на предложения. Новата е с договаряне без съобщение и постъпва единствено една оферта от обединяване " СМ СЕКИСУИ Европа “, което е определено след това и за реализатор. Водещ сътрудник в обединяването е била " Строителна машинизация “ АД Казанлък. След пускане на активността се е стигнало до сключване на втори контракт с обща стойност от 5 млн. 57 хиляди лева без Данък добавена стойност, който заменя първия.

Обектът е изпълняван на два стадия. Първият стадий за проучване, разработване на планове и осъществяване на СМР е бил приключен. Той е включвал и обезпечаване на финансирането на цялата активност от страна на изпълнителя. По този проект се предвиждали 84 равни месечни погасителни вноски в размер на 60 хиляди лева без Данък добавена стойност.  Станало обаче ясно,  че написаните в контракта критерии не са правилно заложени и в процеса на употреба разчетената спестовност значително се разминавала от регистрирания в действителност резултат в сдружението.

Заради непостигането на плановите параметри " ВиК Шумен " спряло спряло разплащането към " СМ СЕКИСУИ Европа ". От немската компания участник в обединяването " КМГ Холдинг " (по това време под името " Секисуи СПР Европа “) завели непълен правосъден иск против " ВиК – Шумен “ за 993 хиляди лв.. Сред главните съображения на съда да признае желае макар оспорения от " ВиК Шумен “ размер и тип на осъществените строителни действия е фактът, че по контракт е заложен позитивен ефект  в границите на 7-годишен интервал, който още не е изминал.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР