Ще поевтинее ли парното? Цените на газа няма да се

...
Ще поевтинее ли парното? Цените на газа няма да се
Коментари Харесай

Ще поевтинее ли парното?


Ще поевтинее ли парното? Цените на газа няма да се покачват до пикови стойности, предвижда зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков.
След рухването на цената на природния газ
на европейските пазари, браншови организации не чакат трайно повишение на сметките през идващия месец. Това разгласи в студиото на  зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков. Не се чака обаче спад в цената на парното у нас, предизвести той.
„ Не чакаме трайно завишаване с пикови стойности.
При екстремално ниски температури е допустимо търсенето да нарасне и цените за краткосрочно да се покачат. Очакванията са през зимата те да бъдат на равнища от лятото – сред 120-140 евро междинни стойности ”, сподели той.
Според него е добре, че България не следва толкоз
бързо флуктуациите на борсовите пазари, тъй като тогава в действителност цената ту ще се качва, ту ще пада доста.

„ Подбрали сме добра тактика, изключително с включването на интерконектора с Гърция. Това даде опция да се вземат всички количества азерски газ, които имаме по контракт. Дългосрочните контракти дават непоклатимост и предвидимост. Нямаме учредения да мислим, че ще има дефицит на природен газ у нас. Съдейки по придвижването
на пазарите не чакаме някакви особени разтърсвания.
Така, че мисля, че може да влезем умерено в зимата и да забравим за терзанията от лятото ”, разясни Темелков.

„ Наистина новината е добра от позиция на това, че пазарите стартират да се възстановяват в обстановка, в която няма прекомерно огромно търсене. Октомври и ноември са месеци, които са доста подвластни в потреблението на природен газ от позиция на метеорологичната прогноза. Това го нямаме през лятото. Пиковете тогава бяха в резултат на това,
че имаше цел в Европейски Съюз за напълване на газовите складове.
В същото време се получи прекъсване съществена инфраструктура, какъвто беше „ Северен поток ”. Получи си ограничаване на предлагането с огромно търсене. Очакваме ниската цена на природния газ да се задържи за октомври и ноември. Екстремално ниските стойности са остатъци в балансиране на системите. Това не са естествени цени ”, съобщи той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР