Шумен. 12 семейства в село Хитрино получиха новите си домове,

...
Шумен. 12 семейства в село Хитрино получиха новите си домове,
Коментари Харесай

Шумен: 12 семейства в село Хитрино получиха новите си домове, изградени със средства от Фонд „Социална закрила“

Шумен. 12 фамилии в село Хитрино получиха новите си домове, построени със средства от Фонд „ Социална протекция “ към Министерството на труда и обществената политика (МТСП), съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Церемонията се състоя на улицата пред постройката на общината, а измежду формалните посетители бяха Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и обществената политика, Марина Сарадинова, изп. шеф на фонд „ Социална протекция “, инж. Илиян Терзиев, ръководител на управителния съвет на Камарата на строителите, инж. Мирослав Мазнев, изп. шеф на Камарата, доктор Николай Чобанов, ръководител на БЧК-Шумен. Връчени бяха и ключовете на 10-те къщи, подаяние от Камарата на строителите в България, които са на стойност над 2 млн.лв.
„ В Хитрино две години за някои са доста, за други са малко. Много за тези, които нямат разбиране от възобновяване при една такава вреда. За нас, които бяхме в решаването на тези проблеми, двете години минаха незабелязано. Някои в тези две години търсеха политика, даже и персонален пи ар, а ние хората от общиннска администрация, от Социалния фонд, от БЧК сме търсили тяхното решение. В Хитрино се обгърнаха всички вреди. Направи се доста, бих споделил даже и допълнително. Населени места, споходени от злополучие, биха мечтали за такова възобновяване “, сподели Нуридин Исмаил, кмет на Община Хитрино. Той уточни, че въпреки и лишили 1,7 година, общината към този момент има подписани и 12 контракта за възобновяване на инфраструктура в селото, по линия на Държавен фонд „ Земеделие “. „ 3 754 720 лева са средствата от Фонд „ Социална протекция “, които са регистрирани и разплатени по действия “, съобщи зам.-министър Лазар Лазаров.
70 000 лева са изплатени за еднократна помощ на наследниците на 7-та умряли лица, за покриване на ежедневни разноски от първа нужда за 53 подадени заявки е утвърден разход от 15 182 лева, за действия по промяна на компрометирана дограма за изпълнените досега са утвърдени 427 816 лева, за разрушение на рискови и негодни за обитаване здания и постройки и за почистване на терени е утвърден разход от 38 446 лева, за лекуване и рехабилитация са утвърдени 17 058 лева, за строително-монтажни и строително-ремонтни действия – 2 210 369 лева От 125 подписани контракти за подсилване и възобновяване на жилищни здания, изцяло приключени са 114 жилищни здания. „ Това, което е осъществено тук е в границите на нормативните стандарти и дава отговор на всички критерии по консумиране за обществени средства. Нашето партьнорство ще продължи. По молба на кмета на община Хитрино планът е продължен до края на месец април 2019 година, само че става дума за отчитане и приемане на към този момент осъществени действия “, съобщи заместник-министър Лазаров. След церемонията по връчването на ключовете формалните посетители посетиха и някои от новопостроените къщи.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР