Ще ви отведем в едно северозападно село, известно не с

...
Ще ви отведем в едно северозападно село, известно не с
Коментари Харесай

Нов център привлича посетители във врачанското село Челопек

Ще ви отведем в едно северозападно село, известно не с друго, а със своите книги. Наричано още " селото на книгата ", Челопек е първото село с книжарница в България. Това се случва с помощта на съдружие " Книгини ", които не престават да трансформират обитаемото място. Затворената детска градина в селото е преобразувана в център " Книгини ", където може да се насладите на VR преживявания, измежду които и " Дестинация Враца - великолепие и хубост в 360° ", изненади и неповторими арт-инсталации. Има тематични работилници, креативен ателиета и игри за най-малките, това изясни за Радио ВИДИН Мария Дончева от сдружението:
" Село Челопек е едно от българските села, които са в действителност вдъхновяващи. Не инцидентно избрахме то да стане първото българско село на книгата и не инцидентно то е част и от българската литературна съкровищница, самият Патриарх на българската литература - Иван Вазов е получил ентусиазъм за местността Погледец, тъкмо над балканското село Челопек, а наоколо - и местността Околчица. Така че, в случай че търсите хладина, ентусиазъм и завършения - тук е мястото. Защото е комбиниране на богата природа, богато културно-историческо завещание и извънредно дейна локална общественост, която допира. Нашият принос, на съдружие " Книгини ", е и това, че вдъхваме живот на затворената детска градина в селото и все още е сегашен център " Книгини " ", сподели още тя.
" Забавления и разнообразни занимания има и за най-малкит " е, добави Мария Дончева и добави, че това е и една от аргументите, заради които се радват на визити от хора от разнообразни възрасти.
" Тук, в центъра, може да преживеете своя извънреден и невероятен ден, да се докоснете до българска и международна литература, както и антикварни книги, по този начин и модерна прозаичност и лирика, виртуална действителност, игри във виртуална действителност и тематични работилници - каквито са и преработване на хартия, краснопис, арт инсталациите, които имаме в центъра, също са невероятни и не инцидентно ние търсим уникалността, тъй като желаеме да оставим отпечатък както на национално равнище, по този начин и на интернационално, с българския дух и с българския принос - тъй че тук е мястото да се почувствате в действителност друго с вашите другари и сътрудници, и семейство. Да се откъснете от забързаното всекидневие и да изживеете едни незабравими моменти ", сподели още Дончева.
Отскоро сдружението започва и друга самодейност, която също е в поддръжка на развиването на селото - това е абонамент за книжни кутии. 
Като будители на новото време - по този начин разказват себе си всички от съдружие " Книгини ". Посредством тяхната активност село Челопек се трансформира в притегателна точка за фенове на книгите, ценители на изкуствата, за всеки, решил да отиде до там. През месец август център " Книгини " е отворен всяка събота от 10 до 17 ч. и в неделя от 10 до 14 ч.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР