Ще се изгради система, в която ще да има информация

...
Ще се изгради система, в която ще да има информация
Коментари Харесай

1/3 от софиянци имат антитела от среща с COVID-19

Ще се построи система, в която ще да има информация за всички приети в болница, имунизирани жители, преболедували и направени проби от 1 март 2020 година, заяви здравният министър Стойчо Кацаров, който показа презентация на частна лаборатория, която е направила лично изследване в опит да се уточни тъкмо какъв брой българи са се заразили с COVID-19.
От нея излиза наяве, че към 43% от популацията на България се е срещало с ковид.
Обработени са над 2600 проби от 38 обитаеми места, разгласи на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.
Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). Една трета от живеещите в София имат антитела от естествена среща с вируса, изясни притежателят на лабораторията доктор Недялко Калъчев.
"Има хора, които са имунизирани, само че не образуват антитела. Това се случва рядко при избрани групи пациенти, които развиват невисок имунен отговор ", добави той.
Кацаров разяснява, че здравните управляващи употребяват всевъзможни принадлежности да покачат интереса към имунизациите за ковид.
Според него е значимо да се избяга от предразсъдъците.
"Системата за приемане на ваксини към този момент работи ", увери той.
Здравният министър заяви, че е планувано да се купят 6 медицински хеликоптера, да се изградят площадки в 15-20 лечебни заведения.
"Финансирането е обезпечено, документите е готова и в случай че нещата не се забавят по непредвидени аргументи, нужни са 2 години от поръчката до доставка т. е. през 2024 година би трябвало да има функционираща система за въздушна здравна помощ ", сподели той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР