Новата функция за управление с жестове на Apple Watch ще накара всеки да докосва въздуха

...
Ще видите хора на публично място да почукват два пръста
Коментари Харесай

Ще видите хора на публично място да почукват два пръста във въздуха.

През последните няколко дни приемах телефонни обаждания, пусках музика и превъртах през уиджети на новия Apple Watch Series 9, без изобщо да докосвам устройството. Използвал съм го, за да заглуша алармата на часовника си сутрин, да спра таймерите и да отворя известие, докато нося твърде много чанти.

Може да звучи като трик - и със сигурност се чувства странно да го правите на публично място - но като се има предвид малкият размер на екрана на Apple Watch, инструментът предлага ефективен начин за свободни ръце за взаимодействие с устройството.

Най-новата гама от смарт часовници на Apple, Watch Series 9 и Ultra 2 от висок клас, разполагат с нов инструмент за жестове, наречен Double Tap, позволяващ на потребителите да докоснат показалеца и палеца си два пъти, за да контролират устройството. Може също така да превърта през уиджети, подобно на завъртане на цифровата корона.

Функцията не е съвсем нова; предишното поколение на Apple Watch Ultra беше способно на подобни жестове за притискане и стискане чрез своя инструмент за достъпност Assistive Touch. Но решението на Apple да изведе функция като тази на преден план загатва за все по-свободно от докосване бъдеще. Също така идва три месеца след като компанията представи слушалките за смесена реалност Vision Pro, които ще бъдат пуснати през следващата година, с подобно управление с докосване с пръст.

Как работи

Новият Apple Watch Series 9 е показан по време на събитие на Apple на 12 септември 2023 г. в Купертино, Калифорния Новият Apple Watch Series 9 е показан по време на събитие на Apple на 12 септември 2023 г. в Купертино, Калифорния Джъстин Съливан/Гети изображения

Double Tap работи в комбинация с най-новия акселерометър на Apple Watch, жироскоп и оптичен сензор за сърдечен ритъм, който търси смущения в кръвния поток, когато пръстите се притискат един към друг. Тези данни се обработват от нов алгоритъм за машинно обучение и работят на по-бърза невронна машина, специализиран хардуер, който обработва AI и задачи за машинно обучение.

Въпреки че концепцията е подобна, управлението с жестове е различно при Vision Pro, което ще проследява очите и движенията на ръцете на потребителите. Apple каза на CNN, че е добавил управление с жестове към слушалките, защото се нуждае от различен, безпроблемен интерфейс, с който потребителите да взаимодействат, докато Double Tap е повече за опростяване на изживяването с Apple Watch.

Когато дисплеят на Apple Watch е включен, устройството автоматично знае да реагира, когато усети, че пръстите са докоснати един до друг. По същество работи като бутон „да“ или „приемам“; това означава, че ако получите повикване, можете да го докоснете двойно, за да го приемете (покриването на часовника с цялата ви ръка обаче бързо ще го заглуши). Ако песен се възпроизвежда, можете да я поставите на пауза чрез двукратно докосване и след това отново, за да я стартирате.

Apple 15 Pro на Apple с „Бутон за действие“ С любезното съдействие на Apple

Въпреки че можете леко да плъзнете по дисплея и да направите жеста близо до тялото си, опитвайки се да прикриете движението, когато сте около други хора, открих, че работи много по-добре, когато е повдигнат малко по-високо. Това обаче прави действието по-очевидно - и това е нещо, което ще отнеме малко време да свикнете да видите лично.

„Тук става дума и за социално приемане. В момента намирам за малко смешна идеята хората да правят този жест по-често публично. Но времето ще покаже дали потребителите го намират за приемливо“, каза Анет Цимерман, анализатор в Gartner Research. „Мисля, че Apple се ориентира много към конкретния случай и се фокусира върху отзивите на потребителите за неща, които биха могли да подобрят.“

По същия начин отне известно време на хората да свикнат с дизайна на AirPods на Apple, когато бяха обявени през 2016 г.; мнозина критикуваха как изглеждат, висящи от ушите на потребителите. Сега те са станали част от съвременната култура.

Съществуват и други криви на обучение с функцията Double Tap. Тъй като съм дясна ръка и нося Apple Watch на лявата си ръка, докосването на левите ми пръсти заедно, за да задействам контрола, отнема допълнителна секунда или две умствена координация.

Бъдещето на устройствата със свободни ръце

Новият Apple Watch Series 9 може да се управлява чрез докосване на два пръста. Новият Apple Watch Series 9 може да се управлява чрез докосване на два пръста. От Apple

Apple не е единствената технологична компания, която разработва управление с жестове като това. Телевизорите на Samsung, някои смартфони и слушалките за смесена реалност на Microsoft включват някои функции за жестове с ръце. Но това е най-големият тласък на Apple до момента и добавянето му към водещо устройство като Apple Watch скоро ще насочи всички погледи към концепцията за жестове с ръце.

„Това е страхотен ход от страна на Apple, тъй като отличава компанията от другите марки, когато става въпрос за иновации и лекота на използване. Това също така показва ангажираността на Apple в областта на изкуствения интелект“, каза Сачин Мехта, старши анализатор в компанията за технологично разузнаване ABI Research. „Новият жест с двойно докосване не е изненада, тъй като Apple продължава да развива унифицирано и интуитивно потребителско изживяване в своята продуктова гама. Това ще затвърди Apple Watch като интелигентния часовник, който трябва да имате.“

Той работи по различен начин на Vision Pro, който ще проследява очите и движенията на ръцете на потребителя, за да прави контроли за удари и плъзгане. Слушалките се нуждаеха от различен потребителски интерфейс, за да могат потребителите да взаимодействат с тях, а жестовете дават този контрол дори когато лицето е покрито от хардуера.

Допълнително показвайки как Apple мисли за управлението с жестове в дългосрочен план, наскоро подаде заявка за патенти фокусирани върху управлението с жестове, включително за Apple TV. Въпреки това Мехта вярва, че няма съмнение, че „очакваме повече функции за жестове в продуктовата гама на Apple в бъдеще“.

Отвъд жеста

В допълнение към Double Tap, Apple Watch Series 9 разполага с нов мощен вътрешен силиконов чип на Apple и ултрашироколентова свързаност. Той ще позволи на потребителите да записват здравни данни с гласа си, да използват „изпускане на име“, за да споделят информация за контакт, като докоснат друг Apple Watch и вдигнат китката си, за да осветят автоматично дисплея. Серия 9 ще се предлага в цветове като розово, морско, червено, златно, сребристо и графитено.

Apple също така показа втората итерация на своята здрава линия умни часовници Ultra, включваща актуализирания персонализиран чип S9 и нов ултрашироколентов чип, който използва радиовълни за комуникация. Освен това разполага с повече информация на дисплея за по-интензивно проследяване.

Apple Watch Series 9 ще започва от $399, а Ultra е на цена от $799. Въпреки че започват да се доставят в петък, 22 септември, функцията Double Tap ще стартира чрез софтуерна актуализация следващия месец.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР