Ще заведе ли турският лидер страната до изборните урни през

...
Ще заведе ли турският лидер страната до изборните урни през
Коментари Харесай

Време за победа: Западът заподозря Ердоган, че се готви за предсрочни избори

Ще заведе ли турският водач страната до изборните урни през идващите месеци?

Европейският съюз не изключва турският водач Реджеп Тайип Ердоган да организира предварителни президентски и парламентарни избори през есента. Засега, съгласно европейските дипломати, нещата не вървят доста добре за него: инфлацията в страната се е повишила, а турската лира е паднала в бездната, цените порастват до небесата, а с тях и безработицата, изключително измежду младежите. Но обстановката може малко да се усъвършенства с помощта на големите доходи от туризъм, които държаватаще получи това лято. Ще реши ли Ердоган да заведе гласоподавателите предварително в изборните секции – реши да се ориентира „ Известия “.

Няколко признака за подготовка за изборите

„ Има няколко признака, че президентът Ердоган ще избра избори тази година, евентуално през есента. Това може да се случи в релативно къс период “, написа вестник Welt am Sonntag, базирайки се на европейски дипломати и източници от Европейската работа за външна активност.

Според тях главната причина за предварителни избори, които " може да се проведат още през ноември ", е, че рейтингът на президента и ръководещия Народен алианс пада и до идната година те могат да изгубят известност. Влияят умората на турците от ръководството на Ердоган, както и тежката икономическа обстановка в страната. Изтощената стопанска система на Турция може да се възвърне малко през есента с помощта на приходите от летен туризъм.

„ Това ще развесели турските гласоподаватели и ще обезпечи на президента още един мандат “, написа изданието.

Вече се появиха първите признаци, че стопанската система може да се възвърне. От април до юни приходите в държавния бюджет доближиха 8,7 милиарда $, което е със 190% повече от същия интервал на 2021 година Цените в страната обаче не престават да порастват. Само по публични данни инфлацията в страната доближи 76,9%, което е най-високата цифра за последните 24 години.

В същото време, както написа вестникът, високите цени на електрическата енергия и газа през зимата ще разстроят гласоподавателите, тъй че е по-добре да побързате и да проведете избори през есента.

Германският вестник дава още няколко доказателства, че турският водач възнамерява скорошно гласоподаване. По-специално това е желанието за осъществяване на нова военна интервенция против кюрдите в Сирия, непримиримостта в връзките с Атина и повторното изпращане на газовия транспортен съд в Източното Средиземноморие, желанието да се играе по-значима роля на интернационалната сцена, както и желанието да стане медиатор сред Москва и Киев. Изданието отбелязва, че по този метод Ердоган се стреми да " показва мощ и да усъвършенства позициите си в навечерието на вота ".

Засега президентските и парламентарните избори са планувани за 18 юни 2023 година Председателят на ръководещата партия в Турция Омер Челик удостовери на 23 август, че гласуването ще се състои в точния момент. Управляващият Народен алианс, който включва Партията на справедливостта и развиването на Реджеп Тайип Ердоган и Партията на националистическото придвижване, към този момент избра един единствен претендент, това ще бъде Ердоган. Опозиционният блок, който включва шест партии, към момента не е определил своя претендент.

Между другото, опозицията се опълчи на обстоятелството, че настоящият водач издига своята кандидатура на изборите, защото това ще бъде неговият трети мандат. Министерството на правораздаването обаче се базира на обстоятелството, че идните избори ще бъдат вторите за Ердоган след прехода на страната от парламентарна към президентска форма на ръководство.

Защо е по-добре Ердоган да не бърза?

Ако делата на Ердоган не вървят доста добре вътре в страната, то на интернационалната сцена е тъкмо противоположното. Един от триумфите на неговата политика се назовава помощ при превозването на украинска пшеница от Одеса. Освен това той съумя да направи Турция платформа за договаряния сред Москва и Киев. Държавният глава от време на време декларира, че е подготвен да провежда среща сред президентите на Русия и Украйна.

Краткотрайната предизборна акция, от една страна, е в полза на настоящето държавно управление, защото опозиционният блок може просто да няма време да се приготви за изборите. Опозицията към момента не се е договорила за обединен претендент - противник на Ердоган. Като главен противник на президента се сочи водачът на Републиканската национална партия 73-годишният Кемал Кълъчдароглу. Сред евентуалните претенденти са кметът на Анкара Мансур Явас и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, както и водачът на Добрата партия Мерал Акшенер.

Но, въпреки това, провеждането на избори в този момент е в интерес на съперниците на Ердоган и би било от изгода за самия президент да изчака с гласуването, сподели в изявление за Известия източник от турските дипломатически кръгове.

„ Винаги е имало клюки и спекулации, че Ердоган може да организира избори предварително тази есен. Но самият държавен глава няколко пъти изрично отхвърли тези информации. Опозицията е тази, която упорства за предварителни избори, само че икономическите специалисти, работещи за Ердоган, предвиждат, че икономическата обстановка ще стартира да се усъвършенства при започване на 2023 година

И по този начин ръководещата Партия на справедливостта и развиването, дружно с президента, ще могат да отидат на изборите в по-добра форма. Правителството дава обещание от есента инфлацията да стартира да спада. Властите подхващат нови стопански ограничения, които ще проработят дейно след пет-шест месеца, тъй че за Ердоган е по-изгодно да не бърза с изборите “, изясни събеседникът на Известия.

Ако опозицията пристигна на власт в Турция, връзките на Анкара с Москва ще се трансформират, счита ориенталистът, журналист Андрей Онтиков.

- Русия и Турция при Ердоган развиха доста градивни връзки, макар че Москва и Анкара имат доста несъгласия по разнообразни въпроси: това са и Сирия, и Либия, и Карабах, и Украйна. Но в това време всички тези несъгласия не прерастват в освен това. Когато възникне ескалация или напрежение, страните сядат на масата за договаряния и разискват тези въпроси, намират общ език.

Това е огромната заслуга на Путин и Ердоган. Държавните глави не вървят сляпо напред, а се пробват да се съобразят с ползите един на различен и да търсят някакво решение, което да регистрира ползите и на двете страни. Към това ги тласка размерът на икономическото съдействие, което доста съществено свързва Москва и Анкара, счита политологът.

Експертът означи, че Турция не се е включила към антируските западни наказания, макар обстоятелството, че е страна от НАТО.

- Турция има свои ползи, които се стреми да отбрани, пробвайки се да стане медиатор сред Русия и Украйна. В някои неща съумява, в други не. Анкара при Ердоган играе по-значима роля на международната сцена. Това разположение на силите като най-малко не вреди на Русия. Ако Турция способства за решаването на избрани проблеми, това е добре. Ердоган е доста комфортен сътрудник за Русия. Мнозина биха желали партньорството сред страните да продължи да се развива всъщия дух, - изясни Онтиков в изявление за Известия.

Трябват няколко победи

По мнението на Алина Сбитнева, откривател в отдела за Близкия и постсъветския изток на ИНИОН на РАН, обстановката с ръководещите елити на Турция е в действителност напрегната в навечерието на изборите - „ инфлацията удря антирекорди предишния месец доближи съвсем 80%, има и растеж на безработицата, а рейтингите на самия президент, респективно на ръководената от него партия, бързо падат. “

„ В същото време е забавно, че през 2002 година Партията на справедливостта и развиването пристигна на власт за първи път точно с помощта на икономическите си достижения, вследствие на по този начин нареченото икономическо знамение, което разреши на страната да излезе от сериозна рецесия. Сега повторението на предишния триумф не е изцяло допустимо. Междувременно опозиционният блок - шестте най-големи и евентуално най-силни партии, които сплотяват напъните си против " Народен алианс " - обединяването на ПСР и Партията на националистическото придвижване, ускорява позициите си “, отбелязва специалистът.

Вероятно Ердоган се надява ненапълно да поправя икономическата обстановка в своя изгода, счита специалистът.

„ Вместо това обаче виждаме систематичното й утежняване по доста параметри. Засега изборите са планувани за 18 юни идната година - това е формалната информация, доказана от турското министерство на правораздаването. Твърде динамична е обстановката както на вътрешната, по този начин и на външната политическа сцена.

Затова сега провеждането на предварителни избори не може да бъде изключено, само че в това време е малко евентуално, тъй като Ердоган има потребност от повече разнообразни победи във всички направления. Във външнополитически проект към този момент има дипломатически триумфи по зърнения кулоар, а в този момент се появи и информация, че Турция ще сдобрява сирийската съпротива и Башар Асад. Остава единствено по някакъв метод да се реши вътрешната икономическа рецесия. Тази задача е по-трудна “, изяснява Сбитнева.

По оптимален метод се построяват връзките на съветското управление с Реджеп Тайип Ердоган.

- Съответно той и неговата Партия на справедливостта и развиването са ни по-познати и разбираеми. Други вероятни претенденти и ръководените от тях партии имат характерни настройки към Русия, а може да се каже и политически възгледи като цяло.

Като се има поради, че обстановката в Турция в този момент е като цяло непредсказуема и Ердоган на поста теоретично може скоро да бъде сменен от нов водач, би било добре последователно да се открият контакти с други, към този момент опозиционни политически сили в Турция, счита специалистът.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР