Ще се наложи военна експертиза, ако се стигне до решение

...
Ще се наложи военна експертиза, ако се стигне до решение
Коментари Харесай

Тагарев: Имаме проблеми с поддръжката на изтребителите МиГ-29

Ще се наложи военна експертиза, в случай че се стигне до решение да се дават 100 БТР-а от Министерство на вътрешните работи на Украйна, съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев, който е на чуване в отрасловата парламентарна комисия.

В дневния ред са точката за БТР-ите и предлагането на левицата всяка последваща помощ за Украйна да минава през глоба на Народното събрание.

Тодор Тагарев отхвърли да разяснява детайлности към отправените към него закани. Посочи, че за това си има проверяващи органи. Единствено посочи, че оповестени по-рано през днешния ден от " Възраждане " цитати не са заканите, които е получил.

Николай Дренчев от Възраждане попита Тагарев за поддръжката на изтребителите МиГ-29. Министърът заяви, че е

изискал отчет.

" Да, проблеми има. Заместващ изтребител не е настоящ. Няма по какъв начин да си го позволим, ще разчитаме на МиГ-29, до момента в който му изтече ресурсът. Закъсняхме с десетилетия поради обвързването. Пропуснахме с Полша и Украйна да работим. Надяваме се да сключим контракт за ремонт на наши мотори. Няма друго решение ".

Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи разяснява, че има 2 процедури за ремонт на мотори, които са завършили и попита коя е компанията, която може да направи ремонт.

Министърът призна, че процедурите са 2.

" За ремонта на моторите на МиГ-29 са " Терем ", която се отхвърля, тъй като няма потенциал у нас. Остава втора компания, полска, която би трябвало да удостовери офертата си и да се върви към контракт. Това е решение на " Терем " съгласно оценка на риска. Не мога да се въвличам в оперативната активност на компанията ", сподели Тодор Тагарев.

БСП попита за политиката по повишение на приходите по отношение на увеличение на минималната работна заплата и за какво в Бюджет 2023 няма нито 1 стотинка за армията, за разлика от Министерство на вътрешните работи. От Българска социалистическа партия обявиха, че ще предложат 75 млн. лева в допълнение. От ГЕРБ също оповестиха, че ще предложат 75 милиона за заплати.

Тагарев отговори, че има проблем с набирането и задържането на военни и ще се радва на поддръжка сред първото и второто четене на бюджета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР