Ще поканим премиера Бойко Борисов следващия вторник на заседанието на

...
Ще поканим премиера Бойко Борисов следващия вторник на заседанието на
Коментари Харесай

Канят премиера Борисов в комисията за ЧЕЗ


Ще поканим премиера Бойко Борисов идващия вторник на съвещанието на комисията за ЧЕЗ по отношение на желанието на държавното управление да взе участие в договорката. Това съобщи през днешния ден ръководителят на Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на приватизацията и плануваната продажба на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев.

На закрито съвещание на комисията през днешния ден бяха изслушани представители на Министерството на финансите, на ДАНС и на ДАР във връзка със договорката.

Източникът на средства, с които компанията " Интерком " ще закупи активите на ЧЕЗ в България, към момента е неразбираем. " По-скоро остана неразбираем източникът на средства, с които ще бъде закупен ЧЕЗ, доколкото договорката не е завършила ", сподели Бойчев пред публицисти. „ Получихме информация, която е разширена на база на последното чуване на службите, когато стана ясна информацията за договорката по придобиване на активите на ЧЕЗ в България. Виждам, че се е работило по тази тематика. Допълнителна информация по отношение на инспекция на лицата и по отношение на на институциите, имащи ангажимент към финансирането на тази договорка, беше предоставена на Комисията. Най-вероятно тя ще насочи и още съответни въпроси към службите с оглед изясняване на част от тази информация “, разяснява Бойчев. Според него произходът на средствата ще бъде неразбираем досега, до който не е ясно дали ще има договорка и кой ще я финансира.

„ В догадка на подписан контракт сме, само че няма дефинитивно заплащане и доколкото разбирам службите ни имат съответна информация по отношение на набирането на тези финансови източници. Допълнително ще пожелаваме информация по този въпрос предвид на терзанията, които има за компании, свързани с офшорно или друго финансиране. Към момента няма никакво финансиране, а по-скоро има желание за такова. Затова молбата ми е да бъдем по-конкретни “, добави той и посочи, че Комисията ще изисква спомагателна информация.

„ Беше значимо за всички членове да знаят на какъв стадий е арбитражното дело, какви са причините на съответната страна, тъй че с нашите дейности и работа на Комисията по никакъв метод да не бъде оскърбен националният интерес на страната ни. Затова беше значимо чуването и мисля, че реализира своята цел “, съобщи Бойчев.

Той изясни още, че са поискали това, което е било докладвано от службите през днешния ден, да постъпи като съответен отчет към Комисията. „ За страдание, този отчет няма да бъде употребен обществено от всички, само че ще бъде вземан поради при направения отчет на Комисията “, разяснява Бойчев.

Попитан дали отсъствието на ръководителите на службите има общо със случая „ Скрипал “, Бойчев отговори: „ Знам, че ръководителите на службите имат посетители от чужбина от партньорски служби. Първо бяха декларирали своето присъединяване, а по-късно се обадиха, с цел да се извинят, че съответствува с визитата на непознати служби, само че какви са те и каква е тематиката на диалог, разбрах единствено, че се организират в Министерския съвет “.

На идващото съвещание с изключение на поканата към премиера е планувано и чуване на КЕВР. " Миналата седмица изпратих писма на Иван Иванов с искане за цялостна информация по отношение на осъществените регулаторни инспекции в сдружения на ЧЕЗ в България, издадените констативни протоколи и наказателни постановления, както и за процедурата за лишаване на лиценз на едно от сдруженията на ЧЕЗ ", изясни Жельо Бойчев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР