Ще успее ли скандалът със смяната на досегашния директор на

...
Ще успее ли скандалът със смяната на досегашния директор на
Коментари Харесай

Пирогов разклати не-коалицията, прокуратурата проверява има ли злоупотреби

Ще успее ли абсурдът със промяната на досегашния шеф на Спешната болница " Пирогов " да разклати не-коалицията? В сряда взаимни обвинявания сред сегашен и някогашен министър на опазването на здравето са следващ епизод от сагата със промяната на шефа на болничното заведение.


" Пирогов " е с над 30 милиона лв. загуба - тя се е нараснала с към 7 милиона по отношение на предходната година. Това разгласи здравният министър Христо Хинков през днешния ден, и добави, че незабавната болница е декапитализирана, а одитът разкрил фрапантни нарушавания на шефа ѝ. Това било и повода Хинков да освободи изпълнителния шеф на " Пирогов " доктор Валентин Димитров.

Само преди седмица от Спешната болница оповестиха, че задълженията й са стопени и тя даже е на облага. Това времево съответствува с подписването на заповедта за уволнението на доктор Димитров, която персонално Хинков разписал на 27 ноември. Документите за промяна на шефа, обаче, са импортирани в съда на 4 октомври. А на 5-и съдът спря вписването на новия шеф поради тъжба на предходния.

" Внушенията, че аз съм взел това решение и съм го скрил от медиите - не е правилно, Изразът: " Изглежда не ", който беше представен доста пъти, в действителност е мое мнение, мое очакване, че наподобява шефът на " Пирогов " няма да бъде заменен заради огромна опозиция ", разяснява проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето.

От кого е очаквал опозиция, Хинков не отговори. Уточни, че е приказвал с премиера за резултатите от одита в " Пирогов " няколко пъти.

" Докладвал съм му за нарушаванията в " Пирогов ", само че решението за освобождение на шефа на болничното заведение си е мое. Аз съм съветвал тази моя стъпка освен с премиера, само че и с ръководителя на здравната комисия ".

По-късно денем ръководителят на парламентарната здравна комисия и някогашен здравен министър проф. Костадин Ангелов се усъмни в достоверността на отчета и съобщи, че здравният министър е извършил политическо предписание. " Защо не е освободен целият съвет на шефовете, а е освободен единствено изпълнителният шеф? Защото това е една политическа поръчка ", разяснява Ангелов.

Хинков не закъсня и му отговори с думите, че нарушаванията в болничното заведение са направени еднолично от изпълнителния й шеф доктор Димитров. " Що се отнася до внушенията, че аз извършвам някаква политическа поръчка във връзка със кавги от предходни интервали - одитният отчет пристигна по-късно. Има съответни престъпления и те са направени от изпълнителния шеф, те не са групова отговорност на борда ". Министърът добави, че сдружението е декапитализирано от позиция на финансовите му резултати. " Има подписан контракт с банка за заем, и изплащанията в границите на този заем не могат да бъдат регистрирани като финансова облага ".

Следобед медицинският съвет на " Пирогов " излезе с декларация, в която показва несъгласието си от метода, по който научава за промяната на управлението и желае среща със здравния министър.

В отговор министър Хинков назначи инспекция във всички държавни лечебни заведения, а прокуратурата разгласи, че стартира инспекция по одитния отчет на лечебното заведение.

От ГЕРБ се заканиха, че след ротацията на премиера Николай Денков с Мария Габриел здравният министър ще бъде заменен./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР