Ще се окажат ли незаконни двете рафтинг бази в Кресненското

...
Ще се окажат ли незаконни двете рафтинг бази в Кресненското
Коментари Харесай

`Целенасочена ли е атаката срещу рафтинг базите в Кресненското дефиле?

Ще се окажат ли противозаконни двете рафтинг бази в Кресненското дефиле, които от години събират любителите на атрактивния воден спорт по река Струма? 

През последните месеци има масирани инспекции на държавните институции , откакто природозащитни организации и хора, чиито ползи директно ще бъдат наранени, още веднъж излязоха на митинги. 

Срещу техните обвинявания за нарушение на закона и подозрения за поредната кражба на големи средства, държавата постави под въпрос законността на обектите в рафтинг базите и ресторантчетата, построени в дефилето .

Дали това е напън, или е пристигнало времето всички да съблюдават закона?

Двете съществени бази за рафтинг, каяк и други рискови преживявания измежду природата, намиращи се в началото на Кресненското дефиле в посока Гърция, се стопанисват от Рафтинг клуб „ Рефлип “ и Рафтинг кемп „ Адвенчър Нет “.  

Рафтингарите и каякарите по подразбиране са природозащитници и тяхното включване в митингите за опазване на биоразнообразието в Кресненското дефиле е логично. Има обаче и още нещо. Ако сегашното трасе на основен път Е-79 се превърне в едно от платната на автомагистрала „ Струма “, достъпът до базите им ще бъде неосъществим . Дали е инцидентно съвпадане с времето на митингите, или не, но в рафтинг базите започнаха масирани инспекции на държавни институции, ориентирани към законността на постройките и изградената обслужваща инфраструктура.

По сигнал на Национална асоциация „ Българско Черноморие “, позоваващ се на изявления в медии за построените рафтинг комплекси в предпазени зони , проверки на място направиха Басейнова дирекция Западно-Беломорски регион и РИОСВ-Благоевград. Констатациите на Басейновата дирекция са, че е  построено водовземно оборудване – тръбен бунар и площадка за втурване на лодки в река Струма без нужните за това разрешителни по реда на Закона за водите.  

От инспекциите на Регионална инспекция за опазване на околната среда е видно, че на обект „ Рафтинг къмпинг “ са сложени дървени бунгала, три броя тоалетни и три душа, като за това не е предоставена информация за координиране по реда на екологичното законодателство. От екоинспекцията не са установили безапелационни данни за заличаване или увреждане на предпазените територии, в които попадат тестваните бази

Оказва се, че и в община Симитли, на чиято територия са рафтинг базите , няма никакви документи за координиране и позволение за сградите, които са над 11. Не са одобрявани и зони за разполагане на кемпери и каравани в региона

 Снимка: БГНЕС Казуса коментираха преди дни в Кресна районният министър Иван Шишков и кметът на Симитли Апостол Апостолов, който е безапелационен, че ще се пристъпи към събарянето на сградите. Кметът посочи като само законна националната рафтинг база, построена от общината с европейски средства и увери, че тя ще бъде отворена скоро и ще стартира да работи още това лято. 

Най-вероятно ще влезем дружно с общината . Не считайте, че ще бъде въпрос на възмездие – законът би трябвало да влезе в целокупност, да влезе за всички “, съобщи Шишков.

„ Няма какво да коментирам  – потвърдено са безусловно противозаконни всички рафтинг бази, с изключение въз основата зад метан станцията. Чакаме единствено заповед от РДНСК и да се пристъпи към срутване на тези бази. Не може да се спекулира, да се злоупотребява. Хората, които стачкуват, тъкмо по тази причина стачкуват – с цел да не престават да упражняват противозаконната си активност на територията на Кресненското дефиле “, означи Апостолов. Според него стачкуват хора с избрани ползи – „ 10 души, платени, от София и още 5 индивида, един някогашен заместник-кмет на Кресна и още двама-трима мераклии да стават кметове “.

Целенасочена ли е офанзивата против рафтинг базите в Кресненското дефиле  и какво е обяснението от другата страна?

Борислав Пауновски, който е член на УС на Българската рафтинг асоциация уточни, че обектите не са построени върху общинска земя, а върху горска територия.



Това се случи тъкмо в седмицата, в която ние си изказахме обществено мнението, че поддържаме локалните хора и природозащитниците, които над 25 години се пробват да изкарат главния път отвън дефилето , автомагистралата да бъде издигната отвън дефилето. Започна очерняща пиар офанзива към нас , обявявайки, че федерацията има база, че има 15 постройки, противозаконни. Институциите се сезираха, пристигнаха на инспекции и видяха, че не са 15, а 4, видяха, че си има документи за всичко. Като цяло не сме имали проблем с проверяващите институции. Според нас се пробват да ни сплашат. Защото за 15 години всяка община ни поддържа, дава ни финансиране за надпревари и в това време афишират всички за противозаконни и пращат инспекции. Ние сме там към този момент близо 20 години „, настоя Пауновски.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР