Ще въведем язовир Студена в експлоатация в нашия мандат, ако

...
Ще въведем язовир Студена в експлоатация в нашия мандат, ако
Коментари Харесай

Министър Комитова: Язовир „Студена“ ще бъде въведен в експлоатация в мандата на служебния кабинет

Ще въведем язовир " Студена " в употреба в нашия мандат, в случай че всички документи по градежа са наред. Проектирането е почнало през 2012 година, а строителството през 2015 година и продължава до през днешния ден. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев " по TV +.

В телевизионното студио тя обърна внимание на текстове от Закона за устройство на територията (ЗУТ), чиято смяна би облекчила строителните процедури в урбанизирана територия, както и промени в Закона за публичните поръчки, които касаят инженеринга.

Целим да създадем няколко съществени промени в Закон за устройство на територията, като най-важното е да променим член 148, отнасящ се за приложената регулация, по който омбудсманът Диана Ковачева сезира Върховен административен съд и Върховен касационен съд, а двете институции към този момент се произнесоха. От Върховен административен съд обявиха, че е „ въведена неприемлива безсрочна строителна възбрана ", а от Върховен касационен съд, че „ измененията са противоконституционни ".

По думите на арх. Комитова с изменението на член 148 предходните ръководещи са въвели безконечна строителна възбрана в територии без приложена улична регулация. Дълбоко неправдив текст, който блокира строителството, очертаващо се като главен бранш в нашата стопанска система. В години на Ковид-криза той е от дребното браншове, които оцеляват без да претърпяват разтърсвания, акцентира тя. Столична община от 10 години не отчуждава улици и принуждава бизнесмените да вършат противозаконни канали и водопроводи, с цел да свържат градежите с подземната инфраструктура. Когато общината не е приложила регулацията, се получава нещо, което назоваваме " безконечна възбрана за строителство ". Стремим се да променим това, заключи районният министър.

Борим се инженеринга да отпадне като процедура за строителство с публични средства. При инженеринга следим оскъпяване на градежа 4-5 пъти, утежняване на качеството и основаване на корупционни практики. Затова считаме, че е належащо да отпадне като процедура в Закона за публичните поръчки, изясни министър Комитова.

По тематиката за автомагистрала " Хемус " тя напомни, че се работи по лотове от 1 до 3 и според договорите, тези сектори би трябвало да бъдат приключени през 2024 година. Всички други периоди за аутобана са нереалистични, те са предизборни неистини. Около 1,5 милиарда лева са предплатено раздадени по процедурата ин хаус през 2020 година, посочи тя и бе безапелационна, че няма никакво морално опрощение за тези авансово разсадени големи суми. Какво става с задатъците, в случай че компаниите банкрутират, попита тя. Ин хаусът е процедура, регламентирана със закон от 2016 година Сега сме 2021-ва, никой не прави коментар до каква степен е позволена. От бизнес позиция това е рискова процедура, подчертава още министър Комитова.

Във връзка с ремонта на 40 км от Автомагистрала „ Тракия " - правата " Чирпан - Стара Загора, която е за 200 млн. лева, тя изясни, че не могат да бъдат открити гаранционни документи. Когато си купуваме кафеварка в магазина, получаваме гаранция за две години, а за 200 милиона към момента търсим гаранцията.

Пред водещия на предаването арх. Комитова опроверга също и отправените обвинявания от някогашния вицепремиер от държавното управление на ГЕРБ - Томислав Дончев, че тя проваляла тунела под Шипка. Регионалният министър означи, че още лятото е дала отговор в Народното събрание, с който господин Дончев се е съгласил. А той е следният: процедурата е почнала още през 2015 година, през юли 2021 година имахме определен реализатор, можехме да сключим с него контракт. Но в случай че до 3 месеца не бяха обезпечени средствата, всичко щеше да отиде в нищото. Днес обстановката е същата. Нямаме тези 347 милиона лв., които съгласно изпълнителя са нужни за строителството на тунела под Шипка, само че се надяваме средствата да бъдат обезпечени през идващия програмен интервал.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР