Ще преправят закона в НС следващите 6 месеца Депутатите отхвърлиха

...
Ще преправят закона в НС следващите 6 месеца Депутатите отхвърлиха
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху промените в Закона за енергетиката

Ще преправят закона в Народно събрание идващите 6 месеца

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху измененията в Закона за енергетиката и гласоподаваха повторното му връщане на президента и обявяване в Държавен вестник. В поддръжка на текста бяха 133 народни представители, срещу – 49 и нито един въздържал се.

Държавният глава спря нормите, съгласно които битовите консуматори у нас би трябвало да излязат на свободния пазар на ток от 2026-та година. Според Румен Радев тези разпореждания ще затруднят живота на хората и опонират на конституционното условие за обществена страна.

По време на дебата ръководителят на енергийна комисия към Народно събрание Делян Добрев прикани сътрудниците си да поддържат законопроекта, с цел да получим второто заплащане по ПВУ, а в последващите шест месеца да преработят закона, с цел да поправят всички неясноти и проблеми в него.

„ Прав е президентът, че доста от въпросите са останали неизяснени. Пуснахме законопроекта, тъй като гонехме периоди от ПВУ, беше ни предствено, че либерализацията е основен ангажимет и в случай че не го приемем, няма да получим второ заплащане по ПВУ, не че сме го получили. Има недостатъци с този закон, само че неговото приложение е от 1 юли 2024 година Имаме 8 месеца да създадем промени “, посочи Делян Добрев.

„ Предлагам макар всички терзания, които имаме да приемем този законопроект, с цел да не спъваме работата по ПВУ, а в идващите шест месеца да почистим всичко в този законопроект - тук в Народно събрание с специалистите да решим въпросите и проблемите по този законопроект “, прикани той.

„ Министерството на енергетиката толкоз си може. 2 години го вършат и като пристигна в Народно събрание се оказа, че нещата не са ясни. Като закона за ВЕИ-тата, не може да разчитаме на специалистите в МЕ, а би трябвало тук с нашите екеперти да решим към момента откритите въпроси “, оправи критикиа депутатът на ГЕРБ.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия разяснява, че това е шансът им да трансформират решението си като поддържат ветото на президента. Той подлага на критика, че не е ясно от кое място ще има обезщетения за енергийно бедните, само че и също така, че в закона няма регламентиран орган, който да управлява целия развой.

„ С тези промени не се подсигуряват правата на най-уязвимите битови консуматори. Това е следващата промяна, която ще заблуди Европейска комисия и българите, че се прави нещо положително за живота на българските жители “, счита той.

Павела Митова от Има Такъв Народ разяснява, че е извънредно време българският „ политически хайлайф да спре да гледа на бранш „ Енергетика “ като на „ дойна крава за държавната хазна “. Според нея за сходни промени са нужни повече от шест месеца, само че и също така обстоен разбор. „ Измененията ще рефлектират отрицателно върху крайните битови консуматори “, акцентира тя и прикани сътрудниците си да постъпят държавнически отговорно. Не унищожавайте българската енергетика безгрижно “, сподели още тя.

Министърът на енергетиката не пристигна на разискването, въпреки да бде отправена покана, тъй като имал неотложни задължения след 11 часа.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР