“Ще продължаваме, докато не победим. Нямаме друг избор. Премиерът на

...
“Ще продължаваме, докато не победим. Нямаме друг избор. Премиерът на
Коментари Харесай

Офанзивата на Израел в Газа: Бой за всяка улица и всеки дом

“Ще продължаваме, до момента в който не победим. Нямаме различен избор ”. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрично отхвърли опцията за преустановяване на огъня. Със сухопътната си атака в линията Газа израелската войска раздели територията на две и обкръжи град Газа.

Засега улични боеве се водят в най-вече селски региони, само че те скоро ще се пренесат и в града.

“Израелските бойци са доста добре готови за тази интервенция ”, споделя английският боен специалист Франк Ледуидж от Университета в Портсмут. “При воденето на сражения в градски условия те имат по-голям опит от всяка друга войска в света ”. Военните на Израел упражняват за тъкмо такива боеве в специфичен център в пустинята Негев. Сегашната обстановка обаче е изключителна, написа " Дойче веле ".

Уроци от сраженията при Мосул

Съединени американски щати поддържат Израел военно и дипломатически и поучават израелското държавно управление, само че също по този начин предизвестяват да няма прекомерно огромни упования. Боевете в градска среда са “изключително сложни ” и напредъкът на войските е муден, разяснява американският министър на защитата Лойд Остин.

Американците добре знаят защо става дума. В тежките сражения на водената от Съединени американски щати коалиция против така наречен “Ислямска страна ” в Сирия и Ирак, сходни боеве постоянно водеха до доста цивилни жертви. В борбата за Мосул изчисленията демонстрират, че в интервала 2016-2017 година са починали близо 10 000 цивилни. Сраженията от къща на къща, от улица на улица продължиха цели девет месеца, макар че терористите от “Ислямска страна ” към този момент бяха в интернационална изолираност и не получаваха поддръжка извън. Хамас, която е считана на терористична организация от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Германия и редица други страни, е много по-добре снабдена с оръжия и има поддръжката на Иран и ливанската ислямистка формация Хизбула. Американският президент Джо Байдън към този момент предизвести Израел да не повтаря грешките на Съединени американски щати след атентата от 11 септември 2001 година.

Градски боеве: рискове от всички страни

За Израел обаче очевидно няма връщане обратно. Въпреки че израелската войска има съществено числено предимство над Хамас, палестинските бойци имат огромно преимущество - познават терена и от дълго време се приготвят за сражения. Британският специалист Ледуидж счита, че най-голямото предизвикателство в градските сражения са другите засади и капани - скрити взривни устройства могат да се укрият на всички места в постройките, доста от които са в руини след израелските въздушни и артилерийски бомбардировки. Отстраняването на тези трудности е мъчно и лишава доста време.

Огромната система от тунели подземен също е огромен проблем.

Особено в компактно застроените региони “бойците могат да минават от една постройка в друга, без въобще да се постанова да излизат над земята ”, изяснява Ледуидж. Това значи, че израелските бойци могат елементарно да бъдат изложени на засади. Съществува риск и от взимане на още заложници. Хамас към този момент държи над 200 цивилни израелци за заложници и ги употребява като разменна монета. Ако израелската войска се опита да ги освободи, доста специалисти считат, че Хамас ще ги убие.

Трудно е да се откри кой е граждански и кой не

Парлив е и въпросът за цивилните палестински жители в линията Газа, както и за тактиката на Хамас да ги употребява като човешки щит. Съединени американски щати и други западни държавни управления приканват Израел да щади цивилните, което той твърди, че прави. Според следеното от Хамас здравно министерство на Газа обаче цивилните жертви към този момент са повече от 10 000. Израел прикани цивилните в линията Газа да изоставен северната част, където се водят множеството сражения. Стотици хиляди обаче към момента не са съумели.

“Много е мъчно при градски сражения да се разграничат цивилните от бойците на Хамас ”,

споделя военният специалист Ледуидж.

Когато предизвестяват за цивилни жертви, западните държавни управления регистрират и заплахата от районна ескалация. “Хамас желае да създаде ужасяващи картини на починали палестински цивилни жители и по този метод да въвлече Иран и неговите проксита в този спор ", съобщи пред Дойче Веле Ханс-Якоб Шиндлер от интернационалната организация Counter Extremism Project. В първата си тирада от началото на новата ескалация водачът на Хизбула Хасан Насрала въпреки всичко не прикани за война против Израел. Франк Ледуидж допуска, че с това „ заплахата от районна ескалация е намаляла доста, най-малко в кратковременен проект ". Насрала е реалист и осъзнава, че огромното болшинство ливанци желаят спорът да остане стеснен единствено в линията Газа.

Какво ще се случи след края на офанзивата в Газа?

Израелският министър на защитата Йоав Галант чака сраженията да продължат с месеци.

“Може да отнеме месец, два или три, само че в последна сметка Хамас към този момент няма да съществува ”,

безапелационен беше Галант. Дори Хизбула да не отвори нов фронт на север, а Израел да успее да унищожи Хамас, остава неразбираемо какво може да се чака по-късно. Последната огромна сухопътна атака на Израел в линията Газа беше през 2014. Въоръженият спор продължи близо два месеца. Тогава обаче задачата не беше цялостното заличаване на Хамас. В момента няма изясненост какво възнамерява Израел за интервала след офанзивата в линията Газа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР