Ще се стигне ли до арбитраж между Газпром и България?Логично

...
Ще се стигне ли до арбитраж между Газпром и България?Логично
Коментари Харесай

България е надплатила 1 милиард лева за газ след разпадането на сделката с Газпром?

Ще се стигне ли до арбитраж сред " Газпром " и България?

Логично е, откакто има противоречив контракт, който е преустановен, да се стигне до арбитраж, а какво ще стане на него - могат да кажат единствено съдиите. Промяната на контракта докара до това, че през последните месеци от прекратяването България е надплатила 1 милиарда лв. за газ. Ако беше изпълняван, това нямаше по какъв начин да се случи. Това съобщи в ефира на предаването " Денят ON AIR " енергийният специалист Явор Куюмджиев.

Според специалиста по нуклеарна сигурност проф. Георги Касчиев, в сходни случаи би трябвало да се резервира безмълвие.

Двамата събеседници разясниха и сагата с компанията " Джемкорп ".

" Идеята в Плана за възвръща и резистентност да бъде включен 1 гигават слънчеви мощности, голямо количество акумулатори и цех за тяхното произвеждане ми намирисва на лобизъм. Не желая да споделям корупция. Това да се унищожат мините е безумство в сегашната действителност ", акцентира Куюмджиев.

Проф. Касчиев също е на мнение, че концепцията да се подписа меморандум с компания, която е финансов медиатор, има офшорни сдружения, чийто сътрудник е американска компания с ръб, формиран от пенсионирани генерали и адмирали, е странна.

" Меморандумът е подписан без всякакво координиране с Министерството на енергетиката. За всичко беше цялостна изненада. Не е изключено до скоро във ведомството да не са имали никаква информация за това по какъв начин в преговаряно ", разясни специалистът по нуклеарна сигурност.

В студиото на Куюмджиев напомни, че предходният кабинет не е поел ангажимент да бъдат затворени " Мариците ", само че е поел подобен за намаляването на въглеродните излъчвания с 40% по отношение на равнището през 2019 година

" Това значи, че към днешна дата би трябвало да си понижим производството на електрическа енергия от въглищните централи с 60%, което значи понижаване на работата на мините и увеличение на цената на въглищата. Освен това, ще се понижи опцията да изнасяме ", установи той.

Куюмджиев заключи, че в случай че ТЕЦ-овете бъдат спрени, всички страни към нас " ще угаснат ", защото сега " България е стожер на енергетиката в цяла Източна Европа ".

" Опората на нашата енергийна сигурност са въглищните ТЕЦ-ове, до момента в който нуклеарната ни енергетика е мощно уязвима ", заключи проф. Касчиев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР