Щом България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе

...
Щом България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе
Коментари Харесай

България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия, поиска германски министър

Щом България не усвоява парите за ромите, дано ги вземе Германия, споделя в изявление за " Дойче веле " министърът на интеграцията на Северен Рейн-Вестфалия. В тази немска провинция се заселват изключително доста български роми.

" В Марксло се усещаме добре. Тук е по-хубаво, в сравнение с в България, тъй като имаме работа и изкарваме пари. С тях ще си ремонтираме къщата ", споделя жена от Кричим, интервюирана от дуисбургския институт NUREC.Повечето чужденци в дуисбургския квартал " Марксло " са тъкмо като нея. Те търсят работа и бъдеще за децата си. И са намерили и двете точно в тази част на един от най-бедните немски градове. Наемите в " Марксло " са по-ниски, в сравнение с другаде, има и запуснати остарели блокове, в които преселниците живеят полулегално. В последните години кварталът закупи печална популярност. Името му е нарицателно за гето, в което живеят сиромаси от България и Румъния - най-вече от ромски и турски генезис.

Повечето преселници, пристигнали при започване на 2016 година в Дуисбург, са били от Пловдив, Пещера и Пазарджик. Министърът на интеграцията на Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп познава района към Пловдив, разговарял е с локалните управляващи, ходил е и в Столипиново, виждал е тамошните условия за живот. Затова е наясно от какво бягат хората.

Знам по какъв начин живеят ромите

" Видях в какви условия живеят хората, видях хигиената, видях и това, че децата съвсем не са обхванати в учебното обучение. От наша позиция е извънредно значимо да се поставят големи грижи таман за младото потомство, с цел да получи то по-добро обучение. Това е най-важната стъпка, която би трябвало да се направи ", споделя политикът от Партията на свободните демократи.

Фотогалерия: По следите на учениците в "Столипиново " >

Огромната безработица и негативното отношение на българите към малцинствата карат мнозина роми и български турци да търсят шанса си в чужбина. При това България има опция да получава пари от Европейски Съюз за интеграцията на малцинствените групи - по линия на Европейския обществен фонд (ЕСФ). Само че средствата постоянно остават непоискани. Факт, който изключително доста ядосва немския политик. " Просто е неприемливо България да не усвоява средствата от Европейски структурни фондове, които ѝ се поставят – те остават в огромната си част неизползвани или пък потъват в нечии джобове. В това отношение би трябвало да незабавно да се предприеме нещо ", споделя Йоахим Щамп.

Защо България не усвоява парите за ромите?

Това, че България не съумява до усвои средствата от Европейски структурни фондове се дължи най-много на релативно комплицираните процедури, които изискват добра подготовка на администрацията, с цел да се кандидатства за отпущането им.

Квалификация, каквато тя очевидно няма. Данните от Европейски Съюз сочат, че през предишния регистриран интервал - от 2007 до 2013 г.- България е усвоила едвам 53% от средствата за обществена интеграция на малцинствата. В Румъния този % е още по-нисък – 30%.

Министърът на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп има и предложение в тази връзка: щом българските управляващи не са в положение да усвоят парите, средствата да бъдат пренасочени към Германия. Например към градове като Дуисбург, Дортмунд, Гелзенкирхен или Есен, които са най-силно наранени от преселението на небогати мигранти от България и Румъния.

Повечето от тези мигранти не знаят никакъв непознат език, имат неприятно или никакво обучение и слаба подготовка, а единственото им средство за изкарване на пари са двете им ръце и... децата, които нормално са многочислени. За тях в Германия се получават детски надбавки: по 187 евро на дете. С сходни средства бедните ромски фамилии с доста деца могат да живеят отгоре-отгоре, дори и никой от фамилията да не върви на работа.

 България не усвоява парите за ромите, дано ги вземе Германия, изиска немски министър
© Цветелина Белутова, Капитал

Понякога този факт подтиква и забележителна престъпна сила. Според изявления в немските медии, през предходната година в Германия са били разкрити всеобщи злоупотреби и измами с детски надбавки и обществени помощи, като в някои от случаите те са били дело на проведени банди, които са употребявали ромите.

В някои от схемите мигрантите биват регистрирани като работещи за по няколко часа на седмица в дадена компания. Те няма по какъв начин да претърпяват единствено с ниските заплати от тази почасова активност, само че фактът, че се водят на работа им дава право да аплайват за обществени помощи. Друга скица действа по този начин: кандидатства се за детски надбавки за деца, които съществуват единствено на хартия или пък са в България. Борбата против обществените злоупотреби е измежду целите на настоящето държавно управление в Северен Рейн-Вестфалия, удостоверява министърът на интеграцията Йоахим Щамп, който е и заместник-премиер на провинцията.

" Ще следим за това детските надбавки да се изплащат единствено за действително съществуващи деца. В момента има доста злоупотреби в цялата обществена система и ние обсъждаме въпроса с другите министерства, с цел да се оправим с този проблем. Освен това считаме да беседваме с сътрудниците ни от България и Румъния за това по какъв начин да се усъвършенства обстановката в тези страни ", споделя Щамп.

" Това е гигантска задача "

Германският политик счита да сложи въпроса на дневен ред и по отношение на ролята на Пловдив като културна столица на Европа. Щамп прибавя, че немските управляващи са подготвени да оказват помощ на България в разнообразни взаимни планове и начинания, които да усъвършенстват изискванията на живот в страната. Германските обществени съюзи, които са натрупали стабилен опит в интеграцията на малцинствата, също ще бъдат включени в редица сходни начинания, твърди Щамп. Той прибавя, че към този момент съществуват помощни планове за жертвите на трудова употреба или насилствена проституция, някои от които дават резултат.

Йоахим Щамп обаче знае, че развилото се в течения на епохи отменяне на ромите не може да бъде преодоляно за две-три години. " Това е гигантска задача ", споделя той. Най-решаващото, съгласно него, е децата да бъдат изпращани на учебно заведение, с цел да получат обучение, с цел да може един ден да вземат живота си в свои ръце. " В бъдеще ще би трябвало да се занимаваме доста по-интензивно с тематиката за ромите. Те са най-голямото малцинство в Европейски Съюз и е европейска задача да се погрижим за тях ", споделя немският политик.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР