Щетите от катастрофалното земетресение, което удари Турция и Сирия миналия

...
Щетите от катастрофалното земетресение, което удари Турция и Сирия миналия
Коментари Харесай

ООН: Над 100 млн. долара са щетите от земетресението в Турция


Щетите от пагубното земетресение, което удари Турция и Сирия предишния месец, се правят оценка на над 100 милиарда $ единствено за Турция, заяви Организация на обединените нации, представена от Агенция Франс Прес. 

" Вече е ясно, че единствено вредите ще възлязат на повече от 100 милиарда $ ", съобщи Луиза Винтън от Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН) пред кореспонденти посредством видеовръзка от Газиантеп в Турция, като добави, че разноските за възобновяване " ще бъдат в допълнение към това ". 

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари на 6 февруари, и последвалите го земетресения лишиха живота на над 45 000 души в Турция и на 5000 души в прилежаща Сирия. 

Миналата седмица Световната банка пресметна, че опустошителното земетресение, което изравни със земята цели градове, е предизвикало вреди на стойност над 34 милиарда $ в Турция, като възобновяване евентуално ще удвои тази сума. Но Винтън съобщи, че турското държавно управление, с поддръжката на ПРООН, Световната банка и Европейския съюз, е пресметнало доста по-големи вреди. 

Макар и предварителни, " от направените досега калкулации излиза наяве, че цифрата на вредите, показана от държавното управление и подкрепена от тримата интернационалните сътрудници, ще надвиши 100 милиарда $ ", сподели тя. След като бъде приключена, тази оценка ще бъде основа за донорска конференция за възобновяване и реорганизация в Брюксел идната седмица. 

„ Разходите по възобновяване, в това число напъните за създаване на усъвършенствана и по-екологично устойчива инфраструктура, явно ще надвишават тази сума ", сподели Винтън. 

Досега ПРООН е " доста разочарована и огорчена " от ниското равнище на отговор на апелите за финансиране досега. Понастоящем апелът за стремително разпределяне на 1 милиарда $, насочен на 16 февруари, е финансиран единствено на 9,6% от общата сума, добави Винтън.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР